Jump to content
Българският форум за музиканти

Тъп, но дразнещ проблем с ключове на Les Paul


Recommended Posts

Проблемът е наистина тъп, но и наистина дразнещ: ключовете са тип Kluson (или да ги наречем класически гибсънски) с пластмасови глави върху метално рамо; държат строй много добре, въртят се стабилно (има здрав контакт между главата и оста), ОБАЧЕ явно главите не са хванати съвсем плътно за рамената и вибрират от трептенето на дебелите струни. Проверих със заглушаване с ръка на различните нива на ключа и 100% не е от осите (рамената) или гнездото - главите са със сигурност.

При усилен звук (през апаратура) това трептене не се отразява по никакъв начин, обаче "unplugged" (както основно си репетирам вкъщи) е безумно гадно.

Може ли някой да препоръча решение (освен нови ключове, за това съм се сетил ;) )? Има ли начин главите да се махнат и закрепят наново по-плътно ... или нещо други да се направи, без да се махат ... ?

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако те разбирам правилно като свириш главите излизат в резонанс и се чува едно гадно бръждене, което дразни доста. Знам какво е: всеки ключ има фабричен луфт между червячната ос, на която е закрепена дръжката или т.нар. глава на ключа, и зъбното колело, на което е закрепена оста, на която се навива струната. Друго решение не знам, освен да отпуснеш трептящите ключове малко и после пак да затегнеш - така се сцепляват червякът и зъбното колело и изчезва рискът от резонанс. Успех!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Разбирам за какво говориш, но в моя случай не е това. Червячната ос и зъбното колело (оста, на която се навива струната) са в добър контакт, няма луфтове. Проблемът е в окачването на дръжката (пластмасовата глава) на червячната ос. И то не че като въртиш дръжката не се върти и червячната ос ( не изпуска при въртене), ами просто се усеща, като хвана дръжката и раклатя леко напречно на оста, че има лек луфт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако има луфт около осите(в пластмасата на главите), облепи всичко с предпазна лепенка и сипи каноконлит в луфтовете. Изчакай 4-5 часа и слагай на ктиарата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.