Jump to content
Българският форум за музиканти

Миксиране - каси


Recommended Posts

Здравейте,

 

Въпросът е следния: Как да се миксира касата (компресия, ЕQ, reverb и т.н.) така, че да се чува ясно отделена, да й се обособи спектър, в който да се разположи без да се надвиква с нещо друго. Ясно ми е, че трябва да се реже в другите инструменти, но къде и по колко? трябва ли да се махне всякакъв reverb на касата, и колко да се компресира, че да се получи ефекта, който описах?

 

Благодаря, а аз продължавам с експериментите и книжките :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало ще спомена, че различните компресори звучат различно, трябва да си избереш този, който звучи най-готино с касата. Същото и за ЕКу -то. Реверб - зависи от парчето. Освен това нещата са на кантар - дали ще режеш от баса заради касата или от касата заради баса :P))

Ако имаше единствена рецепта щеше да е супер гот, ама не...

По въпроса колко компресия - ами ако може много - давай. Ама ако почне да се смазва е добре да спреш.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А highpass на китарите? Колко стръмен и на каква честота? На мене лично не ме кефи отрязването на плътността около 100-150 Hz, дето го препоръчват разни хора.

Редактирано от Glacierise
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ревърб на касата - много рядко.

не режи китарите на 150хз по-скоро леко ги намали с eq.

аз ползвам като компресор waves rcomp mono

thres - (минус)20

attack 8ms

release 185

ratio 9:1

 

ама е доста индивидуално

важното е да звучи добре, ама не само на теб :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Барат се и пиковете на самата каса.

Аз бих дублирал трака на касата и бих отрязал басите на едното копие като същевременно му засиля средите и високите. После бих му направил някакъв стръмен пик и бих смесил двете копия в едно, докато получа рязка, отчетлива каса.

Чуй касите на парчето Spheres of Madness на Decapitated.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А highpass на китарите? Колко стръмен и на каква честота? На мене лично не ме кефи отрязването на плътността около 100-150 Hz, дето го препоръчват разни хора.

зависи как звучи еквалайзера с който режеш.... Аз имам един любим с който срез на 75 херца върши работа без да разваля звука.

А относно копие от касата - можеш да ползваш подобна техника за упуорд компресия. Но ако еквализираш едното от копията внимавай, че стават дефази!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Gorer: Не съм фен на чак такова усложняване на нещата. А и дублирането, ако има жив барабанист, винаги води до замазване. Искам по-семпъл, открояващ се микс. Все по-малко ми харесва wall of sound микса, и започвам да се кефя на микс с повече въздух и свободно пространство в него - като на новия Trivium или на Follow The Reaper на CoB.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тази тема никой не може да ти даде отговор!

Това е така, защото в смесването няма алгоритми или формули. Всеки микс е ункален сам по себе си. Освен това, смесва се цялото парче. а не отделния инструмент. Ако вие обработите звука на един инструмент, така както според Вас той звучи перфектно, след като добавите останалите инструменти те ще се насложат в еднаквите си части от звуковия спектър и от първоначалния перфектен звук ще остане далечен спомен. Може би, за да направите добро смесване е небходимо да разберете, кой уред за какво служи и какво можете да постигнете с него, а не как да направите един инструмент по-дебел, като врътнете едикое си копче на еквилайзера. Не бива да се слага компресор на касата, просто защото другите слагат. Трябва да се слага, защото има нужда да се сложи и Вие знаете това.

Ще се опитам да обобщя и понеже темата е за касата, ще дам промер за нея, но пак повтарям това не са формули или стандарти, а отправни точки.

Ако сте записали акустична каса, Вие ще трябва да сложите компресор за да изравните ударите. За тази цел се използва средна компресия, 2:1, 3:1, сравнително бърза активност (кратка атака) и средно ниво на чувствителност (в зависимост от силата на свирене) Ако искате да стегнете звука, трябва да използвате по-голяма компресия 4:1 и повече, също така увеличете атаката и намалете прага на чувствителността. При намален праг на чувствителност, компресора ще се задейства от по-тихи удари, но увеличената атака ще закъснее времето на задействане и пиковия момент на касата ще премине преди уреда да се е задействал. Увеличената компресия ще намали звука повече и ще увеличи разликата между пиковия момент и останалата част от звука. Резултат - каса с повече удар и по-стегната. При нужда може да се използва и Gate, който да обере останалата ненужна част от звука, под зададеното ниво на чувствителност. Добавянето на лек реверб ще заличи резките нива на пик и компресиран сигнал, както и ще добави опашка след затворения от Gate-а сигнал и ще придаде повече плътност. Ако искате повече отчетливост в удара, търсете я около 1,5 KHz с малък ъгъл на действие.

Използвайте тези напътствия без да очаквате чудеса. Те могат да подобрят звука Ви, но не и да го изменят. Ако търсите твърд звук запишете касата със стегната кожа, а не разчитайте да стегнете звука с компресор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсите твърд звук запишете касата със стегната кожа, а не разчитайте да стегнете звука с компресор.

с това само не съм съгласен - стегнатата кожа дава тон на касата, но убива пика. Трябва много да се внимава, да не стане късно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ай и аз да се набутам между шамарите при хората занимаващи се със звук...набийте ме ако можете ;)

 

Вие ще трябва да сложите компресор за да изравните ударите

 

като барабанист съм дълбоко възмутен от това изказване!звучи кат заяждане по принцип... :twisted:

 

по принцип прекаленото стягане на кожата на касата "убива" собствения и тон,защото не използва собствената и компресия на звука и по този начин изкарвате punch от касата,но за сметка на ниски и естествения и звук...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.