Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с Randall Rg75


Recommended Posts

Здравейте колеги...

Проблема ми е следният.Значи притежавам едно рандалче...RG75 G2 серията...транзисторен

http://www.modernguitars.com/musicgear/amp...itar_Combo.html

Проблема ми е, че като пусна драйв канала започва едно отвратително бучене...колкото повече усилвам драйва по-мазало става.Ако го сложа на макс стават разни микрофонии...пищенета...но пък и като е на 0 пак бучи малко.При чистия канал няма такъв проблем...Притеснявам се да не е издала багажа някоя част в рандала или нещо друго...Ако има идея някой моля да споделите от какво може да бъде...Не вярвам да е от китарата...екранировки, такива работи щот тя си е грамотна...за парите си едва ли би било от нея.

Благодаря предварително... :nono:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми... По принцип на всеки драйв канал, има повече шум от колкото на нормалния чист канал. Освен това, съвсем нормално е като набримчиш драйва до край да се получи микрофония :nono:

 

Сега, приемам, че проблемът не е в кубето - на ум ми идват няколко варианта:

 

1. Лоша ел-инсталация на сградата по принцип - наблюдавал съм го ясно със собствената си техника, заедно със собствената ми китара. У нас, явно съм случил на добра инсталация, нямам почти никакъв шум дори с пуснати драйвове от кубетата или от педалчето, но когато си хвана техниката и отида в някой приятел (да не говоря клуб, но там има осветление, разни ел-уреди и други смущения), нивото на шум става осезаемо доста по-голямо, а както споменах, става въпрос за една и съща техника.

 

2. Някой кабел е почти прекъснат. Казвам "почти" защото понякога, макар и рядко, се случва макар и прекъсващ, кабелът да пренася сигнал от китарата към кубето, но много по-тих, от колкото трябва да е нормално, но без да знаеш, да си поувеличиш кубето и чистият канал на пръв поглед да изглежда ОК, но като превключиш на драйв канала да има ужасно много брум. Освен това, по-тих сигнал от китарата прави драйва да изглежда недостатъчен и да те кара да го увеличаваш още, което прави брума още по-забележим и дразнещ.

 

С моя ограничен опит за момента мога да предположа само това.

 

Ако проблемът пък наистина е от кубето - вече пък хич не мога да помогна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ама може и да не е така просто обяснението.....

Скоро се сблъсках с много интересен проблем.

Вкъщи имам 3 усилвателя и 3-4 кабинета 2 с готини говорителя и два с хи-фи говорители бас.Единия усилвател съм го правил аз, другите два са:вермона и унивокс.Та свирукам си аз с моя усилвател и едната готина колона с един 12 инча еминенс(за което страшно много благодарности на ЕAmechaniX) и няма много шум(нормално ниво) а свиря с MG VPHB аналог на др.Бууги и кривоча е много много - адаптери на китарите БцРич и Джаксън(ама от старите преди фендер да им разкатаят играта). И си викам айде сега да сложим и една втора китара с Univox ампa и другия кабинет - да ама като го включих и брум, ама силен брум, който като се свири затихва, т.е. при повишаване на входното ниво, брума затихва.Първоначално си викам то нещо се е попреебало с ампа и решавам да го сменя с вермоната(като преди това знам че и двата ампа не брумят и са напълно изправни), ама не щеш ли изненада - и той бруми по същия начин!Сменям кабелите с други все същото! Викам си ха сега де!Да не е нещо от говорителя - ама пускам правения от мен амп през втория кабинет 10" еминенс,а той НЕ бруми.Пробвам брумящите ампове през старите ми кабинети с които преди съм ги ползвал и съм нямал проблеми, а сега и двата брумят като с еминенсите.Викам си - значи е от усилвателите....ама и двата да дефектират по едно и също време и по един и същ начин,.....малко странно...А таман бях завършил ремонт в репетиционната и инсталацията ми е нова....

После ми идва гениалната идея!(един приятел помогна да ми дойде тази идея)(а бе направо на него му дойде) Брумящите ампове нямат извод за замасяване на захранващия кабел.Моя амп има такъв плюс анджаклами и филтри на заземяването.Направих тест - пускам през вермоната китарата и не свиря -> има брум ->докосвам металния корпус ->брума намалява -> проблем има при заземяването!!!(поне аз така мисля)

Решението -> да заземя подходящо другите ампове.

Ха сега по-разбиращите да кажат правилно ли си мисля или греша някъде.И правилно решение ли съм взел за отсраняване на проблема?

 

Забравих да спомена че съшо като наколегара с Рг-то като е без драйв китарата, няма брум.А за рг-то може проблема да е в захранващия кабел или връзката му със шасито или схемата между шасито и масата на платката(ите).

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Разсъжденията са много правилни. Проблемите със замасяванията и земните вериги (groud loops) са основен елемент при сглобяване на система с повече от два елемента. Във форума има доста теми по въпроса .

Не е изключено да има и високочестотна интерференция, кросмодулация и други влияния. Понякога и специалисти трудно се оправят с лекуването на подобни проблеми, защото са доста специфични и може да са следствие от на пръв поглед невъзможни причини.

Така или иначе трябва да се диагностицира къде точно е проблема.

Ако ефектът се проявява без включена китара и с включен драйв - усилвателят сигурно е за ремонт. Макар, че и неповредени сериозни модели съм хващал да осцилират при максимално усилване - сами, без нищо включено в тях.

Оставям настрана замасяването, понеже при оригинален усилвател се предполага, че е направено правилно. Не пречи обаче да се измери.

И накрая - трябва си мАстор, дето ги разбира нещата. По-добре по-рано, отколкото по-късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, обяснете на един човек, че Маршалите вадят по-тежък кривоч от Рандълите.

Говоря за транзисторни такива, щото нямам пари да трупам впечатления от лампови.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Първо темата въобще не става въпрос за това! И второ ама хич не си прав!Камо ли идеята да се сравняват марки, без модели .... та това е напълно некомпетентно и неадекватно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Зависи от марките.Ако си толкова компетентен щеше да го знаеш.

Има три вида усилватели за китара:

Първо са бутиковите такива.

После е Маршал.

Всички останали.

А ти приятелю вместо да се заяждаш си оправи логото на ефектите, че не е особено естетично.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да се явявам като арбитър, но наистина liquid_death е прав. И двете марки имат хай-енд хай-гейн модели, както и двете марки имат малки и не особено качествени кубета. Затова има и модели, както не можеш да сравняваш Audi 80 с Mercedes C(Ц)-класа, така и не можеш да сравняваш Mercedes 500 SE с Audi W12, само марката нищо не значи, или поне не особено много, в последно време. Едно е сигурно - Marshall са по-скъпи от Randall :)

 

А това с "Бутикови-Маршал-Всички останали" говори достатъчно колко си податлив на чуждо мнение и съвет. Не трябваше изобщо да питаш :girl_cray2:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Напълно съм съгласен, това исках да кажа!

 

^^То поста ти показва адекватността на мнение което можеш да предложиш - и според мен не е много.

А за логото на ефектите ми - картини ли ще правя или звукови ефекти за китара!!!

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи съгласен съм с вас, а моята грешка беше че не оточних - говорех естествено за еднотипни модели от един ценови клас.После говорех за сравняване при степента на съответния гейн канал, а не по-принцип.Много хора не се интересуват от това колко тежък дистър може да се изкара, а от самата палитреност на звука и от възможноста за боравене с корекциите.И накрая това за логото не е заяждане, а лично мнение така че не се обиждай.

А за това колко съм адекватен вече с теб не желая да коментирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз не съм желаел да обиждам:

1.просто има модели на рандал, които си имат пре много гейн - примерно уорхед...

2.за ефекта - целта е друга, така цената за нов ефект е 100лв, докато прилагането на ситопечат би оскъпило продукта с още поне 30-40лв.Оскъпяване само с визуален ефект.

 

мисля че модераторите трябва да изтрият последните безмислени постове-офтопик.

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.