the_gorer Публикувано Септември 8, 2005 Публикувано Септември 8, 2005 Сега, pacman като рече, че китарката на AXE е от бук, ми хрумна да направя проучване за бука. Той се ползва рядко за китари и това мен лично ме учуди, защото, според разните разбирачи в Интернет, букът дава тон, много близък до този на клена. Нормално - все пак е почти толкова твърд. Телата на метълските китари се дялкат от клен или клен/махагон, защо да не дялкаме и от бук, след като звукът му е близък до кленовия? :think: Според мен, предимството на бука е, че е евтин и го има навсякъде. Недостатък е склонността му да се цепи. Обаче това са само мои предположения. Нямам опит и ме мъчи мисълта за звука. pacmanе, знам, че си правил китара от бук и беше споменал, че звукът не те кефел нещо. Какво точно не те кефи при бука и можеш ли да го сравниш с клена? Цитирай
7thString Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Мога само да изкоментирам... дърварската част, тъй като веднъж на една хижа сякохме бук за огрев. Това, което ми направи впечатление, е голямата му твърдост- оттам- високата резонантна честота. А доколкото знам, при дървото за китара се търси възможно най-ниска честота на резонанс, за да не влияе на звука. А клена, за разлика от бука е доста по-мек и респективно е по "дифузен" за звука. Цитирай
pacman Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Първо малко уточнение- gorere, онази китара беше от дъб. Според мен двете доста се различават като звук. Дъбът има доста остър звук с много високи и без дълбочина. Букът наистина се използва рядко от големите фирми. Доколкото знам в америка не е особено разпространен. И тъй като пробиващите на пазара фирми гледат да копират 'големите', а Лео Фендер използвал ясен и елша и Гибсън - махагон, букът не се използва често. В Европа обаче е разпространен материал за муз. инструменти от мноого време. В доста от по-евтините цигулки, чела, контрабаси (включително и доста стари) се използва за шийки (вместо клен) и грифове(вм. абанос, като се потъмнява с байцове разни); едни от най-първите европейски solid-body китари (произвеждани в Чехия) са с букови тела. Така че букът не е 'неакустичен'. На мен доста ми хареса как звучи китарата на AXE ънплъгната Като плътност мисля че е някъде около махагона, има и подобна структура. Основният недостатък е, че не е стабилен (лесно се измята), особено в сравнение с клена. Иначе има доста добри страни- твърд, лесен за обработка, сравнително лесен за лакиране (няма ултра-големи пори като ясен, дъб и пр.), евтин и много лесен за намиране. Така че за тяло е ОК, при всички положения ще звучи по-добре от някои китайски китарки с тела от разни неизвестни дървесини, а дори понякога от MDF и др. подобни. Само трябва да си сигурен, че е добре изсушено. Мисля, че тяло от клен ще има по-остър звук И м/у другото кленът е по-твърд от бука Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 Мдаа, кленът е по-твърд и по-плътен от бука като структура. В моята нова дъска ги има и двете. Не знам защо на колегата 7thString букът му се е сторил по-твърд, сигурно защото му се е наложило да го цепи с брадва за огрев (аз и липа да цепя, щом е бачкане, ще ми се стори много твърдо дърво ) 7thString, ако бяхте секли клен, щяхте да си затъпите брадвите за нула време. Твърд е като камък, обърнах си нокета на палеца докато режех един кленов гриф със зеге. pacmane, за дъба знам, че е по-мек от бука и следователно трябва да даде добър low end. Явно не винаги е така, щом твоята китара от дъб е вадела звук без ниски. :think: Мисля да дялна една дъска от бук, защото кленът ми е кът и ще го ползвам само за грифове. Ще пусна и едно питане във форума на projectguitar.com Цитирай
YtseJam Отговорено Септември 8, 2005 Отговорено Септември 8, 2005 Култовите и любими на всички ни Амати са се правели от бук по едно време. Друг е въпросът, че там дървесината за нищо явно я нямат, щото има еднакви модели на Амати с коренно различни дървета, но най-много са буковите. Затова много се смях Yamaha като изкараха Beech Custom, но все пак има една известна разлика. Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 8, 2005 Автор Отговорено Септември 8, 2005 Искаш да кажеш, че в Соцлагера са циркулирали Beech Custom-и от край време и че чехите са изпреварили Yamaha? Шегата настрана - трябва ми клен на талпи. Ако някой има, да се обади. Ако ли не, ще бичим бук до безсъзнание. :wall: Цитирай
разбойник Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Букът има още един недостатък - като старее лесно се цепи. Виждал съм немалко стари букови мебели и приклади на пушки, които имат пукнатини по продължение на порите на дървото. Става дума за доста дълъг период от време - мисля че над 20-30 г., така че в нашия случай не е особено важно. Горър, помогни си сам. Разходи се до всевъзможни складове за дървен материал и питай за широколистна дървесина (ако питаш конкретно за клен имаш шанс да влезеш в промоция с 30% надценка ). Разпитай и разни пишман майстори-дърводелци - аз си бях взел чудна елша от един, който смяташе да прави дограма от нея. Добри неща можеш да намериш и в горски стопанства и паркове - питай къде държат дърветата, които са отсекли. Мой приятел беше намерил от такова място много здрав клен - от американските и някакъв ясен, който изглеждаше извънземно като шарка (birdseye ash, разбираш ли ) - дървото било боледувало от някаква болест. Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 9, 2005 Автор Отговорено Септември 9, 2005 разбойник, от доста време само това правя - ослушвам се за качествена дървесина. Един пишман майстор ми е обещал орех и елша. Ще видим какво ще излезе оттам. Един мой приятел и здрав метъл бачка в ламелния завод във ВТ и ми е обещал да "заеме" малко махагон и палисандър. Кленове има по нашия край, но не ги ползват за нищо. По складовете се продават чам, бук и, в редки случаи, дъб. Дървета като орех и череша се намират много трудно и само от частници, които обичат да фантазират за цените. Ще послушам твоя съвет и при първа възможност ще обиколя горските стопанства. Дано да излезе нещо куул. Цитирай
Aureliano Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 Приликата м/у бук и клен е, че са любима храна на дървоядите, според мен. Чел съм, че букът (ако "white oak" значи бук), не е подходящ за гриф, защото се огъвал лесно. Въпреки това не малко от родните китари имат голямо съдържание на б(окл)ук (и шперплат). Това кленът е едно цяло семейство от дръвчета, кое от кое по-различни - от меко и леко, до твърдо и "мъдро" - Приликата им на всичките е, че имат вертолетоподобни семена (които се наричат орехи, представете си). На клена 2 семена стоят на дръжката сравнително лежащи на една права, докато при братовчед му, явора, семената сключват по-малък ъгъл. През ясена, стигаме до маслината. Клен може да се намери от магазини за паркети "Полекс" в София - поне така рекламират по радиото, но ще се присъединя към прпоръките да не се купува за изработка на китари, а за дюшемета и черчевета! (к'во беше черчеве :think: ). Цитирай
YtseJam Отговорено Септември 9, 2005 Отговорено Септември 9, 2005 ако "white oak" значи бук Oak е дъб, beech е бук. Цитирай
bluesman Отговорено Септември 11, 2005 Отговорено Септември 11, 2005 Gorer,явора си е явор .Ако имаш да избираш между явор и бук и става въпрос за музикален инструмент ,винаги е за предпочитане явора.Бука просто е по-евтин и за това е по-рентабилен за масово производство на евтини муз.инструменти. Бука се измята много повече от явора но се цепи много по-трудно от явора и това може да го потвърди всеки който е цепил дърва :killyou: Цитирай
Recommended Posts