Jump to content
Българският форум за музиканти

Squier P-bass


jrahnev

Recommended Posts

От година упражнявам на Washburn T-12, пише че е китайски, сега колко е китайски незнам - с тези ментета напоследък :wallbash: , от тона не може да се очаква кой знае колко, но за парите си толкова.

 

Та преди две седмици реших да пробвам от един приятел Squier p-bass, понеже си казвам че може би ще има нещо от Фендер.

 

Две седмици се мъча и не успявам да намеря подход към тази китара, най-вече че струните бръждят на доста голяма височина от грифа, вярно е че като звук е по-отчетлива, но направо си измъчих ръцете. Гледам по снимките на оригиналните Фендер, колко близко са струните до грифа....

 

А бе, въобще това Squier май е голяма тояга. Връщам се на моя Wasburn, поне е с претенции за доказана марка, а онова не стига че не е Фендер, ами и то имитация. Между другото говоря за "афинити" серията.

 

Всъщност, проблемът в цялата история е че много исках някой ден да си купя Jazz bass, и ако не мога и там да намеря подход към грифа, ще бъда много много тъжен.

 

Кажете бе хора, така ли ще е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

много исках някой ден да си купя Jazz bass, и ако не мога и там да намеря подход към грифа, ще бъда много много тъжен.

Кажете бе хора, така ли ще е?

Jazz Bass e страхотен инструмент и там няма да имаш подобни проблеми. Звука му също е ... абе като на Jazz Bass :)

 

най-добре хвани оригинала - сръвнение с Squier просто няма място

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста време прекарах със Squier-a и за ценовия клас си бях доволен. Всичко е според нагласата и свикване. Но да търсиш нещо на Jazz Bass в Squier (made in china) просто няма как :) Отиди пробвай го и ще видиш, че ще ти хареса :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Близо 4 години свиря с Squier Jazzz Bass и нямам грижи с него (освен, ако пусна да свиря само с единия адаптор - тогава се чува лек брум), грифа ми е супер удобен, тесен, струните са ниско и пак не браздят (въпреки, че един приятел си купи абсолютно същия и грифът се оказа крив). Така че просто отиваш в магазините и пробваш наред, докато си харесаш :)

Редактирано от Wicked
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хело :slap: абе наскоро свирих във Райзинг Форцепс в Пловдив на скуеар п-бас и много се учудих, когато след винтидж модифайд хванах афинити серията и "о Боже"! Афинити серията ми звучеше по-добре! Не знам защо, но поне на мен повече ми пасна - имаше по-плътен и хубав тон не са лоши! :) А за джаз бас не мога да ти кажа, просто не ми остана време да ги пробвам.Айде със здраве и независимо от баса басиста си е басист :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам, нормално е, за инструменти от подобен ценови клас, да има разлики в качеството на отделните бройки. Но пък има и плюс от това - с малко късмет може да се намери прилична бройка, която след малко работа (set up, нови адаптери и т.н. ) да се превърне в приличен инструмент за парите си. :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Аз свиря със Squier P-bass от 3-4 години дали не станха 5 :oops: - както и да е китарката я взех от магазин в Пловдив. Тогава в Бургас имаше 2 музикални магазина и 2 бас-китари :happy: поне в ценовия клас който ми пасваше. Отначало браздеше на 2-ра струна ама като я вдигнах и си беше всичко наред. Сега нарочно съм ги вдигнал всичките струни с малко и мисля че е супер. По въпроса за Jazz-a - пробвах на Squier една 5-струнна изцяло черна бас-китара-Jazz и звучеше супер обаче не ми се разделя с моята че ми е първото дърво купено със мои си парички и за сега не искам да я махам. Та така има разлика в различните бройки така че соя скромен съвет пробвайте и ако ви допада взимайте :dance: и свирете :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чета и не виждам никой да подхожда Ипотетично ... За инструмент не може да се съди по това "струните му са високи" "Бръждят" и прочие . Фендър/Скуайър китарите , а и не само те , си имат регулируем тръс-род на грифа , който позволява регулирането на грубата височина на грифа и неговата кривина , от която се влияе това звънтене на струните в грифа . Оправяме грифа с шестограма както следва - завинтваш-изправя се , отвинтваш-отпуска се , е да ама струните пак височки - визирам себе си - аз обичам да свиря с ниска фракция , нищо , че съм фретлес . Ко прайм ? Еми бридж сетъп прайм . Машинките се регулират с по-малък шестограмец и се свалят колкото искаш - в рамките на допустимото все пак . Какво излиза накрая - един чудесен басец , който не може да излезе така сетъп-нат от завода по простата причина , че инструмента търпи улягане , незнам , поне 1 година . И това не само при Скуайър Гитарите , при всички ел.инструменти е така , че даже и при акустичните . И няма такива филми като "еми може и да е така , ама при мене не стана" . Става,винаги става . Пълдина дето е Пловдивска секира как го бях стегнал - няма втори , а освен за струни , пари за ремонти не съм давал . Изводите си правите вие , майстор велик не съм ... :singer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти е изметнат грифа или фингърборда е нагънат няма да те оправят нито шиша, нито срунника- следва сваляне на прагове и шлайфане на фингърборд и пак не е гаранция. "Ипотетично" приемамае, че при по-ниския клас инструменти дори от фабриката често излизат с нагънат фингърборд. Тук освен това бая пъти сме обсъждали скуайър темата. Пипал съм японски скуайъри, който издухват от всякъде мексиканските си фендър събратя, даже и някои хайуеи. Корейците правиха прилични скуайърчета девесетте. Мислих си, че индонезийските и китайските са ташак в булшинството си, но скоро пробвах 7 броя в един магазин(исках да взема нещо евтино и да го дефретна) и два ми се видяха адски прилични за цена към 500-600 лева. Единия беше винтидж модифайд, другия винтидж вайб. Както е посочил колегата- индонезиеца може веднъж да не е бил пиян на смяна и едната бройка излезнала по-лютиерска :singer: . Така че, моля ви да не категоризираме. Аз обожествявам фендър откъм басове, но съм пипал маниакално скапани мексиканци и незвучащи американски също. Повече гледане и пипане му е майката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки свири на това, което намери за добре. Цени различни, възможности и мотивация - също. Като цяло ще кажа от личен опит, че има огромна разлика между два инструмента, които са дори в малък ценови диапазон като стария ми бас и сегашния ми бас. Писал съм романи и за двата и затова ще ги спестя сега. От този момент нататък аз няма да си купя евтин бас за нищо на света. Просто искам звука да става по-добър и да приляга на стила ми на свирене... моженето, само аз си го знам колко е. Важното е, че каквото и да правиш и да струваш по един евтин бас от него излиза само един Франкенщайн, който ще радва само неговия създател. Всяко нещо, вкарано в една китара била тя бас или електрическа китара има значение, като се почне от дървото, та се стигне до цената, която искат за нея. Недейте да живеете със самозаблуди. В момента производителите залагат на факта, че стана модерно да се дрънка на китарка, бас, барабани или дори гребенче и правят каквото им дойде за по-голяма маса от хора, което определя ниска цена. Може да се уцели бройка без проблеми, но тя никога няма да постигне качеството на онова, което е оценено и сложено в магазина на цена с поне 1500лв повече. Това е от мен. Басистчето си го знам, че е заклет фен на марката и сме спорили с него. Този път няма да го направя :singer: Пак казвам, всеки сам избира как и на какво да свири. Отделен е въпросът дали избора е правилен.

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.