Jump to content
Българският форум за музиканти

Нова китара + кубе, кое точно да избера ?


hristov_hr

Recommended Posts

Здравейте,

напълно начинаещ съм и това ще ми е първата китара + кубе, които смятам да си купя.

Китарата вече е избрана - Ibanez GRG170dx.

 

Чуденето е обаче кое кубе да взема.

Дилемата е между Line 6 Spider III 15 вата и Roland Cube 15x. Ако има някое друго в този ценови клас, което си заслужава парите повече от тези, моля споделете :greenangel:

 

Ще се свири главно Rock 'N Roll, Hard Rock, Thrash :D - Основно AC/DC и Metallica.

 

Може би най-добрия вариант е да отида и да пробвам и двете кубета, но съм начинаещ и нищо не разбирам, това ще ми е 1-вата покупка и за това моля вие да ми помогнете.

Благодаря предварително

Редактирано от hristov_hr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете кубета са цифрови, и двете са в най-ниския клас. Може да се загледаш по Peavey Vypyr 15. Мисля, че Valserp може да те светне от първа ръка как свири туй чудо, а също и за Roland Cube 15. И двете му минаха през ръцете, но нещо не беше доволен от Роланд-а и го бастиса, па го смени с Pеavey и сега гази в щастие. :godbless: Основното му техническо предимство (на Vypyr), което изтъкват тук-таме по нета е, че е аналогово в крайно-усилвателен аспект. :thumbup: Т.е. не е цифра all the way, затова и звучало най-малко изкуствено от останалите предложения в този клас. Цената на такъв един добитък е от порядъка на 250 лв., плюс-минус някоя друга надценка по родните магазини. ;)

 

Аз лично съм свирил на Spider III 30W и мога да кажа, че като за цифра - добре обажда и успява що-годе да те залъже. Не звучи като аналог, но се старае и има доволно широк обхват от бленди. За начинаещ е ОК. :unsure: Но говоря за 30-ката. 15-ката може да е по-зле.

 

Ако ти попаднат тия кубенца нейде на къс пас - сядаш и тестваш. Ако не можеш, вземи си китарист със себе си. Той свири, ти се кефиш и от което кубе ти настръхнат скротаците, него цакаш. ;)

 

Има и друг вариант. Ако не държиш на цялата тая сюрия от цифрови модели, които едва ли ще ползваш маскимално така или иначе, може да минеш на Orange Crush 15R или Hughes & Kettner Edition Blue 15 DFX. Имам Edition Blue 60 DFX и не съм никак недоволен от него. За Crush само съм гледал, чел, слушал, но не съм го пипвал лично. И все пак, задочните ми впечатления от тая въшка (а и не само моите) са силно положителни.

 

Успех!

 

EDIT: Сега се сетих, че в ТиТуба-та имаше двубой между Spider и Vypyr. Ей го е - http://www.youtube.com/watch?v=SYslxyj4Qwk

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за подробния отговор, даде ми много поводи за размисъл. Бях се засилил направо към Roland. Спайдъра като че ли отпадна, гледах доста видеота и сега се колебая най вече между роланда и Peavey Vypyr 15, oranga също не е лош, но май и той ще отпадне от личната ми класация :)

Във youtube видях човек точно с ibanez grg170dx и roland cube 15x и доста добре звучи :)

Справка:

 

Май трябва да говоря с Valserp, щом казваш, че е имал и 2-та амп-та :)

Благодаря отново и Весела Коледа :)

 

EDIT: А, да, Rolanda май се оказва точно за тази музика каквато смятам да свиря, навсякъде по коментарите казват, че е "Build to Rock" :)

Редактирано от hristov_hr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи си направо яко! :) Може и да е built to rock, Valserp се оплакваше от недостиг на гейн или нещо такова, а и той си пада малко gain-иак. ;) Пък китарката му не е с куци адаптери, да кажеш ... :) Vypyr-а си купи съвсем наскоро и още си е с него. Само суперлативи е изказвал за този амп досега. Той си има 100-и-кусур ватов лампов Peavey амп по принцип и други кубета в по-нисък клас (за транзисторни, пък, да не говорим ... в който ще и клас да са :) ) трудно, ама МНОГО трудно го впечатляват. За да се радва от сърце на Вайпъра, мога да си представя що за звук ще вади това наживо. И мисля да последвам светлия му пример след Нова Година, па да си купя и аз такова и да го усетя. Ако и ти си се обзавел, може да си напрайм "змийска тройка" (Vypyr -> viper -> пепелянка). :)

 

Оу, плюс това - Vypyr-чето си има и стандартните ефекти като хорус, дилей и т.н., а при Roland-а комай са ампутирани. Разгледай ги и двечките като технически характеристики, разслушай им семплите из нета, но аз бих се втурнал за Vypyr-a след всичко, което съм чул и видял дотук. Изглежда ми като убийствен practice amp, без да претендирам за професионален тон. Като кубе за домашен кеф, т'ва май е най-доброто предложение за момента. Сега се сетих и друго - Roland-ът е със затворен гръб изцяло (доколкото си спомням, щото само вендъж ми е минавал през ръцете за 5 минути), а Вайпърчето е изцяло open-back и може да се експериментира, като му се затваря гърбът изцяло или наполовина с талашитени дъски временно, за да му се смени тонът и да видиш как най-много ти харесва. Абееее ... има много какво да се прави с т'ва Peavey! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм Line6 SpiderIII 15W и ми се стори много зле като звук, даже и потове се въртяха странно (кофти пластмаса нз), но като го пробвах бях тотален начинаещ така че не знам дали ми е била правилна преценката. Освен това търсих звук клонящ към Metallica. За не много пари (220+/-) може да си вземеш някой solidstate Randall 15-20-25W с Reverb.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На уроците има такова къбе(Лайн 6),кво да кажа,"голямо" кубе,но с ужасен звук.Все едно е генериран от онези детските телефончета или от оня робот от Междузвезни Воини,много изкуствен и flat.

 

ПС:Сега се сетих изкуствен и плосък! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

А в България възможно ли е изобщо да се намери Peavey Viper 15 ?

 

И аз от известно време се лутам в избора на кубета и се триумя между

 

Randall RX25RM, Crate FW15R и Viper 15.

 

Лошото е че не можах да намеря от къде мога да купя последния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм със същата комбинация китара+кубе.

За цената си ми харесват.

Ето два семпъла от мен:

http://www.youtube.com/watch?v=duWA_uYMyQY

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих ти препоръчал Роланд-а Х15. Имам същия и съм адски доволен, свиря главно Металика Пантера Даун и за 3те нямам затруднения с звука въпреки че за последните 2 като си сложа Метал Мъф-а и става по-добре. Иначе за това Пийви незнам много така че немога да се изкажа, но ако вземеш Роланд Х15 няма да сбъркаш :thumbs_up:

 

Надявам се да съм бил полезен и Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На горния семпъл лине6-така звучи горе-долу прилично.

Свирил съм с кубе-то на Роланд и не е зле като за размерите си - не звучи твърде смачкано, имайки предвид малкото говорителче. Най-добре се разходи из съфорумци и ги чуи преди да взимаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.