jrahnev Публикувано Юли 23, 2008 Публикувано Юли 23, 2008 От година упражнявам на Washburn T-12, пише че е китайски, сега колко е китайски незнам - с тези ментета напоследък , от тона не може да се очаква кой знае колко, но за парите си толкова. Та преди две седмици реших да пробвам от един приятел Squier p-bass, понеже си казвам че може би ще има нещо от Фендер. Две седмици се мъча и не успявам да намеря подход към тази китара, най-вече че струните бръждят на доста голяма височина от грифа, вярно е че като звук е по-отчетлива, но направо си измъчих ръцете. Гледам по снимките на оригиналните Фендер, колко близко са струните до грифа.... А бе, въобще това Squier май е голяма тояга. Връщам се на моя Wasburn, поне е с претенции за доказана марка, а онова не стига че не е Фендер, ами и то имитация. Между другото говоря за "афинити" серията. Всъщност, проблемът в цялата история е че много исках някой ден да си купя Jazz bass, и ако не мога и там да намеря подход към грифа, ще бъда много много тъжен. Кажете бе хора, така ли ще е? Цитирай
vhcs Отговорено Юли 23, 2008 Отговорено Юли 23, 2008 много исках някой ден да си купя Jazz bass, и ако не мога и там да намеря подход към грифа, ще бъда много много тъжен.Кажете бе хора, така ли ще е? Jazz Bass e страхотен инструмент и там няма да имаш подобни проблеми. Звука му също е ... абе като на Jazz Bass най-добре хвани оригинала - сръвнение с Squier просто няма място Цитирай
ear-ache Отговорено Юли 23, 2008 Отговорено Юли 23, 2008 Доста време прекарах със Squier-a и за ценовия клас си бях доволен. Всичко е според нагласата и свикване. Но да търсиш нещо на Jazz Bass в Squier (made in china) просто няма как Отиди пробвай го и ще видиш, че ще ти хареса Цитирай
Wicked Отговорено Юли 23, 2008 Отговорено Юли 23, 2008 (Редактирано) Близо 4 години свиря с Squier Jazzz Bass и нямам грижи с него (освен, ако пусна да свиря само с единия адаптор - тогава се чува лек брум), грифа ми е супер удобен, тесен, струните са ниско и пак не браздят (въпреки, че един приятел си купи абсолютно същия и грифът се оказа крив). Така че просто отиваш в магазините и пробваш наред, докато си харесаш Редактирано Юли 23, 2008 от Wicked Цитирай
Brandon_Lee Отговорено Юли 26, 2008 Отговорено Юли 26, 2008 Хело абе наскоро свирих във Райзинг Форцепс в Пловдив на скуеар п-бас и много се учудих, когато след винтидж модифайд хванах афинити серията и "о Боже"! Афинити серията ми звучеше по-добре! Не знам защо, но поне на мен повече ми пасна - имаше по-плътен и хубав тон не са лоши! А за джаз бас не мога да ти кажа, просто не ми остана време да ги пробвам.Айде със здраве и независимо от баса басиста си е басист :) Цитирай
Mephistofel Отговорено Юли 26, 2008 Отговорено Юли 26, 2008 Мдам, нормално е, за инструменти от подобен ценови клас, да има разлики в качеството на отделните бройки. Но пък има и плюс от това - с малко късмет може да се намери прилична бройка, която след малко работа (set up, нови адаптери и т.н. ) да се превърне в приличен инструмент за парите си. Цитирай
Vrnko Отговорено Октомври 27, 2008 Отговорено Октомври 27, 2008 Аз свиря със Squier P-bass от 3-4 години дали не станха 5 - както и да е китарката я взех от магазин в Пловдив. Тогава в Бургас имаше 2 музикални магазина и 2 бас-китари поне в ценовия клас който ми пасваше. Отначало браздеше на 2-ра струна ама като я вдигнах и си беше всичко наред. Сега нарочно съм ги вдигнал всичките струни с малко и мисля че е супер. По въпроса за Jazz-a - пробвах на Squier една 5-струнна изцяло черна бас-китара-Jazz и звучеше супер обаче не ми се разделя с моята че ми е първото дърво купено със мои си парички и за сега не искам да я махам. Та така има разлика в различните бройки така че соя скромен съвет пробвайте и ако ви допада взимайте и свирете Цитирай
basis4eto Отговорено Октомври 30, 2008 Отговорено Октомври 30, 2008 Чета и не виждам никой да подхожда Ипотетично ... За инструмент не може да се съди по това "струните му са високи" "Бръждят" и прочие . Фендър/Скуайър китарите , а и не само те , си имат регулируем тръс-род на грифа , който позволява регулирането на грубата височина на грифа и неговата кривина , от която се влияе това звънтене на струните в грифа . Оправяме грифа с шестограма както следва - завинтваш-изправя се , отвинтваш-отпуска се , е да ама струните пак височки - визирам себе си - аз обичам да свиря с ниска фракция , нищо , че съм фретлес . Ко прайм ? Еми бридж сетъп прайм . Машинките се регулират с по-малък шестограмец и се свалят колкото искаш - в рамките на допустимото все пак . Какво излиза накрая - един чудесен басец , който не може да излезе така сетъп-нат от завода по простата причина , че инструмента търпи улягане , незнам , поне 1 година . И това не само при Скуайър Гитарите , при всички ел.инструменти е така , че даже и при акустичните . И няма такива филми като "еми може и да е така , ама при мене не стана" . Става,винаги става . Пълдина дето е Пловдивска секира как го бях стегнал - няма втори , а освен за струни , пари за ремонти не съм давал . Изводите си правите вие , майстор велик не съм ... Цитирай
cecob Отговорено Октомври 30, 2008 Отговорено Октомври 30, 2008 Ако ти е изметнат грифа или фингърборда е нагънат няма да те оправят нито шиша, нито срунника- следва сваляне на прагове и шлайфане на фингърборд и пак не е гаранция. "Ипотетично" приемамае, че при по-ниския клас инструменти дори от фабриката често излизат с нагънат фингърборд. Тук освен това бая пъти сме обсъждали скуайър темата. Пипал съм японски скуайъри, който издухват от всякъде мексиканските си фендър събратя, даже и някои хайуеи. Корейците правиха прилични скуайърчета девесетте. Мислих си, че индонезийските и китайските са ташак в булшинството си, но скоро пробвах 7 броя в един магазин(исках да взема нещо евтино и да го дефретна) и два ми се видяха адски прилични за цена към 500-600 лева. Единия беше винтидж модифайд, другия винтидж вайб. Както е посочил колегата- индонезиеца може веднъж да не е бил пиян на смяна и едната бройка излезнала по-лютиерска . Така че, моля ви да не категоризираме. Аз обожествявам фендър откъм басове, но съм пипал маниакално скапани мексиканци и незвучащи американски също. Повече гледане и пипане му е майката. Цитирай
IgniteAll Отговорено Октомври 30, 2008 Отговорено Октомври 30, 2008 Всеки свири на това, което намери за добре. Цени различни, възможности и мотивация - също. Като цяло ще кажа от личен опит, че има огромна разлика между два инструмента, които са дори в малък ценови диапазон като стария ми бас и сегашния ми бас. Писал съм романи и за двата и затова ще ги спестя сега. От този момент нататък аз няма да си купя евтин бас за нищо на света. Просто искам звука да става по-добър и да приляга на стила ми на свирене... моженето, само аз си го знам колко е. Важното е, че каквото и да правиш и да струваш по един евтин бас от него излиза само един Франкенщайн, който ще радва само неговия създател. Всяко нещо, вкарано в една китара била тя бас или електрическа китара има значение, като се почне от дървото, та се стигне до цената, която искат за нея. Недейте да живеете със самозаблуди. В момента производителите залагат на факта, че стана модерно да се дрънка на китарка, бас, барабани или дори гребенче и правят каквото им дойде за по-голяма маса от хора, което определя ниска цена. Може да се уцели бройка без проблеми, но тя никога няма да постигне качеството на онова, което е оценено и сложено в магазина на цена с поне 1500лв повече. Това е от мен. Басистчето си го знам, че е заклет фен на марката и сме спорили с него. Този път няма да го направя Пак казвам, всеки сам избира как и на какво да свири. Отделен е въпросът дали избора е правилен. Поздрави, Виктор Цитирай
Recommended Posts