hristov_hr Публикувано Декември 24, 2008 Публикувано Декември 24, 2008 (Редактирано) Здравейте, напълно начинаещ съм и това ще ми е първата китара + кубе, които смятам да си купя. Китарата вече е избрана - Ibanez GRG170dx. Чуденето е обаче кое кубе да взема. Дилемата е между Line 6 Spider III 15 вата и Roland Cube 15x. Ако има някое друго в този ценови клас, което си заслужава парите повече от тези, моля споделете Ще се свири главно Rock 'N Roll, Hard Rock, Thrash - Основно AC/DC и Metallica. Може би най-добрия вариант е да отида и да пробвам и двете кубета, но съм начинаещ и нищо не разбирам, това ще ми е 1-вата покупка и за това моля вие да ми помогнете. Благодаря предварително Редактирано Декември 24, 2008 от hristov_hr Цитирай
Rammkopf Отговорено Декември 25, 2008 Отговорено Декември 25, 2008 (Редактирано) И двете кубета са цифрови, и двете са в най-ниския клас. Може да се загледаш по Peavey Vypyr 15. Мисля, че Valserp може да те светне от първа ръка как свири туй чудо, а също и за Roland Cube 15. И двете му минаха през ръцете, но нещо не беше доволен от Роланд-а и го бастиса, па го смени с Pеavey и сега гази в щастие. Основното му техническо предимство (на Vypyr), което изтъкват тук-таме по нета е, че е аналогово в крайно-усилвателен аспект. Т.е. не е цифра all the way, затова и звучало най-малко изкуствено от останалите предложения в този клас. Цената на такъв един добитък е от порядъка на 250 лв., плюс-минус някоя друга надценка по родните магазини. Аз лично съм свирил на Spider III 30W и мога да кажа, че като за цифра - добре обажда и успява що-годе да те залъже. Не звучи като аналог, но се старае и има доволно широк обхват от бленди. За начинаещ е ОК. Но говоря за 30-ката. 15-ката може да е по-зле. Ако ти попаднат тия кубенца нейде на къс пас - сядаш и тестваш. Ако не можеш, вземи си китарист със себе си. Той свири, ти се кефиш и от което кубе ти настръхнат скротаците, него цакаш. Има и друг вариант. Ако не държиш на цялата тая сюрия от цифрови модели, които едва ли ще ползваш маскимално така или иначе, може да минеш на Orange Crush 15R или Hughes & Kettner Edition Blue 15 DFX. Имам Edition Blue 60 DFX и не съм никак недоволен от него. За Crush само съм гледал, чел, слушал, но не съм го пипвал лично. И все пак, задочните ми впечатления от тая въшка (а и не само моите) са силно положителни. Успех! EDIT: Сега се сетих, че в ТиТуба-та имаше двубой между Spider и Vypyr. Ей го е - http://www.youtube.com/watch?v=SYslxyj4Qwk Редактирано Декември 26, 2008 от MDFk Цитирай
hristov_hr Отговорено Декември 25, 2008 Автор Отговорено Декември 25, 2008 (Редактирано) Благодаря много за подробния отговор, даде ми много поводи за размисъл. Бях се засилил направо към Roland. Спайдъра като че ли отпадна, гледах доста видеота и сега се колебая най вече между роланда и Peavey Vypyr 15, oranga също не е лош, но май и той ще отпадне от личната ми класация Във youtube видях човек точно с ibanez grg170dx и roland cube 15x и доста добре звучи Справка: Май трябва да говоря с Valserp, щом казваш, че е имал и 2-та амп-та Благодаря отново и Весела Коледа EDIT: А, да, Rolanda май се оказва точно за тази музика каквато смятам да свиря, навсякъде по коментарите казват, че е "Build to Rock" Редактирано Декември 25, 2008 от hristov_hr Цитирай
Rammkopf Отговорено Декември 25, 2008 Отговорено Декември 25, 2008 Звучи си направо яко! Може и да е built to rock, Valserp се оплакваше от недостиг на гейн или нещо такова, а и той си пада малко gain-иак. Пък китарката му не е с куци адаптери, да кажеш ... Vypyr-а си купи съвсем наскоро и още си е с него. Само суперлативи е изказвал за този амп досега. Той си има 100-и-кусур ватов лампов Peavey амп по принцип и други кубета в по-нисък клас (за транзисторни, пък, да не говорим ... в който ще и клас да са ) трудно, ама МНОГО трудно го впечатляват. За да се радва от сърце на Вайпъра, мога да си представя що за звук ще вади това наживо. И мисля да последвам светлия му пример след Нова Година, па да си купя и аз такова и да го усетя. Ако и ти си се обзавел, може да си напрайм "змийска тройка" (Vypyr -> viper -> пепелянка). Оу, плюс това - Vypyr-чето си има и стандартните ефекти като хорус, дилей и т.н., а при Roland-а комай са ампутирани. Разгледай ги и двечките като технически характеристики, разслушай им семплите из нета, но аз бих се втурнал за Vypyr-a след всичко, което съм чул и видял дотук. Изглежда ми като убийствен practice amp, без да претендирам за професионален тон. Като кубе за домашен кеф, т'ва май е най-доброто предложение за момента. Сега се сетих и друго - Roland-ът е със затворен гръб изцяло (доколкото си спомням, щото само вендъж ми е минавал през ръцете за 5 минути), а Вайпърчето е изцяло open-back и може да се експериментира, като му се затваря гърбът изцяло или наполовина с талашитени дъски временно, за да му се смени тонът и да видиш как най-много ти харесва. Абееее ... има много какво да се прави с т'ва Peavey! Цитирай
harvester Отговорено Декември 26, 2008 Отговорено Декември 26, 2008 Пробвал съм Line6 SpiderIII 15W и ми се стори много зле като звук, даже и потове се въртяха странно (кофти пластмаса нз), но като го пробвах бях тотален начинаещ така че не знам дали ми е била правилна преценката. Освен това търсих звук клонящ към Metallica. За не много пари (220+/-) може да си вземеш някой solidstate Randall 15-20-25W с Reverb. Цитирай
Huk40 Отговорено Декември 27, 2008 Отговорено Декември 27, 2008 На уроците има такова къбе(Лайн 6),кво да кажа,"голямо" кубе,но с ужасен звук.Все едно е генериран от онези детските телефончета или от оня робот от Междузвезни Воини,много изкуствен и flat. ПС:Сега се сетих изкуствен и плосък! Цитирай
dad_tgv Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 А в България възможно ли е изобщо да се намери Peavey Viper 15 ? И аз от известно време се лутам в избора на кубета и се триумя между Randall RX25RM, Crate FW15R и Viper 15. Лошото е че не можах да намеря от къде мога да купя последния. Цитирай
Niko1 Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 И аз съм със същата комбинация китара+кубе. За цената си ми харесват. Ето два семпъла от мен: http://www.youtube.com/watch?v=duWA_uYMyQY Цитирай
krismana Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 Аз бих ти препоръчал Роланд-а Х15. Имам същия и съм адски доволен, свиря главно Металика Пантера Даун и за 3те нямам затруднения с звука въпреки че за последните 2 като си сложа Метал Мъф-а и става по-добре. Иначе за това Пийви незнам много така че немога да се изкажа, но ако вземеш Роланд Х15 няма да сбъркаш Надявам се да съм бил полезен и Успех Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 9, 2009 Отговорено Януари 9, 2009 На горния семпъл лине6-така звучи горе-долу прилично. Свирил съм с кубе-то на Роланд и не е зле като за размерите си - не звучи твърде смачкано, имайки предвид малкото говорителче. Най-добре се разходи из съфорумци и ги чуи преди да взимаш. Цитирай
Recommended Posts