Jump to content
Българският форум за музиканти

Друг начин за чистене на струни :)


Калоян Кирилов

Recommended Posts

Здравейте :)

Наскоро имаше тема за преваряване на струни с цел по дълъг живот,но има по добър начин със помоща на метилов спир(с 10% дървена нафта)

Метиловия спирт е фактически етанол на които са отнети качествата на напитка,или не е годен за употреба.

Та защо такъв спирт и а не примерно обикновен аптекарски,ами защото аптекарския има и вода и може да доведе до ръжда,

а 10% дървена нафта се слага в метиловия спирт за да се избегне данъка върху алкохола( в Wikipedia си има цяла статия за това може да я прочетете)

Освен това той е изключително отровен,работете с ракъвици като го позвате,лесно запалим е дръжте го на закрито и сенчесто място,и дръжте барабаниста на далеч и без това трудно се намират :)

Начина на използване е много лесен,ще ви трябва една не много дълбока но много широка тава,и кърпа-който вече няма да използвате.Само ги оставете да киснат в Метиловия спирт за 12-24 часа избършете ги и ще са като нови,може да ги чистите колкото си искате,ако сте с фрет бас евентуално ще се изхабят от прагчетата,но с фретлес може да изкарата бая време с едни струни.

 

Този спирт може да се намери в стройтелни магазини.

Ето може да потърсите малко повече за него в нета,ето ги английските наименования-denatured alcohol или methylated spirits.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стига глупости бе хора !!!! Препарат за чистене на струни струва 10-ина лева. При цената на струните над 35-45 лв си заслужава многократно, и една тубичка ти стига за половин година (поне на мен). Купете си едно такова, отделете за баса една стара тениска да го забърсвате и проблема е решен ! То не бяха преварявания и чудо, та и сега - киснене в метилов алкохол и джанкова ракия ! :drummer:

От друга страна, на фона на покачващите се цени на стоки от първа необходимост, струните си стоят на същата цена както преди 3-4-5 години. Ако преди 5 години струните за 30 лв са били страшно скъпи, щото хляба е бил 50ст, а бирата - 60, то днес струни за 35лв не изглеждат хич скъпо, на фона на хляб за 2 лв(килото) и бира за 2+ лв по кръчмите. Така че - стига с тия мизерии - купете си нови струни!

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.