Jump to content
Българският форум за музиканти

Бук Vs Клен - кое е по-тарикатско за талпи?


Recommended Posts

Сега, pacman като рече, че китарката на AXE е от бук, ми хрумна да направя проучване за бука.

Той се ползва рядко за китари и това мен лично ме учуди, защото, според разните разбирачи в Интернет, букът дава тон, много близък до този на клена. Нормално - все пак е почти толкова твърд. Телата на метълските китари се дялкат от клен или клен/махагон, защо да не дялкаме и от бук, след като звукът му е близък до кленовия? :think:

Според мен, предимството на бука е, че е евтин и го има навсякъде. Недостатък е склонността му да се цепи.

Обаче това са само мои предположения. Нямам опит и ме мъчи мисълта за звука.

pacmanе, знам, че си правил китара от бук и беше споменал, че звукът не те кефел нещо. Какво точно не те кефи при бука и можеш ли да го сравниш с клена?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога само да изкоментирам... дърварската част, тъй като веднъж на една хижа сякохме бук за огрев. Това, което ми направи впечатление, е голямата му твърдост- оттам- високата резонантна честота. А доколкото знам, при дървото за китара се търси възможно най-ниска честота на резонанс, за да не влияе на звука. А клена, за разлика от бука е доста по-мек и респективно е по "дифузен" за звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо малко уточнение- gorere, онази китара беше от дъб. Според мен двете доста се различават като звук. Дъбът има доста остър звук с много високи и без дълбочина.

 

Букът наистина се използва рядко от големите фирми. Доколкото знам в америка не е особено разпространен. И тъй като пробиващите на пазара фирми гледат да копират 'големите', а Лео Фендер използвал ясен и елша и Гибсън - махагон, букът не се използва често. В Европа обаче е разпространен материал за муз. инструменти от мноого време. В доста от по-евтините цигулки, чела, контрабаси (включително и доста стари) се използва за шийки (вместо клен) и грифове(вм. абанос, като се потъмнява с байцове разни); едни от най-първите европейски solid-body китари (произвеждани в Чехия) са с букови тела. Така че букът не е 'неакустичен'. На мен доста ми хареса как звучи китарата на AXE ънплъгната :lol:

Като плътност мисля че е някъде около махагона, има и подобна структура.

 

Основният недостатък е, че не е стабилен (лесно се измята), особено в сравнение с клена.

Иначе има доста добри страни- твърд, лесен за обработка, сравнително лесен за лакиране (няма ултра-големи пори като ясен, дъб и пр.), евтин и много лесен за намиране.

Така че за тяло е ОК, при всички положения ще звучи по-добре от някои китайски китарки с тела от разни неизвестни дървесини, а дори понякога от MDF и др. подобни. Само трябва да си сигурен, че е добре изсушено.

Мисля, че тяло от клен ще има по-остър звук

И м/у другото кленът е по-твърд от бука :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдаа, кленът е по-твърд и по-плътен от бука като структура. В моята нова дъска ги има и двете.

Не знам защо на колегата 7thString букът му се е сторил по-твърд, сигурно защото му се е наложило да го цепи с брадва за огрев (аз и липа да цепя, щом е бачкане, ще ми се стори много твърдо дърво :lol:)

7thString, ако бяхте секли клен, щяхте да си затъпите брадвите за нула време. Твърд е като камък, обърнах си нокета на палеца докато режех един кленов гриф със зеге.

pacmane, за дъба знам, че е по-мек от бука и следователно трябва да даде добър low end. Явно не винаги е така, щом твоята китара от дъб е вадела звук без ниски. :think:

Мисля да дялна една дъска от бук, защото кленът ми е кът и ще го ползвам само за грифове. Ще пусна и едно питане във форума на projectguitar.com

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Култовите и любими на всички ни Амати са се правели от бук по едно време. Друг е въпросът, че там дървесината за нищо явно я нямат, щото има еднакви модели на Амати с коренно различни дървета, но най-много са буковите. Затова много се смях Yamaha като изкараха Beech Custom, но все пак има една известна разлика. :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да кажеш, че в Соцлагера са циркулирали Beech Custom-и от край време и че чехите са изпреварили Yamaha? :virtuoz:

Шегата настрана - трябва ми клен на талпи. Ако някой има, да се обади. Ако ли не, ще бичим бук до безсъзнание. :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Букът има още един недостатък - като старее лесно се цепи. Виждал съм немалко стари букови мебели и приклади на пушки, които имат пукнатини по продължение на порите на дървото. Става дума за доста дълъг период от време - мисля че над 20-30 г., така че в нашия случай не е особено важно.

 

Горър, помогни си сам. Разходи се до всевъзможни складове за дървен материал и питай за широколистна дървесина (ако питаш конкретно за клен имаш шанс да влезеш в промоция с 30% надценка :virtuoz: ). Разпитай и разни пишман майстори-дърводелци - аз си бях взел чудна елша от един, който смяташе да прави дограма от нея. Добри неща можеш да намериш и в горски стопанства и паркове - питай къде държат дърветата, които са отсекли. Мой приятел беше намерил от такова място много здрав клен - от американските и някакъв ясен, който изглеждаше извънземно като шарка (birdseye ash, разбираш ли :) ) - дървото било боледувало от някаква болест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разбойник, от доста време само това правя - ослушвам се за качествена дървесина. Един пишман майстор ми е обещал орех и елша. Ще видим какво ще излезе оттам.

Един мой приятел и здрав метъл бачка в ламелния завод във ВТ и ми е обещал да "заеме" малко махагон и палисандър.

Кленове има по нашия край, но не ги ползват за нищо. По складовете се продават чам, бук и, в редки случаи, дъб. Дървета като орех и череша се

намират много трудно и само от частници, които обичат да фантазират за цените.

Ще послушам твоя съвет и при първа възможност ще обиколя горските стопанства. Дано да излезе нещо куул. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:unsure: Приликата м/у бук и клен е, че са любима храна на дървоядите, според мен. Чел съм, че букът (ако "white oak" значи бук), не е подходящ за гриф, защото се огъвал лесно. Въпреки това не малко от родните китари имат голямо съдържание на б(окл)ук (и шперплат).

Това кленът е едно цяло семейство от дръвчета, кое от кое по-различни - от меко и леко, до твърдо и "мъдро" ;) - Приликата им на всичките е, че имат вертолетоподобни семена (които се наричат орехи, представете си). На клена 2 семена стоят на дръжката сравнително лежащи на една права, докато при братовчед му, явора, семената сключват по-малък ъгъл. През ясена, стигаме до маслината.

Клен може да се намери от магазини за паркети "Полекс" в София - поне така рекламират по радиото, но ще се присъединя към прпоръките да не се купува за изработка на китари, а за дюшемета и черчевета! (к'во беше черчеве :think: ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Gorer,явора си е явор :bravo: .Ако имаш да избираш между явор и бук и става въпрос за музикален инструмент ,винаги е за предпочитане явора.Бука просто е по-евтин и за това е по-рентабилен за масово производство на евтини муз.инструменти.

Бука се измята много повече от явора но се цепи много по-трудно от явора и това може да го потвърди всеки който е цепил дърва :killyou: :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.