Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос за 12 струнка


guitarless

Recommended Posts

здравейте, снабдих се наскоро с една 12 струнна китара но някои неща които ми се джиджат не стават на нея, или аз съм схванат в ръцете което е все тая ;)

затова питам, има ли проблем да махна допълнителните и да си свиря на 6, нормален звук ли ще има, нормално ли ще се хващат акордите, и да не се разболее нещо? :greenball:

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да ти е проблем. Но честно казано не виждам смисъла да махаш второстепенните струни. По-добре си вземи някоя обикновена 6-струнка. Ако имаш възможност, де ... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да й стане. Може да се наложи евентуално да отпуснеш truss rod-а, защото има вероятност само с 6 струни грифът да се извие назад и струните да бръждят. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

както 2та преди мен казаха...един вид да обобщя....

 

ПОЧТИ със сигурност ще се наложи да пипаш тръстРод-а защото това си е втори комплект струни ,които "дърпат" със същата сила... с други думи напрежението на грифа ще падне наполовина, което ще се отрази

 

другото неудобство е ,че грифа на 12струнната е по- широк(за сравнение на моита 12 грифа при 0прагче е 50мм ,а на обикновенна 6стр(метална/уестърн) е 42мм, класическа(найлонови струни) 52мм) -> с други думи малко по- неудобно ще бъде понеже струните ще са по- отдалечени една от друга

 

ако не ти е неудобно разтоянието м/у струните и си нагласиш грифа ... за китарата няма проблем, ще загубиш красотата на 12струната китара (от "октавните" струни) ама ще свири ..... и правилно верно по добре си намери/вземи и обикновенна(6 струнна) китара

 

П.П. като доказателство мога да дам и пример .. четох скоро в "ФУКНЯ" някои (верно знаеш какво прави и с КАЧЕСТВЕНИ инструменти) използваше 12 струнен елСтратокастър като обикновенна 6 -> щом 4цифрена китара може.. защо твоита да не може :greenball:))

 

успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.

 

отвреме навреме се включват и ключовете в парчето, иначе ок :girl_witch:

свали ги .. на 1-2 винчета трябва да са :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.