Tomcat Отговорено Ноември 11, 2008 Отговорено Ноември 11, 2008 Аз на мойта Орфейка така и не разбрах за кви струни е баща ми кат ми я подари(тя преди беше негова за поне 30 години) беше с некви вече протрити метални струни и ги сменихме и си свиря с метални и така и не разбрах за кви струни е китарката щот на мойте връсници дет и те се учат на кухарките им бяха пласмасови(или там найлони какт им викате) но пак си звучи яко Цитирай
badValue Отговорено Ноември 11, 2008 Отговорено Ноември 11, 2008 един много прост начин по които се сещам че може да се определи за какви струни е китара ... е като се погледнат "осите" на които се навиват струните: дебели пластмасови-> найлонови по-тънки метални -> метални смятам че този подход в >95% е верен. П.П. КитаратаПешо ... верно много малко са разпространени ,но найлонови струни с топче ИМА !!!! ernie ball darko-martin ... вярвам има още Цитирай
vlex Отговорено Ноември 12, 2008 Отговорено Ноември 12, 2008 Има няколко белега, по които може да се разбере дали една китара е класическа (за найлонови струни) или уестърн(дредноут/джъмбо и т.н. видове) - за метални струни. Зависи най-вече от това какъв е струнникът - ако е метален в 99,999% от случаите китарата е за метални струни (примери - доста от акустичните гречове, гибсъни и т.н. както и определени модели орфендери и пълдокастери). Ако е дървен или пластмасов вече се гледа как се закачат струните - въпреки, че винаги има и изключения, това правило е определящо за почти всяка китара. Други белези са: - ключовете - при метални, най-вероятно китарата е за метални струни, при пластмасови капачки на осите или директно при пластмасови оси - за найлонови, като има и смесен вариант с метални ключове за найлонови струни, но има няколко неоспорими белега при ключовете - ако равнината на осите на ключовете, на които се навиват струните е перпендикулярна на главата - 100% метални струни! Ако осите са успоредни и пластмасови - 100% найлонови. - дълбочината и дебелината на каналите при нъта също е определяща. - сглобката на грифа и тялото: ако е при 12та позиция в 99% от случаите става въпрос за класическа китара. Ако е при 14та - почти 100% това е уестърн китара. - големината на тялото е също показателна, но не окончателно решаващ фактор, защото има както испански китари, укулелета и т.н. разновидности на китари, така и класически с по-големи тела, но в общия случай - 3/4 тяло = класическа, 4/4 уестърн. И тъй нататаък... Поздрави, Влад Цитирай
prayer4eto Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 (Редактирано) Аз само ще допълня за даденото по-горе: гледайте съчетанието на няколко признака, понеже само един, например сглобката при коя позиция е, не е определящ. Има фламенко китари, при които сглобката е при 14-о прагче също. П.П. А това дали е 3/4, 4/4, 1/4, 1/2 не е определящо въобще ... Редактирано Ноември 13, 2008 от prayer4eto Цитирай
Recommended Posts