Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли смисъл за слагам адапрети на акустична китара?


Recommended Posts

Имам си една акустична китара и се питам дали мога да сложа адпатери и дали има смисъл?

Ако може, то какви адаптери да сложа, ключета и т.н.

Въобще във Варна дали има магазин където продават само части, преходници, жакове и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо изясни каква е китарата и с каква цел искаш да слагаш адаптери.

Ако ще е за да записваш чистия звук на китарата или просто да звучиш по-силно - сложи си пиезо-адаптер или направо си купи електроакустична китара.

Ако (не дай си боже) си мислиш, че като и сложиш адаптери ще се превърне в електрическа и ще можеш да свириш жици на нея - по-добре си купи електрическа китара. Можеш да изкараш по-скоро джазов или блусарски тон с по-лек оувърдрайв. За целта трябва китарата ти да е "уестърн", с метални струни и да и сложиш електромагнитни адаптери - продават се такива за акустични китари.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами свържи го временно адаптера и пробвай - ако ти допадне, тогава вече може да пробиеш дупки и да сложиш жак и потенциометри. По-добре ще е дупките да ги направиш отстрани, а не отпред на китарата, за да не влияят на звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жака съм го сложил вече отстрани, но както виждаш от снимката .

Но сега проблема е, че незнам откъде да взема жакове (особенно този вид) и най-вече - къде да я включа - към компютъра не става доколкото разбирам, защото е ниско нивото от адаптера.

Значи пак опирам до купуване на кубе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ауу, усмивки от старите ленти :rocker: Махни я тая петица и сложи обикновен голям женски моно жак: outputJack.jpg

(тоя е стерео, ама карай :bravo: )

После си вземи нормален китарен кабел (или си направи - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=7346 ) и оттам нататък може да я включваш където искаш, като обикноивена ел. китара.

Към компютъра също можеш да я включиш - или към line in или към микрофонния вход - пробвай къде ще ти звучи по-добре. За целта ще ти трябва преходник от голям към малък жак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя стар жак е от стар ел.акустичен бас, който имаше счупване и който взех преди 20 год от едно читалище за без пари, но още съм нямал време да го оправя, пък и ентузиазма ми спадна малко тогава - (както обичайно - учене, казарма, семейство...)

Липсваха му и някои части - магаренцето за закачане на струните и т.н. Иначе е с два адаптери като тези от снимките.

Потенциометрите бяха разкачени и незнам как да ги вържа отново.

не знам дали си струва въобще подобна реставрация, но иначе е мнооого тъпо да го хвърля и никога няма да постъпя така с музикален инструмент...

 

Имате ли предства от какво да направя магаренцето и с какви размери да е? вероятно ще има формула за изчисляването съобразно грифа и т.н.

То май по-добре да пусна отделна тема да поумуваме..... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

можеш ли да дадеш снимка на въпросният бас? мн е вероятно да го знам, аз или друг от форума и да получиш конкретна информация

 

за въпраса по китарата: на същата акустична кремона с 2те дупки, залепих да проба адаптер за бас от някъв орфей и през РС звучеше без проблем. на Guitar Rig усилвам сигнала. Пробвано е - работи, немаш проблеми

Редактирано от reslickade
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, ето малко снимки - дано да помогне.

Аз всъщност реших че е по-добре да си оправя басчето, а за акустичната да взема специален адаптер за целта - гледах един в РФ.

 

Ето снимки:

 

Линк1

 

линк2

 

линк3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, цигулката. :lol: Отдавна не бях виждал такъв по нашите ширини. Ако имаш конкретни въпроси - питай, пък ние ще отговаряме и съветваме :rolleyes:

 

За да направиш една акустична китара електроакустична ти трябва пиезо адаптер и микрофон, както и един потенциометър(стерео или моно), който да определя от кое сигналът колко силен ще бъде. Ако искаш можеш да сложиш и предусилвател с някакво филтърче, за да можеш да нагласяш ниски, средни и високи, но това ще е излишно в случая, поне според мен. Пиезо елемент можеш да потърсиш в магазините за електроника, както и виж в една тема (провери във пиннатата тема горе за интересни теми и търси как да си направим пад за електронни барабани) там беше споменат и по-интересно място, откъдето може ад бъде набавен пиезо елемент. Микрофонът трябва да е динамичен, за да не се нуждае от захранване. Лепиш пиезото под бриджа между резонаторния отвор и подсилката под бриджа, а микрофонът си поиграй да видиш къде да го трупясаш в тялото - може и пак там наоколо. Оттам нататък е ясно. Естествено не очаквай божественярските резултати - то си е чудо като я гледам тая китара, че свири в тва състояние въобще :lol:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.