horsefucker Отговорено Ноември 12, 2008 Отговорено Ноември 12, 2008 (Редактирано) 30% повече bandwidth, не 30% по бърза система А за овърклока - ако на теб не ти се занимава с нещо подобно имаш 2 варианта, да предпочиташ пц-то ти да е по-слабо, или да дадеш маса пари за high end процесор. Овърклока позволява на един чип за 200$ да бие този за 1000$, и тва съвсем безплатно, и изобщо не е занимавка, нито изисква кой знае какво подбиране, в общи линии всичко се знае в днешно време. Аз със моя процесор съм се занимавал точно 10 мин да го клоквам от както е купен, а екстра производителноста ми спестява доста време - осезаемо доста Никакви проблеми със стабилност, температури или каквото и да е. Не съм съгласен с теб. 4-ядрен означава на практика 4 процесора. Не може да ме убедиш, че един 4 ядрен Q9550 с ФСБ 1333 МХц има по слаба производителност от един клокнат Селерон с ФСБ 66 - 266 МХц или П4 - 266 - 366 МХц, пък ако ще на 10 ГХц да са. Голямата тактова честота на Селерон, Пентиум и т.н. е резултат на огромен множител, което означава НЕреална честота, докато 4-ядрените имат шина с доста висока реална честота и средно висок множител. Поради простата причина, че това са четири ядра (процесора) с по 2,83 ГХц честота (всяко), които разпределят обработката на информацията помежду си и по този начин работят 4 пъти по ефективно от нормалния процесор. Следователно реалната тактова честота на целия мултипроцесор е 11,32 ГХц. Освен това технологията на чипа е 64 битова, а повечето процесори са 32 бита. Също така не е вярно, че е лесно да се клоква процесор. Лесно е ако процесора е селерон, който е като хладилник. Ако обаче е АМД или двуядрен, трябва да се внимава, защото за овърклок се слага нов БИОС, и се пипа по волтажите на процесорното ядро, а това може да доведе до изгаряне на процесора и сериозно повреждане на дънната платка. Редактирано Ноември 12, 2008 от horsefucker
niki123bg Отговорено Ноември 12, 2008 Отговорено Ноември 12, 2008 ^ Още един писател, който не чете В предишните си постове LOE говори за овърклокнат 4 ядрен процесор в сравнение с не-овърклокнат 4 ядрен процесор. Не съм забелязал да сравнява ябълки с портокали. Колкото до това дали е лесно/трудно овърклокването - има доза истина, че не е занимание за всеки.
LOE Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 коньоеб@ч - живееш в миналия век ми се струва Никой не говори за целерони, а овърклока е по лесен от гъбена чорба. Единственото условие е да си купиш добър кулър, защото тия които са с процесорите са колкото да не е без хич. В случая никой не говори за целерони, котлони или каквото и да е, сравнението е между последно и предпоследно поколение четириядрени процесори. q9300 е с прекалено висока шина и прекалено нисък множител за да може да се овърклокне както трябва, просто защото ефтините дъна не могат да стигат такива тактови честоти на шината. q6600 може и да е 65нм, и да грее повече от q9600 но със сигурност се овърклоква по добре, моя се овърклокна с 50%, от 2.4 Гхз на 3.6 Гхз, и температурата, която отделя е нищо работа за кулера който споменах - рядко му се случва да се върти вентилатора му, обикновено е спрял, а ако се завърти се върти с 300 оборота в минута - на практика безшумен. А ако случайно знаеш процесор, който без клокване ще е по бърз от моя "стар" q6600 на 3.6 Хгз - сподели го тва чудо с нас
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 (Редактирано) ВЕ4Е СЪМ Я ВЗЕЛ ТАЗИ КОНФИГУРАЦЯ(Q6600 и ASUS P5QL-E /P43/LGA775 и тн.),ЗАТОВА БИХТЕ МИ БИЛИ ПО-ПОЛЕЗНИ С ПРАКТИ4ЕСКИ СЪВЕТИ, А НЕ ТЕОРИТИ4НИ,ПРИМЕРНО КАК КЛОКВА6 ПРОЦЕСОРА ОТ КАДЕ ДА ПРО4ЕТА,НЕЩО КРАТКО И ЯСНО. В МОМЕНТА ИМАМ ПРОБЛЕМ,ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ СИ ВЗЕЛ О6ТЕ КАРТАТА,ЗА МОМЕНТА СЪМ СЛОЖИЛ ЕДНА АУДИЖИ 2, И ДОКАТО ДВИЖА МИШКАТА ИМАМ 6УМ,ВСИ4КО Е МЮТНАТО,ДОРИ МИКСЕРА КЪМ МОНИТОРИТЕ Е ИЗКЛУЮЧЕН ,НО НА МОНИТОРИТЕ СЕ 4УВА ТОЗИ 6УМ....,ДРАЙВЕРИТЕ СА ЪПДЕЙТНАТИ И ТН.преди съ6тата карат и монитори(активни) няма6е проблем. Редактирано Ноември 13, 2008 от dimitarshenkov
niki123bg Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 Виж дали има други устройства които да са на същото IRQ като звуковата карта - повечето биоси ги показват малко преди да заредят операционната система - натискаш Pause и зяпаш Има вероятност в момента звуковата ти карта да шерва IRQ с някой USB контролер или видео картата (по-малко вероятно). Единият вариант за действие е да зададеш в BIOS-а конкретно IRQ за слота на който си сложил звуковата карта. Другият вариант е да преместиш звуковата карта на друг PCI-ски слот - можеш да пробваш всичките един по един.
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 не 100% вси4ко е отделно..
LOE Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 Ако ще го клокваш първата ти стъпка е добър кулър. Отиваш в тази фирма http://www.dekada.com/catalog/ и взимаш XIGMATEK HDT-S1283, струва 55 лева, ако не си много опитен най добре да ти го сложи някой с повече опит, защото е малко зор, също така трябва да провериш колко ти е широка кутията, защото ако е от по тесните има шансове кулера да стърчи от кутията После е лесно, влизаш в биоса, намираш от къде се вдига системната шина, и започваш да я вдигаш, докато да речем честотата която ти показва в биос е 3.2 Гхз, после отиваш на множителя на паметта, и го нагласяш така, че реалната стойност на скороста на паметта да не надвишава много тази която е зададена по спецификация на самите модули рам, между другото има доста памети които понасят значително високи скорости, но ако не си сигурен в паметта си най добре не се изстрелвай много високо. След като нагласиш множителя на паметта остава да качиш малко захранващото напрежение на процесора, примерно до 1.3 волта, после пускаш ПЦ-то и като ти тръгне уиндоуса може да пуснеш някакъв тест за стабилност, примерно ортос, ако машината ти не даде грешка след като ортос я помъчи надали нещо друго ще ти създаде проблеми. Ако ще се пробваш със фабричното охлаждане на процесора не ти препоръчвам да го пускаш на повече от 3 Гхз А това за IRQ-тата е божа работа. Преди време и аз бях изпаднал в параноя, и си мислих че шернатите ресурси ми създават проблеми, мъчих се кво ли не. Това че дъното и биоса имат опции за смяна на irq-то със сигурност не значи нищо, защото много пъти съм си играл да правя промени, и резултатите да са далече от логичните и от това което съм задал като стойности. А и самото споделяне на ресурси не е проблем, предвидено е така, че да си работи ок в 99% от случаите. Когато има проблеми с хардуера, причината обикновено е друга, въпреки че понякога се случва 2 крайно несъвместими устройства да поделят ресурси, но това са изключително редки случи. Проблема с шума и мишката съм го имал и аз, но проблема едва ли е от споделянето на ресурси. С какъв монитор си? Контактите ти заземени ли са? Да не ти се получават ground loops? Каква е мишката?
niki123bg Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 ^^ Къде гледаш прекъсванията, ако гледаш в device manager-a на windows нещата са доста по-различни заради APIC. Пробва ли да сложиш звуковата карта на друг слот - така дори и да не работи резервирането на IRQ-та, при преместване на друг PCI слот ще шерва IRQ с някое друго устройство което може рядко да ти създава проблеми. И аз на времето имах проблеми с аудиджи и простичка размяна на слотовете помагаше (Асус дъното ми лъже на поразия като става въпрос за пренареждане на IRQ-та и реално нищо не прави, само смяна на слота води до смислена промяна).
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 ми6ката я изклу4вам проблема остава,вси4ко е заземено преди бе6е ок с старото дъно
LOE Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 да всичко пробвах тогава, сменях слотове, асайнвах прекъсвания, бърниках под сейф мод и какво ли още не, даже и един уиндоус инсталирах в името на науката проблема беше много странен - компа ми се рестартираше когато теглех от интернет нещо със скорост по голяма от 1 мб/сек, и също така аудио картата ми /УСБ/ дропваше дори и в уиндоус при мрежова активност открих че усб контролера, т.е. и картата която е УСБ споделя ресурси с мрежовата карта и си викам "аха ето къде е проблема" след около 4-5 часа напразни занимания и местения на карти и биос настройки и множество рестартирания открих че проблема изобщо не е в споделянето на ресурси, а самата карта (РТЛ от най ефтините, дето даже не са РТЛ а пиратка на РТЛ) има проблем, който се появява когато системата е конфигурирана да споделя интернет в мрежа, и проблема не е с TCP-IP трафика, а с UDP (който торентите ползват) - оказа се просто че драйвера на картата не е оптимизиран да работи с големи потоци UDP трафик когато ISS е активен... абе някакъв краен случай в общи линии Смених картата с друга и проблемите си отидоха, и до ден днешен усб контролера на който ми е картата си дели ресурси със лан картата, и май с разни други чарколаци също, и няма никакви проблеми
LOE Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 да не би монитора ти да внася смущения, какъв е? д не би да имаш някоя нова джундрия в стаята - разни плавни регулатори на лампи или вентилатори вкарват яко смущения. Електромагнитните баласти за луминисцентни лампи също, както и една камара техника. Случвало ми се е да ми излизат проблеми със шума, когато съм сменял ПЦ чаркове, но се оказа чисто съвпадение, един комшия си беше взел някаф електроуред който не беше редав и внасяше смущения във всичко околно
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 (Редактирано) имам софтуер които,регулира режими на работа на дъното/процесора и вентилатора сменя скороста,при по малка скорост сму6тенията намаляват и обратно,монитора го изклучвах проблема остава не е той Редактирано Ноември 13, 2008 от dimitarshenkov
niki123bg Отговорено Ноември 13, 2008 Отговорено Ноември 13, 2008 Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети.
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 (Редактирано) Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети. Шума е постоянен, но се влияе от местенето на ми6ката,освен това силата му намалява според режима на работа на вентилатора или процесора, незнам от кое за6тото са свързани,но дори да излключа,всичко-ми6ка, монитор,мютнати аудио контроли, вентилатора да е на минимални обороти шума остава...За слота 6те пробвам,задълйително когато съм на място. Редактирано Ноември 13, 2008 от dimitarshenkov
dimitarshenkov Отговорено Ноември 13, 2008 Автор Отговорено Ноември 13, 2008 Мен нещо не ми стана много ясно - хем имаш проблем ако местиш мишката, хем пак имаш същият проблем ако си махнал мишката. Сега пък вентилаторите оказват влияние. Би ли описал по-точно кога и как имаш проблем - постоянно ли се чува този звук, чува ли се ако движиш мишката (как не се чува когато няма закачена мишка?), какво става с намалянето и увеличаването на оборотите на вентилатора и отново - има ли връзка с движението на мишката или просто като си промени оборотите вентилатора се появява/изчезва шумът. Поне пробва ли да смениш слота на звуковата карта или само си чеша клавиатурата да ти давам съвети. Шума е постоянен, но се влияе от местенето на ми6ката,освен това силата му намалява според режима на работа на вентилатора или процесора, незнам от кое за6тото са свързани,но дори да излключа,всичко-ми6ка, монитор,мютнати аудио контроли, вентилатора да е на минимални обороти шума остава...За слота 6те пробвам,задълйително когато съм на място.При промяна на мастер нивото не6то пи6ти на дъното.
Recommended Posts