Fenix Отговорено Септември 20, 2008 Отговорено Септември 20, 2008 Тъй тъй... тука стана тя една.... значи - аз съм въпростният собственик. ситауцията беше следната: простичко обяснено от човек, дето поялника и тоците не са му най-силната страна. Китарата нямаше никакви проблеми със шумове. Ето тука идва на Никифена наблщдението, само че тука става дума дори за една и съща китара (!!!) Не ми е ясно на мен само едно нещо - 2 китари (без значение модел и марка) - едната пука, като се пипнат струните, другата не. И двете са окабелени като хората. Е тоя феномен все още не мога да си го обясня. кабели, адаптери, всичко си беше същото, Евтим смени само потенциометрите и се появи въпростното пукане на потенциометрите и шума. Без да променя смени, без нищо, просто запои новите на мястото на старите. Смяната повторно (бяхме взели стерео потенциометри) с моно потенциометри, поотстрани проблема малко май... не бях там като ги е сложил в началото вторите, той ще каже същото ли е било. Китарата не е екранирана и никога не е имала проблеми с микрофонии и работи, че да реша да го направя. за liquid_death - и на една звезда ги върза и на две. Много неща пробва човека. На две имаше ефект и шума и пукането беше по-малък, но не изчезна. Сега пукането и стърженето на потенциометрите е само ако дръпна капачките нагоре. Капачките са си метал свързан с метален винт (стомана или сплав някаква, не знам точно). С предишните потенциометри никога не съм имал проблеми, докато не почна да пука единия свирейки - нормалното нещо което се случва в един момент със потенциометри. Тези пукаха само когато НЕ се свири... Но предишните с тези капачки не правеха проблем. Китарата, в случай че има някакво значение е Jackson DX10D. в момента китарата си е ок от гледна точка на това, че поне потенциометрите не пукат и пращят когато не държа метална част на китарата и ги въртя. Все още обаче ме притеснява шума, които макар и по-слаб от веднага след смяната е там, а преди не съм забелязал да го има, а мене шумове подобни много ме дразнят. Все пак, може да е нещо от усилвателя, след седмица, като ми докарат стандартния голям усилвател с който свиря, ще кажа със сигурност има ли го или не. Би трябвало да го няма, ако е от усилвателя с който свиря тук и който реално преседя при един приятел 6 месеца и единствения му допир с тая китара беше доста кратък. На другия усилвател не го е имало със сигурност. Не казвам на 100% че е безшумна, има си а и то самия усилвател си има брум, но е 100 ватов и съм го усилвал поне до четири, което в малка стая е страшно много и щеше да ми направи впечатление. Ще видиме общо взето супер странна работа се получи... да вземе, че излезе некъв закон физичен специален, може някой ден да ме гледат във средите на електрониката и да викат - еее тоя е оня дето му пукаха потенциометрите и е произлязло еди кво си Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 20, 2008 Автор Отговорено Септември 20, 2008 (Редактирано) Eто резултат от симулациите, които направих. Жълтата част е симулация на 3 метра китарен кабел като всяка LRC група имитира 50 см кабел. Заелената част е ампа/апаратурата, в която са масите и в която влизат двете жици ет единия край на кабела. Там е и осцилоскопа. Входната RC група е доста стандартна за много предусилватели. Оранжевото е китарата, от която излизат 2 жици до другия край на кабела(входния край). Китарата "плава" - в нея не съм сложил земи, са да е правдоподобна ситуацията. При затваряне и отваряне на ключа в синята част се имитира докосване на заземена част от китарата с потенциал 0.1V спрямо земя. Както се вижда на осцилограмата, пукане има. http://www.picvalley.net/v.php?p=u/846/1380516296.JPG PicValley малко поуряза снимката, та цялата схема не се вижда, но се вижда важното от нея. Редактирано Септември 20, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts