DorothyClaux Публикувано Септември 24, 2008 Публикувано Септември 24, 2008 искам да си боядисам грифа на бас китара някой може ли да ми каже възможно ли е това (дали ще се повреди дървото ) и ако е с каква боя мога да го боядисам за да не се развали... Цитирай
fluti Отговорено Септември 25, 2008 Отговорено Септември 25, 2008 От коя страна искаш да го боядисаш? откъм прагчетата (фингърборда) или от задната, където ти стои палеца? Ако е фингърборда, не му слагай боя, а байц и евентуално лак (ако е светъл). Ако го боядисаш, след време боята ще се олющи и ще стане грозно. Цитирай
Hillbilly Отговорено Септември 25, 2008 Отговорено Септември 25, 2008 Дай го на Диката от форума-ще стане като нов. Цитирай
DorothyClaux Отговорено Септември 27, 2008 Автор Отговорено Септември 27, 2008 от страната на фингърборда искам да го бодисам син или зелен ама май няма такива лакове Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Септември 27, 2008 Отговорено Септември 27, 2008 По принцип е възможно да ти се боядиса фингърборда с какво ли не. На моят бас например е боядисан черен, но това беше компромисно решение, защото като го взех фингърборда беше светъл, но страшно мръсен. По някакъв начин мръсотията беше влязла в дървото - не беше просто обичайните напластявания около прагчетата - и човека, на който го занесох ми обясни, че щяло да бъде рисковано да се шкури, защото не се знае на каква дълбочина е проникнало това замърсяване. Той ми препоръча боядисване, за съжаление не мога да кажа точно с каква боя/лак, но досега за повече от 6 години има изкючително малки "изтънявания" на цвета и то не по фингърборда под струните, а точно по ръба, където обикновено ми седи палеца, като това "изтъняване" е не по-голямо от 1 прагче. Като гледам каква е боята ми се струва, че може да се направи всякакъв цвят. Ти защо искаш да направиш това с баса си? Съществува много силно мнение, че фингърбордовете не трябва да се боядисват/лакират, доста хора препоръчват третирането им с различни масла. Ако наистина си решил да го правиш това пиши ми на лично и ще те насоча към човека, който го прави на моя бас, доколкото знам все още се занимава с това. Успех! Цитирай
vlex Отговорено Септември 27, 2008 Отговорено Септември 27, 2008 (Редактирано) Ако искаш да запазиш текстурата на дървото има оцветени лакове, както и байцове с бесцветни лакове. Ако искаш да запазиш грифа като хората - дай го на някой, който пръска китари Не, че няма да се справиш и сам - просто ако ти е важна и скъпа китарата имай предвид, че обикновено първите 2-3-5-10-15 грифа/тела/китари и т.н. са доста лайняни - особено ако човек няма техника на пръскане, оборудване, за ноу хау да не говорим. Иначе трябва да се поразтърсиш за някой износоустойчив лак и байц със сътвоетния цвят, по възможност на спиртна основа, за да не го чакаш n-дни да съхне от фретборда. Това е само в случай, че фборда ти е от липа, ясен, клен, орех, чам или каквото и да било друго светло дърво, което "умната" глава на някой "умен" конструктор е решила след 6-тата голяма водка, че става за фборд ако пък фборда ти е палисандров, махагонов или, недай си Боже, абаносов - байцът няма да помогне и ще се наложи или да ползваш или оцветен лак, който след 2-3-4-тата ръка ще отдаде определен отенък на дървото, или директно да боядисваш с боя, което пък от своя страна ще заличи и помен от дървото... В подобен случай ако тялото е с определен цвят и искаш и фборда да е в подобен тон бих заложил аз лично на тонираните лакове, защото не скрива шарката на дървото под прагчетата, но придава такъв отенък. Естествено може да се пръснат 2-3 ръце тониран и отгоре няколко кристален полиуретанов/нитроцелуозен (зависи от мн неща... от вкус - също ) и да се предпази по този начин да не се изтърка бързо, но каквото ида пръскаш лакът на фборда се търка и с времето стигаш до чисто дърво. Доста китари с протрити бои, лакове, байцове и всякакви видове багрила по фборда са ми минали през ръцете - не е мн лицеприятно, а е неизбежно... Ето затова ако е светло дървото най-сигурно е дълбоко байцване с разреден по вкус със чист спирт байц на спиртна основа, защото прониква в цялото дърво и не боядисва само 0,2-0,5мм отгоре Дерзай! Поздрави, Влад П.П. Мисля, че при намиране на подходящия лак може да се тонира допълнително, но не съм сигурен дали е толквоа лесна задача Редактирано Септември 27, 2008 от vlex Цитирай
Recommended Posts