Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене с пръсти на електрическа китара


Metanoia

Recommended Posts

Тъй като от известно време имам електрическа китара, но съм свикнал да свиря с пръсти (и за момента не смятам да го променям), в мен възникна един въпрос - как точно става това? На класическа китара се ползва с предпочитане апояндо (rest stroke, когато пръста ти след издърпване на струната спира на горната) и тирандо (когато се свива към дланта) е по-скоро по изключение при арпежи и т.н. На електрическа по същия начин ли е? Пробвах ги и двата метода - с апояндо си излиза по-равен тон, ама... това е в моите ръце. Как е правилно по принцип?

 

П.П. Не питам на кого как му е по-удобно - питам как е правилно. Ако може да отговори някой от училите китара по-сериозно ще му бъда благодарен. :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и за момента не смятам да го променям

 

По-скоро тирандо, защото електрическата китара е, как да кажа, по-чувствителна, и спирането на пръстите ти в струни, които не трябва да звучат пак ще произвежда звук, който по принцип не се чува като се свири на класическа китара. Още повече, ако си решил да свириш с някакъв вид драйв и все още държиш да не ползваш перо, тогава всяко докосване на струните се чува доста силно.

 

Аз лично ползвам тирандо, защото като че ли имам повече свобода да оставя струната да отзвучи и мога да акцентирам по-добре, когато свиря с пръсти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Appoyando го ползвах само за началните уроци, когато все още дясната ми ръка не беше свикнала да дърпа струните. Също и за свирене на гамите се ползва. Иначе предимно tirando е за свирене на музикалните произведения. Можеш също (което доста често го правя) да ползваш и показалеца си като перце, но не се препоръчва, де :huh:.

 

Нищо не пречи да експериментираш. Такова нещо като "най-правилно" в случая няма.

Редактирано от prayer4eto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за драйв-а беше идея - не се бях сетил. Само се чудя басистите, които свирят апояндо без драйв ли свирят винаги (не ми се смейте, идея нямам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в 95 процента от случаите басистите свирят без драйв, или поне не в смисъла, в който ти идва на акъла като чуеш за нормална електрическа китара с драйв. По-скоро бууст, който цели да направи звука по-различен, но пак "чист". А в случаите, когато се свири с толкова драйв на бас, че да се чува това "дж-дж" се използва перце.

 

От друга страна и при свиренето на бас го има въпроса с апояндото и тирандото, но по мое мнение всичко е според зависи, от кова какво и как искаш да изсвириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.