Jump to content
Българският форум за музиканти

Barricaded Sense Device


Recommended Posts

Хм, най-накрая се престраших да пусна запис тук.

Надявам се да получа повече коментари отколкото на миди-тата. :thumbs_up:

Както и да е, записвано е в домашни условия и това ми е 1вия опит за записване на мултитрак, тъй че бъдете готови.

До голяма степен е импровизирано (солата и баса) тъй, че не съм се постарам максимално в качеството на свирене, но бях достатъчно доволен от резултата в дадения момент, а сега вече няма връщане назад.

та, ето го:

barricaded sense device

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

Ето ти малко коментари -

 

Първо - хубавите неща -

 

Текста ми се струва готин, и имаш много добро английско произношение... В парчето има хляб, така да се каже... Солото на електрическа китара ми хареса как влиза - свежо....

 

Ето сега и критиките - надявам се да ги възприемеш нормално, защото ги пиша от желание да ти помогна да видиш какво не е ок и да го подобриш...

 

1) За да запишеш мултитрак, трябва да имаш перфектна ритмична синхронизация.

 

Ползвай метроном, някакъв клик, или записани ударни - както предпочиташ. При твоя запис това липсва, и за съжаление когато имаш дори минимална грешка в изсвирването на даден трак, после тази грешка се "натрупва" върху новите тракове записани отгоре, и става все по-зле. Затова - като записваш даден трак, се погрижи да е ПЕРФЕКТЕН. Иначе - не продължавай нататък, щото няма смисъл. В твоя случай има доста ритмични грешки по различните тракове...

Ако искаш да направиш нещо, което да не звучи супер аматьорски, трябва да положиш значително повече усилия да го направиш без толкова фрапантни грешки. Може би ще ти се наложи да изрепетираш всеки трак по 100-200 пъти докато го "изчистиш" в свиренето/пеенето си, и чак тогава да го запишеш. Дори репетирането ти трябва да е ритмически правилно... Щото то има смисъл ако се свири правилно... иначе даже може да е вредно... Така че - погрижи се за нещо, което да ти дава правилен ритъм и свири ВИНАГИ заедно с него, или поне докато си изработиш достатъчно достоверно вътрешно усещане за ритъм...

Още по ритъма - в първият момент щях да кажа - "а защо няма ударни"... но поне в първата част на парчето - ако са синхронизирани траковете, ще звучи ок дори и без ударни. Аз обаче бих сложил някъде по-нататък, защото ще придадат динамика и сила... Стига да имаш компютър и семпли, (ако нямаш истински ударни, или не можеш да ги запишеш добре)

 

2) Пеенето ти е много плахо (и оттам - фалшиво на моменти).

 

Понякога уцелваш правилния тон като се "приплъзваш" към него - т.е. първо тръгваш фалшиво, после се "донагласяш" към правилния тон. За други тонове - там са откровено фалшиви. Пеенето е като каране на колело - ако още не можеш да пазиш равновесие, едва ли е добра идея да скачаш на бабуни в парка примерно... Затова - и тука се иска доста репетиране, докато първо се научиш да пееш не фалшиво... а след това идва хубавата част - да можеш да вложиш и емоция и динамика в пеенето... което не може да стане ако се мъчиш да уцелиш правилния тон...

Ако не ти се занимава с учител по пеене, намери по Интернет има достатъчно уроци по пеене и упражнения. Тук ще трябва да положиш СТРАШНО много усилия докато постигнеш задоволителен резултат. Най-доброто нещо - записвай си гласа, и се слушай отстрани. Също помага да ползваш слушалки с достатъчно силен звук, където да чуваш онова, което влиза реално в записа/усилвателя докато пееш и записваш (или просто репетираш), а не това, което чуваш от собствения си глас когато пееш "на сухо"... защото са две доста различни неща... Обикновено ако накараш някого да изпее нещо, и го запишеш - после собствения му глас звучи чуждо... Защото това което ти чуваш е различно от това, което чуват другите.

 

Най-важното - всеки човек може да пее, и многото октави изобщо не са важни за да си добър певец. Леми Килмистър от Моторхед, Марк Нофлър от Дайър Стрейтс... Мадона.. Има сума ти супер звезди, които нямат някакви кой знае какви гласови данни, но това изобщо не ги притеснява... Все пак - имат си собствено звучене и добре са се научили да изпозват това, което Бог им е дал... Дори да не е 5 октави глас. Също така - пеенето на микрофон позволява доли непретенциозен глас да постигне добри резултати, стига да знае как да използва разстоянието до микрофона плюс малко, но подходящи ефекти... Като казах "слушалки" - за фалшивото пеене много помага да пуснеш записаните вокали + музика на слушалки, и да ги слушаш ама не като си ги сложиш на ушите, ами като ги държиш на 2-3 педи разстояние от главата си - чува се перфектно всичко фалшиво. Аз ползвам това доста често - дори когато записа ми се струва перфектен от колоните, като го пусна така веднага "лъсват" всичките недостатъци. Може би защото когато слушаш на тонколони, или силно на слушалки - фалшивите тонове се "маскират" от силата на звука.

 

Чудех се дали да не ти кажа още конкретни съвети - но ще са доста, и няма смисъл - ще ги прочетеш във всеки урок по това как да се пее - като се почне от дишането, до тембъра и т.н.

 

3) Използваш на моменти фалшиви тонове в партиите на инструментите - сиреч, несъвместими гами - трябва да изчистиш и това.

 

Например - в бас тоновете преди да изпееш "they say the same..." - ами тези тонове не се връзват с акорда. Има такива неща и на много други места... Освен че трябва да внимаваш с гамите, много е важно като правиш запис инструментите ти да са настроени перфектно... което не е така на записа... Защото иначе - става същото като с ритъма - фалшивото във вече записан трак е фатално за следващите тракове... Дано проблема с фалшивите тонове и пеене да не е проблем на слуха ти - има хора, които просто не усещат фалшивото.... Все пак повечето хора дори да не разбират от музика, много ясно усещат когато нещо е фалшиво, и ги дразни... Би трябвало да улавяш тези неща в собственото си парче, и да си безжалостен към тях... Иначе дори да те потупват по рамото, ще е снизходително (за да не те обидят) - а едва ли искаш това...

 

Ами май толкова засега от мен !

Поздрави

Редактирано от {{RazoR}}
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

{{RazoR}} много изчерпателно и точно е изказал мнение и е най- добре да обърнеш внимание всчките му забележки, без да го приемаш като опит за подтискане на ентусиазма ти :metalist:

 

Иначе въпреки всичките забележки, според мен парчето има някакъв чар. Слушал съм и банди който умишлено свирят с не добре настроени инструменти с цел постигане на по "ъндъргаунд" звучене и може би го постигат. Неритмичностите обаче биха прецакали и най добрата идея, така че помисли за това.

 

Не се отказвай , опитай да оправиш нещата и пусни пак :pray:

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за коментарите и за отделеното време :D

Разминаванията се усещат най-яко на втория куплет, и там доста се дразня наистина.

Пеенето съм направил каквото мога, добре си забелязал за "приплъзването" към правилния тон. Едва ли ще имам време в тая година за уроци, но аз и така си се упражнявам.

Общо взето, трябва да отделя повече време на следващите записи, признавам че някои от траковете бяха записвани от раз и на места съм трил и после записвал наново и намествал.

Третата забележка, относно тонове извън гамата: Аз обичам да експериментирам и да импровизирам, без да имам впредвид гамите в употреба. И в парчето съвестно съм оставил и местата, които може да фалшивеят, защото са ми харесали. Примерно в оутро-то има малка импровизациика на баса, някои от тоновете са извън гамата, но цялостното впечатление и усещане ми хареса.

Нямам намерения да се отказвам и нямам нищо против критики (стига да са добре защитени). Аз съм принципно оптимистично-настроен.. и все пак няма да е зле да намеря някого, който да ми споделя ентусиазма и с когото да се разбираме на мзуилано ниво. :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.