Glacierise Публикувано Септември 9, 2005 Публикувано Септември 9, 2005 Здравейте, Въпросът е следния: Как да се миксира касата (компресия, ЕQ, reverb и т.н.) така, че да се чува ясно отделена, да й се обособи спектър, в който да се разположи без да се надвиква с нещо друго. Ясно ми е, че трябва да се реже в другите инструменти, но къде и по колко? трябва ли да се махне всякакъв reverb на касата, и колко да се компресира, че да се получи ефекта, който описах? Благодаря, а аз продължавам с експериментите и книжките Цитирай
bobalan Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Като за начало ще спомена, че различните компресори звучат различно, трябва да си избереш този, който звучи най-готино с касата. Същото и за ЕКу -то. Реверб - зависи от парчето. Освен това нещата са на кантар - дали ще режеш от баса заради касата или от касата заради баса )) Ако имаше единствена рецепта щеше да е супер гот, ама не... По въпроса колко компресия - ами ако може много - давай. Ама ако почне да се смазва е добре да спреш..... Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 9, 2005 Автор Отговорено Септември 9, 2005 (Редактирано) А highpass на китарите? Колко стръмен и на каква честота? На мене лично не ме кефи отрязването на плътността около 100-150 Hz, дето го препоръчват разни хора. Редактирано Септември 9, 2005 от Glacierise Цитирай
antonium Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 ревърб на касата - много рядко. не режи китарите на 150хз по-скоро леко ги намали с eq. аз ползвам като компресор waves rcomp mono thres - (минус)20 attack 8ms release 185 ratio 9:1 ама е доста индивидуално важното е да звучи добре, ама не само на теб Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Барат се и пиковете на самата каса. Аз бих дублирал трака на касата и бих отрязал басите на едното копие като същевременно му засиля средите и високите. После бих му направил някакъв стръмен пик и бих смесил двете копия в едно, докато получа рязка, отчетлива каса. Чуй касите на парчето Spheres of Madness на Decapitated. Цитирай
bobalan Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 А highpass на китарите? Колко стръмен и на каква честота? На мене лично не ме кефи отрязването на плътността около 100-150 Hz, дето го препоръчват разни хора. зависи как звучи еквалайзера с който режеш.... Аз имам един любим с който срез на 75 херца върши работа без да разваля звука. А относно копие от касата - можеш да ползваш подобна техника за упуорд компресия. Но ако еквализираш едното от копията внимавай, че стават дефази! Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 9, 2005 Автор Отговорено Септември 9, 2005 @Gorer: Не съм фен на чак такова усложняване на нещата. А и дублирането, ако има жив барабанист, винаги води до замазване. Искам по-семпъл, открояващ се микс. Все по-малко ми харесва wall of sound микса, и започвам да се кефя на микс с повече въздух и свободно пространство в него - като на новия Trivium или на Follow The Reaper на CoB. Цитирай
IvanDTr Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 На тази тема никой не може да ти даде отговор! Това е така, защото в смесването няма алгоритми или формули. Всеки микс е ункален сам по себе си. Освен това, смесва се цялото парче. а не отделния инструмент. Ако вие обработите звука на един инструмент, така както според Вас той звучи перфектно, след като добавите останалите инструменти те ще се насложат в еднаквите си части от звуковия спектър и от първоначалния перфектен звук ще остане далечен спомен. Може би, за да направите добро смесване е небходимо да разберете, кой уред за какво служи и какво можете да постигнете с него, а не как да направите един инструмент по-дебел, като врътнете едикое си копче на еквилайзера. Не бива да се слага компресор на касата, просто защото другите слагат. Трябва да се слага, защото има нужда да се сложи и Вие знаете това. Ще се опитам да обобщя и понеже темата е за касата, ще дам промер за нея, но пак повтарям това не са формули или стандарти, а отправни точки. Ако сте записали акустична каса, Вие ще трябва да сложите компресор за да изравните ударите. За тази цел се използва средна компресия, 2:1, 3:1, сравнително бърза активност (кратка атака) и средно ниво на чувствителност (в зависимост от силата на свирене) Ако искате да стегнете звука, трябва да използвате по-голяма компресия 4:1 и повече, също така увеличете атаката и намалете прага на чувствителността. При намален праг на чувствителност, компресора ще се задейства от по-тихи удари, но увеличената атака ще закъснее времето на задействане и пиковия момент на касата ще премине преди уреда да се е задействал. Увеличената компресия ще намали звука повече и ще увеличи разликата между пиковия момент и останалата част от звука. Резултат - каса с повече удар и по-стегната. При нужда може да се използва и Gate, който да обере останалата ненужна част от звука, под зададеното ниво на чувствителност. Добавянето на лек реверб ще заличи резките нива на пик и компресиран сигнал, както и ще добави опашка след затворения от Gate-а сигнал и ще придаде повече плътност. Ако искате повече отчетливост в удара, търсете я около 1,5 KHz с малък ъгъл на действие. Използвайте тези напътствия без да очаквате чудеса. Те могат да подобрят звука Ви, но не и да го изменят. Ако търсите твърд звук запишете касата със стегната кожа, а не разчитайте да стегнете звука с компресор. Цитирай
bobalan Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Ако търсите твърд звук запишете касата със стегната кожа, а не разчитайте да стегнете звука с компресор. с това само не съм съгласен - стегнатата кожа дава тон на касата, но убива пика. Трябва много да се внимава, да не стане късно Цитирай
Katsko Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 ай и аз да се набутам между шамарите при хората занимаващи се със звук...набийте ме ако можете Вие ще трябва да сложите компресор за да изравните ударите като барабанист съм дълбоко възмутен от това изказване!звучи кат заяждане по принцип... :twisted: по принцип прекаленото стягане на кожата на касата "убива" собствения и тон,защото не използва собствената и компресия на звука и по този начин изкарвате punch от касата,но за сметка на ниски и естествения и звук... Цитирай
Glacierise Отговорено Септември 14, 2005 Автор Отговорено Септември 14, 2005 Ok - пращам на gmail-a новата версия, дайте мнения Цитирай
Recommended Posts