shaterhand Публикувано Декември 20, 2008 Публикувано Декември 20, 2008 Имам си една акустична китара и се питам дали мога да сложа адпатери и дали има смисъл? Ако може, то какви адаптери да сложа, ключета и т.н. Въобще във Варна дали има магазин където продават само части, преходници, жакове и т.н. Цитирай
fluti Отговорено Декември 20, 2008 Отговорено Декември 20, 2008 (Редактирано) Първо изясни каква е китарата и с каква цел искаш да слагаш адаптери. Ако ще е за да записваш чистия звук на китарата или просто да звучиш по-силно - сложи си пиезо-адаптер или направо си купи електроакустична китара. Ако (не дай си боже) си мислиш, че като и сложиш адаптери ще се превърне в електрическа и ще можеш да свириш жици на нея - по-добре си купи електрическа китара. Можеш да изкараш по-скоро джазов или блусарски тон с по-лек оувърдрайв. За целта трябва китарата ти да е "уестърн", с метални струни и да и сложиш електромагнитни адаптери - продават се такива за акустични китари. Редактирано Декември 20, 2008 от fluti Цитирай
shaterhand Отговорено Декември 20, 2008 Автор Отговорено Декември 20, 2008 Ето я китарата о адаптера евентуално - свалн е от една стара бас. линк Цитирай
fluti Отговорено Декември 20, 2008 Отговорено Декември 20, 2008 Ами свържи го временно адаптера и пробвай - ако ти допадне, тогава вече може да пробиеш дупки и да сложиш жак и потенциометри. По-добре ще е дупките да ги направиш отстрани, а не отпред на китарата, за да не влияят на звука. Цитирай
shaterhand Отговорено Декември 21, 2008 Автор Отговорено Декември 21, 2008 Жака съм го сложил вече отстрани, но както виждаш от снимката . Но сега проблема е, че незнам откъде да взема жакове (особенно този вид) и най-вече - къде да я включа - към компютъра не става доколкото разбирам, защото е ниско нивото от адаптера. Значи пак опирам до купуване на кубе. Цитирай
fluti Отговорено Декември 21, 2008 Отговорено Декември 21, 2008 Ауу, усмивки от старите ленти Махни я тая петица и сложи обикновен голям женски моно жак: (тоя е стерео, ама карай ) После си вземи нормален китарен кабел (или си направи - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=7346 ) и оттам нататък може да я включваш където искаш, като обикноивена ел. китара. Към компютъра също можеш да я включиш - или към line in или към микрофонния вход - пробвай къде ще ти звучи по-добре. За целта ще ти трябва преходник от голям към малък жак. Цитирай
vlex Отговорено Декември 21, 2008 Отговорено Декември 21, 2008 Къде видя стереото на тоя моно жак не е ясно, ма нейсе Поздрави, Влад Цитирай
fluti Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 (Редактирано) Да, обърках бройката на изводите Редактирано Декември 22, 2008 от fluti Цитирай
shaterhand Отговорено Декември 22, 2008 Автор Отговорено Декември 22, 2008 Тоя стар жак е от стар ел.акустичен бас, който имаше счупване и който взех преди 20 год от едно читалище за без пари, но още съм нямал време да го оправя, пък и ентузиазма ми спадна малко тогава - (както обичайно - учене, казарма, семейство...) Липсваха му и някои части - магаренцето за закачане на струните и т.н. Иначе е с два адаптери като тези от снимките. Потенциометрите бяха разкачени и незнам как да ги вържа отново. не знам дали си струва въобще подобна реставрация, но иначе е мнооого тъпо да го хвърля и никога няма да постъпя така с музикален инструмент... Имате ли предства от какво да направя магаренцето и с какви размери да е? вероятно ще има формула за изчисляването съобразно грифа и т.н. То май по-добре да пусна отделна тема да поумуваме..... Цитирай
anonimized_8837 Отговорено Декември 22, 2008 Отговорено Декември 22, 2008 (Редактирано) можеш ли да дадеш снимка на въпросният бас? мн е вероятно да го знам, аз или друг от форума и да получиш конкретна информация за въпраса по китарата: на същата акустична кремона с 2те дупки, залепих да проба адаптер за бас от някъв орфей и през РС звучеше без проблем. на Guitar Rig усилвам сигнала. Пробвано е - работи, немаш проблеми Редактирано Декември 22, 2008 от reslickade Цитирай
shaterhand Отговорено Декември 24, 2008 Автор Отговорено Декември 24, 2008 Колеги, ето малко снимки - дано да помогне. Аз всъщност реших че е по-добре да си оправя басчето, а за акустичната да взема специален адаптер за целта - гледах един в РФ. Ето снимки: Линк1 линк2 линк3 Цитирай
vlex Отговорено Декември 26, 2008 Отговорено Декември 26, 2008 Я, цигулката. Отдавна не бях виждал такъв по нашите ширини. Ако имаш конкретни въпроси - питай, пък ние ще отговаряме и съветваме За да направиш една акустична китара електроакустична ти трябва пиезо адаптер и микрофон, както и един потенциометър(стерео или моно), който да определя от кое сигналът колко силен ще бъде. Ако искаш можеш да сложиш и предусилвател с някакво филтърче, за да можеш да нагласяш ниски, средни и високи, но това ще е излишно в случая, поне според мен. Пиезо елемент можеш да потърсиш в магазините за електроника, както и виж в една тема (провери във пиннатата тема горе за интересни теми и търси как да си направим пад за електронни барабани) там беше споменат и по-интересно място, откъдето може ад бъде набавен пиезо елемент. Микрофонът трябва да е динамичен, за да не се нуждае от захранване. Лепиш пиезото под бриджа между резонаторния отвор и подсилката под бриджа, а микрофонът си поиграй да видиш къде да го трупясаш в тялото - може и пак там наоколо. Оттам нататък е ясно. Естествено не очаквай божественярските резултати - то си е чудо като я гледам тая китара, че свири в тва състояние въобще Поздрави, Влад Цитирай
Recommended Posts