Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Има един много готин индийски инструмент на една струма казва се ектара или тумби

http://ecx.images-amazon.com/images/I/31DZ...NZL._AA280_.jpg

присъства в повечето песни стил (Bhangra) музиката на щата Пенджаб. Не може да не съе чували песните на пънджаби мс...

Отговорено (Редактирано)

Ситар, табла, ектара можете да си ги закупите в една верига магазини в софия, казва се СТоки от Индия

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар!
  • 4 weeks later...
  • 11 months later...
Отговорено

ми те аз кво знам по вапроса-

значи Багламата или Бозукито тука така май повече сам чувал да му викат има 7ем струни,които се групират по две или три и има неколко строя които се казват Дюзени,Кара,Мустезат,Абдал,Раст и др. Дюзени представлява най-долната група струни се настроива в "А"-ла,средната гръпа е "D"-ре,а третата група се настройва в "Е"-ми.

За Уд или лютнята на източния свят знам неколко строя те ги-

Най-използваният турски строи е в "ре",най-високата отворена струна е DAEBF#С#

Арабският вариант е-CGDAEB

Други варианти има такива дет аз знам-CGDAGD,GDAEDA,DAEBA

• 2 months later...
Отговорено

Понеже в първоначалния въпрос се спомена сез, а по-късно от няколко души 'баглама' - това е едно и също нещо, лесно да се намери в огромно изобилие от качества и вариации под носа ни - в Турция.

Често пътувам по работа до Истанбул и взех да се заслушвам в тамошните музики, а напоследък и да се заглеждам в сазовете в музикалните магазини, че и на мене ми се играе с нещо такова.

Казват му сАз и е явно събирателно за цяла фамилия от сазове и сазчета (както при цигулките, мандолините и куп други струнни инструменти).

Балама (няма 'Г' - преглъща се, както в името Доган на турски няма 'г') е най-разпространения вид саз, май и тя се подразделя на разни големини и настройки. Масово използваните са колкото нашенска тамбура и доста по-близки до нея по дизайн, отколкото до бузукито.

Има 3 двойни струни (виждал съм дори тройни!) и прагчета, които не са врязани в грифа, а могат да се местят и пренастройват (явно за разните четвърт тонове и 1/9 тонове). Не съм хващал още в ръце,но съм убеден че е лесно да се свири, трудно е на човек да му "влязат в кръвта" ладовете и мелизмите. Звука на всички е много приятен, което идва като комбинация от унисоните на двойните струни (че и 2 от 3-те май в някои строеве са на октава - та 4-гласен унисон става, нещо като хорус-ефект :girl_cray2: ) - и от дълбокото вибрато и бендове до всички тези нетемперирани междутония, за които се спомена. (Любопитно и леко смешно е, че на тези тонове им викат 'перде' )

На който му се занимава, препоръчвам едно прескачане до Истанбул (по-ви е лесно,отколкото на мене от Лондон) за всеки музикант има много какво да се види и чуе, във всички жанрове и стилове. Специално за тези инструменти - има огромен избор, за всеки джоб и талант. Могат да се купят и албуми с отбрана музика на инструмента, и книжнина за учене. Ако има интерес, мога (най-добре в ЛС) да препоръчам места за слушане и за пазаруване и дори (имам вече някои контакти) къде може някой урок да се вземе.

До неотдавна имах алергия към турската музика, защото си я представях като 'майка' на чалгата - което изобщо не е вярно. Напоследък започнах да разбирам, че тя си има своеобразна естетика, много е богата и е една цяла музикална култура, която заслужава повече внимание. (Да не говорим, че прекрасния наш фолклор съдържа огромни дози тюркско влияние, колкото и да не ни се иска да си го признаем).

= = = =

П.П. А за индийски инструменти друг път ще разправя как се сдобих с автентична 'цигулка' от кокосов орех с обтегната кожа и бамбуков гриф - спечелена при надсвирване с укротител на кобри...

• 5 months later...
Отговорено

Саз, да се намеся и аз, е общоназвание, обобщаващо. Балама е точно определен стунен инструмент от сем. на тамбурите. От същото е и булгарията. В Източните Родопи, предполагам и в Североизточна България, живеят къзълбаши, или както също са известни алевии (алиани). Тяхната ритуална музика се изпълнява на балама, те използват повече названието саз. В по-старият си вариянт инструментът е с 5 струни, ако не се лъжа. След промените у нас и падането на Завесата масово се внасят сазове от братска Турция, които са със седем струни. Нашите сазаджии махат една от тях, така им било по-лесно. Свиренето е много особено... След Десети започна промяна и в свиренето - по турска мода. Записвал съм доста такава музика на терен, но понеже ме ограбиха два пъти реших да си дам архива на съхранение у приятел. Сега ще видя дали имам снимки в компа и ако успея да ги кача ще видиш какво е балама. Има една българска банда,в оято има сазаджия IRFAN. Бръкни в Мрежата и ще останеш доволен.

Сетих се - в Североизточна България има майстор на сазове. Не си спомням в кой град беше, но ако има зорлии ще питам и ще пиша. Когато се запознах с него ми каза че ги прави и струват по 300 лв., дали не беше в Тутракан?

Аз лично имам подарък такъв, но не "бачка". Много е стар. На него е свирил един дядо, който живееше в с. Горна крепост, което е точно до Перперикон. През 2005г. почина и беше на 95г. През 90те години инструментът отива у едно дете, което вече е изграден музикант. Правен е от орех и още нещо, но не помня от какво.

Бутончето "вмъкни снимка" .... ?! Еми не мога.

Така е, турската фолклорна музика е на светлинни години от чалгата., религиозната също.

• 3 weeks later...
Отговорено

Здрасти,

Имам ситар съвсем от скоро; купих го преди няколко седмици от Индия. Още не съм го разцъкал щото бях по разни баири но определено е доста интересен инструмент.

Строя на седемте струни по грифа (май) е F3, C3, G2, C2, G3, C4, C5. Има резониращи струни (зазвучават се при свирене на струни на другите седем), които стандартно се настройват C C B C D E F G A B C D E. Има различни мнения как се строят тези струнички - май правилото е че трябва да си ги нагласяш спрямо лада в който се свири (за да резонират със съответните тонове); на повечето ситари са достатъчно (поне 11) за да си ги настроиш хроматично. Изобщо бая епос е настройването ;-)

Има доста други особености:

- май се свири "по прагчетата" само по първа и втора струна, другото само се дрънка празно

- прагчетата се местят (вързани са с канапчета за грифа) и можеш да си ги подреждаш според това кои тонове ти трябват при свирене

- свири се с метален напръстник на показалеца

- яко бендове

- нотацията е различна (индийците май си имат тяхна си)

Абе изобщо доста различен инструмент - не твърдя че съм наясно. Ще не взема да поизкарам парички и да се дрънна в некой ашрам във Варанаси да потренирам :cheers2:

В България не знам какви са офертите и струват ли си; май имам координати на някакви хора които продават из Индия и сигурно ще се навият да пратят ситар (но не са ми някакви приятели пък и не знам как е с доставките от Индия, т.е не знам ще стане ли или ще е набутвация) ...

Ако те вълнува нещо повече или искаш да го пробваш драсни.

Наздраве, дидо

Отговорено
Здрасти,

Имам ситар съвсем от скоро; купих го преди няколко седмици от Индия. Още не съм го разцъкал щото бях по разни баири но определено е доста интересен инструмент.

Строя на седемте струни по грифа (май) е F3, C3, G2, C2, G3, C4, C5. Има резониращи струни (зазвучават се при свирене на струни на другите седем), които стандартно се настройват C C B C D E F G A B C D E. Има различни мнения как се строят тези струнички - май правилото е че трябва да си ги нагласяш спрямо лада в който се свири (за да резонират със съответните тонове); на повечето ситари са достатъчно (поне 11) за да си ги настроиш хроматично. Изобщо бая епос е настройването ;-)

Има доста други особености:

- май се свири "по прагчетата" само по първа и втора струна, другото само се дрънка празно

- прагчетата се местят (вързани са с канапчета за грифа) и можеш да си ги подреждаш според това кои тонове ти трябват при свирене

- свири се с метален напръстник на показалеца

- яко бендове

- нотацията е различна (индийците май си имат тяхна си)

Абе изобщо доста различен инструмент - не твърдя че съм наясно. Ще не взема да поизкарам парички и да се дрънна в некой ашрам във Варанаси да потренирам :cheers2:

В България не знам какви са офертите и струват ли си; май имам координати на някакви хора които продават из Индия и сигурно ще се навият да пратят ситар (но не са ми някакви приятели пък и не знам как е с доставките от Индия, т.е не знам ще стане ли или ще е набутвация) ...

Ако те вълнува нещо повече или искаш да го пробваш драсни.

Наздраве, дидо

Здрасти, Дидо,

Не знам дали точно мен питаш, но ще ти отговоря - лаф да става.

Аз не свиря на такива инструменти. Идвам от Анкара - наслушах се на яка музика. Имат добри инструменталисти, а колегата с която бяхме даде около 100 лв. за дискове със суфитска музика, дервишка, къзълбашка ... тя е щастлива. Виждал съм в Източните родопи как свирят на баглама, но само религиозна музика. Ей сега си влизам у нас, идната седмица ще звънна на един приятел, който свири и на ситар и, ако той няма нищо против, ще ви свържа, за да си хортувате.

Относно настройките - у нас нетемперираните народни инструменти се настройват, когато може разбира се, в зависимост и ако има вокал, според гласа. Ако ще свиря с дядо Дойно е едно, ако ще пее баба Дойновица, друго. Не знам дали със ситара също е така. Как се настройва саз, дори и в Източните родопи няма единно мнение, тъй като свиренето на народни инструменти не е инстуционализирано, няма репер. Същото е и с броя на струните. Възможно е и ситара в различните области да се настройва различно.

Дрънкай без да се плашиш!!!!

Успех.