the_gorer Публикувано Септември 11, 2005 Share Публикувано Септември 11, 2005 Всички знаем, че МР3 компресията слага по няколко десети от секундата тишина в началото и в края на компресирания файл. Това означава, че ако компресираме WAV файл, в началото и в карая на новополучената МР3-ойка ще бъде добавено празно "място", ако го погледнем в редактираща програма. Смъквам едни барабанни лупове, които са компресирани в МР3. От опит знам, че МР3 не е подходящ за лупове именно заради малките "дупки" в началото и в края, които объркват ритмиката на парчето. Въпросът ми е: Има ли програма или плъгин, които автоматично да отрязват тишината в началото и края на МР3-оките и да ги сейвва като WAV? Става дума за поне 700 файла, така, че трябва да може да ги обработва BATCH. CoolEdit Pro (насотящият Adobe Audition) има собствен формат (*.cel), който е МР3-ойка, комбинирана с малък таг към нея, който да оказва откъде до къде е тишина и трябва да се отреже от програмата при лупването. Има ли начин това да с енаправи и с обикновени МР3-ойки, които не са били сейввани като *.cel от програмата? Мерси! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Септември 11, 2005 Share Отговорено Септември 11, 2005 Ако тишината е константа, Cool Edit Pro има batch processing- прилагане на един и същи "сценарии" за поредица файлове. Мисля, че и SoundForge има. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Септември 12, 2005 Share Отговорено Септември 12, 2005 (Редактирано) Да. Другият вариант е в един от трите едитора (на Adobe, на Sonic Foundary или на Steinberg) ръчно да отрежеш тишината, но си ейбъл мейч. Sound Forge никак не го любя, за разлика от Cool Edit и WaveLab, но пък в WaveLab не съм сигурен дали има такава опция. Не ми е трябвало и при разглеждане сега не видях нещо подобно. Но пък и моят е 4-ка... Редактирано Септември 12, 2005 от Stone Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Септември 12, 2005 Share Отговорено Септември 12, 2005 Между другото, като изключим шума, натурално записаните семпли имат записани няколко стотни от секундата "атака", т.е. варианта е или да отрежеш част от семпъла, така, че кулминацията да съвпадне с ритъма(което е много грозно и непрофесионално), или да синхронизираш всеки семпъл, така, че да започва с дадените части от секундата по-рано, за да се изравни пика с ритъма, което е препоръчително. В този случай и тишината в началото няма нужда да се маха. Разбира се, по-голяма играчка е, но се получават много по-естествени тракове Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Септември 12, 2005 Автор Share Отговорено Септември 12, 2005 Благодаря за съветите. Вече смъкнах въпросните лупове и се оказа, че са 50 МР3-ойки, всяка от които съдържа по няколко дръм трака с еднакъв BPM. Отделните тракове в една МP3-ойка са разделени с големи паузи помежду им. Нещата малко се усложняват и няма да стане с Batch Processing-a на Adobe Audition, защото паузите са с различна продължителност и МР3-ойките съдържат различен брой отделни тракове. Четох за някаква програмка, която отделя тишината от МР3-ойките. Ще се помъча да я открия отново. Междувременно, ако някой знае как ще е най-добре да се процедира, моля да пише в темата. Мерси! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Септември 12, 2005 Share Отговорено Септември 12, 2005 Между другото, като изключим шума, натурално записаните семпли имат записани няколко стотни от секундата "атака", т.е. варианта е или да отрежеш част от семпъла, така, че кулминацията да съвпадне с ритъма(което е много грозно и непрофесионално), или да синхронизираш всеки семпъл, така, че да започва с дадените части от секундата по-рано, за да се изравни пика с ритъма, което е препоръчително. В този случай и тишината в началото няма нужда да се маха. Разбира се, по-голяма играчка е, но се получават много по-естествени тракове На място казано! Това си е направо осъкатяване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Септември 12, 2005 Share Отговорено Септември 12, 2005 Еййййй то трябва да си малко по-тъп за да измислиш семпло решение Аз тука за SF i CoolEdit ти говоря пък то.... ми WinAmp има вградена опция "Remove Silence In Beginning Of Tracks" и също HDD output режим.................................. просто ама кат тряя да се сети някой..... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts