tednet Публикувано Октомври 28, 2008 Публикувано Октомври 28, 2008 Такам... боядисвам си китарата. Всичко вървеше добре. Дойде време за втория цвят и разбира се дойде време да се облепи с тиксо. Пробваме, не остава боя по тиксото... и там рисуваме, режем, пръскаме. На другия ден (днеска) тръгвам да махам лепенката, що да видя, лепило по цялата китара (както и малко от долната част на лепенката, знаете как е). Та въпросчетото ми е, как да махна тези остатъци от лепенката? Не мога да го направя с нещо rough, защото вторият цвят ще почне да се люпи (поне 4 слоя по-нависоко е). Смятам да използвам спирт, има ли опасност да падне боята? Използвам тая от флаконите, мисля че се води nitro-cellulose. Предлагайте и други идеи. Също така, така и така съм отворил тема, с какво да направя място в тялото на китарата за хъмбъкър в слот за нормален адаптер? Същият въпрос се отнася и за пикгарда. Важно е да не се прецака боята върху китарата. Още няма безцветен лак отгоре и е много крехка. И трето въпросче Откъде мога да намеря push-pull switches (на диаграмите са с 6 poles, но само 2 се използват, така че всякви би трябвало да стават) Много поздрави И се надявам да ми помогнете с тиксо проблема, че искам утре да оправя грешките от пръскането. Цитирай
dandilov Отговорено Октомври 28, 2008 Отговорено Октомври 28, 2008 Каквото и да правиш знай, че първо боята трябва да е качествено изсъхнала! А тя съхне напълно за около седмица! Тогава пробвай с парцал и чист спирт, но не напоявай много парцала. Ако остане от лепилото на лепенката - ползвай "Medix" за мебели, но от прозрачния, щото другия е със восък. Medix-ът е български препарат и го има навсякъде. Много е качествен. Аз със него си лъскам китарата. Ето и линк на производителя: www.medeachem.com Цитирай
ditronix Отговорено Октомври 29, 2008 Отговорено Октомври 29, 2008 Има промишлени чистители-това са спрейове за почистване от такива гадости.Ползвам K 3 S на NICRO,виждал съм и такъв на WURTH.По принцип не вдигат боите,но все пак е добре да се опита предварително.Иначе остатъците от лепенките ще се почистят без следа! Цитирай
bluesman Отговорено Октомври 31, 2008 Отговорено Октомври 31, 2008 (Редактирано) Такам... боядисвам си китарата. Всичко вървеше добре. Дойде време за втория цвят и разбира се дойде време да се облепи с тиксо. Пробваме, не остава боя по тиксото... и там рисуваме, режем, пръскаме. На другия ден (днеска) тръгвам да махам лепенката, що да видя, лепило по цялата китара (както и малко от долната част на лепенката, знаете как е). Та въпросчетото ми е, как да махна тези остатъци от лепенката? Не мога да го направя с нещо rough, защото вторият цвят ще почне да се люпи (поне 4 слоя по-нависоко е). Смятам да използвам спирт, има ли опасност да падне боята? Използвам тая от флаконите, мисля че се води nitro-cellulose. Предлагайте и други идеи. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Мога да ти помогна само по първият въпрос за остатъците от лепенки. Остатъци от тиксо било то хартиено или стандартен скоч се махат най-лесно с тампон от памук напоен с малко олио(две три капки) или с газ за горене (онази газ от доброто старо време която се ползваше за газените лампи когато спираше тока ). Може да ви е странно или смешно и да си изброявате какви ли не скъпи вносни препарати но за мен това е истината изпробвана много пъти и винаги работи без да създава проблеми. Редактирано Октомври 31, 2008 от bluesman Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 31, 2008 Отговорено Октомври 31, 2008 За напред най-добре ползвай не тксо, а хартиена лепенка - тя не залепва много агресивно. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 31, 2008 Отговорено Октомври 31, 2008 (Редактирано) Първо тиксото се маха или с помощта на същото тиксо, което се залепва и маха рязко, което в твоят случай не е вариант, защото е груба техника, или с препарат като газ или йод бензол. Освен това е много по-вероятно боята, с която пръскаш, да е акрилна, а не нитро-целуозна - трябва да си пише на флакона. Второ само да знаеш занапред - първо се обработва тялото и ЧАК СЛЕД ТОВА се пръска, ама като си я почнал лапешката през главата за краката - с обер фреза трябва да си направиш леглото за новия адаптер и да пръскаш наново, защото 99% съм убеден, че ще надереш жестоко боята отдолу... Единствено ако ползваш шаблон от дебел шперплат или дърво може да не се стигне до нужда от ново пръскане, но е сложно и прецизно упражнение... Трето пъш-пъл суичове не знам къде има - никога не съм купувал, но на много места във форума е писано за такива, ерго ги има навсякъде... Хора, питайте преди да пробиете дупка в стената - може да не трябва дупка, а да трябва да се зида... Малко метафорично, ама дано схванеш идеята. Поздрави, Влад Редактирано Октомври 31, 2008 от vlex Цитирай
tednet Отговорено Ноември 1, 2008 Автор Отговорено Ноември 1, 2008 Акрилна е боята, моя грешка при писане :/ И тиксото беше хартиено. Не мога да предположа, че някой би използвал друго при облепване. Просто се оказа много мизерно мойто Иначе със спирт не стана, после пробвах с Cif и с много търкане стана Иначе доколкото знам, олио-то е лошо за китара която се боядисва. Не бива да има никакви масла върху нещо което се боядисва. Поне така знам :/ А относно адаптера, не смятах да слагам хъмбъкър на нек-а, но намерих добра оферта. А вече съм я боядисал. Не може ли да се направи с длето? Все пак нямам обер фреза, а трябва да махна само около 5ммх10мм. Някакви други предложения? Цитирай
Total_Overdrive Отговорено Ноември 1, 2008 Отговорено Ноември 1, 2008 (Редактирано) ... слушaй @ bluesman , тоя пич е много навътре.. Редактирано Ноември 1, 2008 от Total_Overdrive Цитирай
vlex Отговорено Ноември 3, 2008 Отговорено Ноември 3, 2008 Може и с олио, но после трябва да я почистиш добре с някакъв препарат или дори чист сапун - важно е да естерифицира всякаква мазнина и да остане скърцаща на допир с пръст повърхност. Иначе можеш да идеш при някой съфорумец от твоя град, който се занимава с дялане на китари или някой лютиер. Второто е по-скъпо, но за сметка на това резултатът е гарантиран при повечето лютиери. Същият за съжаление е гарантиран при по-малка част от съфорумците (въпреки, че има много, които знаят, могат и помагат), но пък и при лютиерите има куци кучета, така че няма какво да се шашкаш. Само питай преди това дали някой е чувал нещо за него, за да знаеш, че няма да съжаляваш после, че не си си го направил сам Поздрави, Влад Цитирай
bluesman Отговорено Ноември 3, 2008 Отговорено Ноември 3, 2008 Не можах да разбера какво ще нацапаш с олиото по китарата като се предполага че тиксото се лепи по вече лакирана повърхност преди да се продължи с другият цвят ... ..........Всичко вървеше добре. Дойде време за втория цвят и разбира се дойде време да се облепи с тиксо. Пробваме, не остава боя по тиксото... и там рисуваме, режем, пръскаме. На другия ден (днеска) ......... С две думи не бършиш върху голо дърво. Плюс това става въпрос за няколко капки олио а не за пържене на картофи. Ако толкова те е страх от този " агресивен " препарат ,може да пробваш с лемън ойл .Ползвай памук а не памучен парцал. Успех Цитирай
vlex Отговорено Ноември 3, 2008 Отговорено Ноември 3, 2008 bluesman, според мен ставаше въпрос по-скоро за моментът, че преди да се пръска повръхностите трябва да бъдат изчистени от корозии, прах и мазни петна, за да има добро сцепление на двата слоя боя/лак и да хване като хората. Но вече изяснихме, че лакираната повърхност преспокойно може да бъде изчистена с почистващ препарат Поздрави, Влад Цитирай
tednet Отговорено Ноември 3, 2008 Автор Отговорено Ноември 3, 2008 С радост докладвам, че с длетото стана перфектно Благодаря на всички ви за помощта. Остана само да си намеря push-pull pot и някой който да ми направи пикгард. И пак ви благодаря Цитирай
bluesman Отговорено Ноември 4, 2008 Отговорено Ноември 4, 2008 bluesman, според мен ставаше въпрос по-скоро за моментът, че преди да се пръска повръхностите трябва да бъдат изчистени от корозии, прах и мазни петна, за да има добро сцепление на двата слоя боя/лак и да хване като хората. Но вече изяснихме, че лакираната повърхност преспокойно може да бъде изчистена с почистващ препарат Поздрави, Влад Да разбира се че е така.Сапуна ,водата и парцала решават проблема.А щом не е последа ръка накрая може внимателно и на бързо да се забърше с леко навлажнена със спирт къпа защото спирта не е толкова агресивен разтворител за полиуретанови,полиестерни ,акрилни и алкидни лакове ако са добре изсъхнали. Цитирай
Recommended Posts