Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, колеги.

Имам към вас едно запитване, което може да ви се стори тъпо, ама аз все пак да питам ;) . Имам тука една древна китара тип Страт, която практически за нищо не става - всъщност може да се свири на нея, но усещането и звука са меко казано неприятни. И тъй като нито ми се ще да я хвърля, нито да я продам (не я пожелавам никому :girl_cray2: ), се чудя дали да не се поупражнявам малко върху нея, с педагодическа цел - и да се прецака хич няма да ми е жал. Та конкретното ми питане е - мога ли в дупката под пикгарда да инсталирам парче дърво с необходимата форма и да го залепя, след което да го изпиля наравно и да издълбая нова дупка за адаптер (единствен хъмбъкър на бриджа)? Всъщност аз знам, че мога, но просто не ми е ясно точно доколко зле ще се получи и дали въобще ще може да се свири с нея след интервенцията :) . Ще ми се да го направя, защото смятам да променя и формата на тялото, а пикгарда ми пречи на замисъла. Благодаря предварително.

Отговорено

Вероятно става въпрос за "Орфендър Дъскокастер" т.е. "Орфей"

Защо не си направиш нов пикгард с необходимите отвори и отверствия,според мен по-лесният вариант

Дай някакви снимки,така на изуст нищо не можем да ти кажем.

По принцип няма невъзможни неща.

Отговорено (Редактирано)

Че е "Дъскокастер" спор няма, но не е "Орфей", а Aria Pro II (като се замисля, старият ми Орфей имаше една идея по-добър екшън, макар и грифът му да беше като сап). Произведена е някъде в началото на 90-те (може би в Корея, а може би - не) и е преживяла през живота си много тежки моменти. Разполага с 22 позиции, без фингърборд, с обикновено тремоло и H-S-S адаптери от неизвестен тип. Материала на тялото, така като гледам и без много да разбирам, е шперплат - подозрителните вафлени корички в дупката на тремолото не ще да са от фрезата :blush: - направо е учудващо колко отдавна жълтите използват тоя знаменит материал за китари нисък клас. Снимки ще постна следващите дни, защото апарата ми не е тук, пък и китарата в момента е в сглобен вид, а все пак трябва да се види точно каква е дупката под пикгарда.

Редактирано от abductor
Отговорено

Отговорът е да, можеш и не, няма да прецака звукът, даже е възможно да го подобри. Между другото може да оставиш и леглата празни, както прави Малкълм Йънг от ДС - на неговия греч е изваден нек-а и свири само с бридж, а дупката се показва заплашително празна и прашасала - доколкото знам придавало някъв специфичен темперамент - може би при преноса на трептенията от грифа това слабо място играе някаква роля... Иначе за дупката като я запълниш, залепиш, изшкуриш и пребоядисаш няма да си личи, че я е имало, стига естествено да не сложиш (полу)прозрачен финиш, което ме съмнява, след акто сам каза, че мяза на вафла "Поровец" откъм кухината на тремолото :blush:

Поздрави,

Влад