Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с гриф на китара


Recommended Posts

Мисля, че темата ми е за тук. Имам проблем с грифа на китарата - към 12 прагче е леко издут и струните ми дрънчът, и за това съм ги вдигнал на горе с магаренцето, обаче така вдигнати са много неудобни и след около час свирене пръстите ми се скапват ;) Та изкам да питам, може ли това да се оправи или ще трябва нова китара направо.

Китарата ми е JACKSON JS 30 KE Kelly BK, купувал съм я от xxxx. Моля ви помогнете със съвет или нещо друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как па точно там е издуто?

 

Имаш няколко варианта:

 

- издул ти се е по необясними причини фборда и трябва или махане на прагчетата и подравняване или директно подравняване на прагчетата

 

- извадило ти се е прагче - трябва рефрет или да се забие (и евентуално залепи) настоящото

 

- винаги си е бил некадърно фретнат и трябва рефрет

 

Пиши откъде си и ще те опътим при кой доктор да ходиш!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Перник съм и мисля, че фретборда е издут по рождение, защото винаги си е бил така, но просто преди свирех много по-малко и не ми пречеше, но сега когато тръгнах по-сериозно...

Дано има лютиер в моя град

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да отпуснеш(отхлабиш) тръс-рода/пръта. Тхябва да са ти дали инструмент за него. Гайката се намира под капачето горе на главата, точно над заключването/нъта. Пробвай с 1/4 или половин оборот и изчакай няколко часа, ако не стане - пак - няма опастност да прекалиш с отпускането, най-много да отвиеш гайката. Само го прави постепенно.

Ако не помогни, китарата най-вероятно има нужда от изравняване на грифа и смяна на прагчетата. Ако е била така и като нова - още по-зле - не си гледал ;).

 

Ако ти се идва до СФ някой уикенд - извършвам такива ремонти.Така е и по-добре за мен, понеже ще я направя веднга, а няма да се мотая и да я отлагам(не съм про лютиер, по-скоро го върша като хоби от много време). Не е проблем да дойдеш някъде сутринта с китарата, да я оправям през деня и да си хванеш някой от вечерните/нощните влакове обратно. Може и с куриер, но там се забавят много нещата, а не сме далече. Ако си навит, пиши ми ЛС, да се разберем и да взема каквото трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиши му по-добре ЛС или виж в профила за icq/skype ала-бала. Така може и да не види скоро, че си му писал :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

При мене е нещо подобно ама не точно :rockon: Аз няма как да отида до София затова ще се надявам да помогнете с писане или ще трябва да я водя на лютиер ама проблема е ,че нз какви пари ще вземе а в момента не сам мн добре с финансите.Китарата ми е Stagg Les Paul L320 BS . Значи проблема е ,че просто струните ми са ми високи.Смисал не толкова ,че да не може се свири свиря си нормално но просто много трудно се прави легато на първа струна пак нагоре да не говорим.Басовите струни са добре . Значи не мисля ,че грифа ми е крив гледал сам го 1000 пати но не че много разбирам де.Пробвал сам да въртя болтовете които са на моста които е до мост адаптера(големите болтове) не тези на тва дето даржи струните.За да свалям и вдигам и общо взето свалям донякаде и с другите струни няма проблем но с първа винаги има някав проблем . Като свиря на някои прагове се чува едно плиоик или нещо такова не се чува звука който трябва(това дори да са вдигнати се чува а ако ги сваля още повече) освен това се получава и бъждене.Питах 1 приятел той каза че може би трябва да се изпили горе при нъта ли нз или грифа ми ли не е настроен правилно.От тръс род не разбирам и не сам барал просто нз.Като я носих на продавача в магазина той въртя там на моста и каза ако пак ти правят проблеми донеси я може грифа да мръднем там с оная пръчка :cheers2: Не му я донесох бе нз дали сам обяснил правилно но просто не разбирам и нз как да се изкажа.Аз ако знаех щях да си я оправя сам :) И имам друг проблем просто хармониката на 12то прагче на първа струна хич я няма чак някаде на 13то прагче се получава.. въртях малкото болтче дето даржи 1ва струна 1 милион пъти и просто не мога да наместя а като я взех китарата си беше добре.Помагайте ако можете плс :) Съжалявам за романа мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо термините хич ги няма, ма как да е. След като имаш проблем с флажолета на 12та позиция и идва на 13-та чак значи бруджът ти е прекалено назад. Леглата на стурните при ТОМ бриджовете се местят посредством едни болтове, на които лежат и може да се компенсира донякъде това... Занеси я най-добре на някой съфорумец който разбира от сетъп, да ти я сетъпне, после ако не става я дай на лютиер - може да се наложат какви ли не безумия по китарата...

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Половината от фермана с "ма не знам дали го обясних мн добре ма аз не разбирам де ма не че стаа" и т.н. можеше да го спестиш, ма здраве да е...

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за инфото . Ако има някой от Варна ,който разбира малко повечко и му се занимава да каже :D ще съм благодарен(не съм чак такъв ламер колкото изглеждам :girl_witch: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.