Jump to content
Българският форум за музиканти

боядисване


Recommended Posts

искам да си боядисам грифа на бас китара някой може ли да ми каже възможно ли е това (дали ще се повреди дървото ) и ако е с каква боя мога да го боядисам за да не се развали...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От коя страна искаш да го боядисаш? откъм прагчетата (фингърборда) или от задната, където ти стои палеца? Ако е фингърборда, не му слагай боя, а байц и евентуално лак (ако е светъл). Ако го боядисаш, след време боята ще се олющи и ще стане грозно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип е възможно да ти се боядиса фингърборда с какво ли не. На моят бас например е боядисан черен, но това беше компромисно решение, защото като го взех фингърборда беше светъл, но страшно мръсен. По някакъв начин мръсотията беше влязла в дървото - не беше просто обичайните напластявания около прагчетата - и човека, на който го занесох ми обясни, че щяло да бъде рисковано да се шкури, защото не се знае на каква дълбочина е проникнало това замърсяване. Той ми препоръча боядисване, за съжаление не мога да кажа точно с каква боя/лак, но досега за повече от 6 години има изкючително малки "изтънявания" на цвета и то не по фингърборда под струните, а точно по ръба, където обикновено ми седи палеца, като това "изтъняване" е не по-голямо от 1 прагче. Като гледам каква е боята ми се струва, че може да се направи всякакъв цвят. Ти защо искаш да направиш това с баса си? Съществува много силно мнение, че фингърбордовете не трябва да се боядисват/лакират, доста хора препоръчват третирането им с различни масла. Ако наистина си решил да го правиш това пиши ми на лично и ще те насоча към човека, който го прави на моя бас, доколкото знам все още се занимава с това.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да запазиш текстурата на дървото има оцветени лакове, както и байцове с бесцветни лакове. Ако искаш да запазиш грифа като хората - дай го на някой, който пръска китари :cheers2: Не, че няма да се справиш и сам - просто ако ти е важна и скъпа китарата имай предвид, че обикновено първите 2-3-5-10-15 грифа/тела/китари и т.н. са доста лайняни - особено ако човек няма техника на пръскане, оборудване, за ноу хау да не говорим. Иначе трябва да се поразтърсиш за някой износоустойчив лак и байц със сътвоетния цвят, по възможност на спиртна основа, за да не го чакаш n-дни да съхне от фретборда. Това е само в случай, че фборда ти е от липа, ясен, клен, орех, чам или каквото и да било друго светло дърво, което "умната" глава на някой "умен" конструктор е решила след 6-тата голяма водка, че става за фборд ако пък фборда ти е палисандров, махагонов или, недай си Боже, абаносов - байцът няма да помогне и ще се наложи или да ползваш или оцветен лак, който след 2-3-4-тата ръка ще отдаде определен отенък на дървото, или директно да боядисваш с боя, което пък от своя страна ще заличи и помен от дървото... В подобен случай ако тялото е с определен цвят и искаш и фборда да е в подобен тон бих заложил аз лично на тонираните лакове, защото не скрива шарката на дървото под прагчетата, но придава такъв отенък. Естествено може да се пръснат 2-3 ръце тониран и отгоре няколко кристален полиуретанов/нитроцелуозен (зависи от мн неща... от вкус - също ;) ) и да се предпази по този начин да не се изтърка бързо, но каквото ида пръскаш лакът на фборда се търка и с времето стигаш до чисто дърво. Доста китари с протрити бои, лакове, байцове и всякакви видове багрила по фборда са ми минали през ръцете - не е мн лицеприятно, а е неизбежно... Ето затова ако е светло дървото най-сигурно е дълбоко байцване с разреден по вкус със чист спирт байц на спиртна основа, защото прониква в цялото дърво и не боядисва само 0,2-0,5мм отгоре :)

 

Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Мисля, че при намиране на подходящия лак може да се тонира допълнително, но не съм сигурен дали е толквоа лесна задача :thumbs_up:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.