Jump to content
Българският форум за музиканти

Power Amp с Еl34


Recommended Posts

Здравейте! Тези дни ми припадна този "сандък"....

 

IMAGE_010.JPG

 

Крайно стъпало е от някакъв дърт "комбайн" :beer: ...четири EL34 схемата до колкото успях да я сваля е нещо такова:

 

IMAGE_008.JPG

 

Не е най-добрият начин да се представи схема, но... мисля че се чете що годе... Та както се вижда от мътната снимка усилвателят е малко пострадал и има изгорели резистори в едното рамо, те да кажем са ясни... Но има един на който са останали само изводите... този означен с "Х" на който са всички решетки на лампите към + Ако може да ми дадете някава идея за стойността му ще ми бъде от полза... Другото което забелязвам е... като гледам изходният трансформатор мисля, че това високоимпедансен усилвател.... от тези на които се качат озвучителни тела с трансформатори. Тъй като има място на него... най-лесният вариант за който се сещам е да навия допълнителна намотка за товар от 8 ома да речем... Имам идея как да разбера колко са навивките на първичните намотки откъм лампите, но какъв би бил оптималният коефициент на трансформация за 8 омов товар? Имам опит с крайни стъпала, дори и подобни с изходен трансформатор, но с транзистори ^_^ Никога не съм правил лампов... Предполагам така трафът ще загуби малко от високите поради липсата на секциониране на вторичната намотка, но... за китарен усилвател каквато е идеята да го ползвам мисля, че няма да е фатално... Ако някой има желание да помогне... предварително му Благодаря :thumbs_up: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за Х - примерно 330-470ома става

ако ще е китарен вземи го развали и го направи по по-простата и доказала се схема на Маршал (на която е базирано всичко китарно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за Х - примерно 330-470ома става

ако ще е китарен вземи го развали и го направи по по-простата и доказала се схема на Маршал (на която е базирано всичко китарно).

 

Май наистина така ще е най-добре. Фазоинвертора му е с ECC83... монтажа обемен... мисля да го преправя на това:

 

Mesa.JPG

 

Също класика :lol: Въпросът за изходният трансформатор обаче си остава. Навсякъде се върти само тази схема и не срещнах данни за трафа... ще продължавам да диря! Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да бъде както трябва се слага дросел на захранването и филтриращи кондензатори.

X резистора е хубаво да сложиш на всяка лампа по един

за 6L6 e 470 или 500 ома за el 34 е 1 килоом

 

Няма универсална рецепта колко намотки трябва да е вторичната защото.

 

Не се знае коко ти е анодното , в какъв режим ще работят лампите , какво е сечението на трансформатора , колко е първичната намотка .....

Имаш много въпросителни .

 

Така зададен въпроса е уравнение с мноого неизвестни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tака... пуснах захранването... променливото напрежение на вторичната намотка на трансформатора е 275V това предполагам, ще даде около 400V анодно напрежение на покой.... Настоящият изходен трансформатор представлява това:

 

IMAGE_013.jpg

 

O-образен, навит само на едното рамо... сечението на магнитопровода е 10.5 cm^. На свободното рамо навих 22 навивки на които подадох 2.46V и от страната на първичните намотки излезе 2 Х 173V, според както сочат науките... първичната намотка е около 2 Х 1550 навивки. Мога да сметна грубо преводното отношение ако да кажем успее да извади 80W върху 8 ома, но... все пак вероятно има по-точен начин.... надявам се данните да са достатъчни за изчислението на вторичната намотка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вкарал си се в голям филм с тоя амп - да не би да го купи от пазарджик ???

Надявам се не си налял много кинти в него.

 

Не искам да те обезсърчавам но загубена кауза ми се вижда тва . Смисъл има само ако искаш да се занимаваш занапред с тези неща....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно... ;) ....ами просто за да приключа с темата ...за въпросният "амп" до момента не съм дал нито една стотинка. Свиря (до колкото мога) единствено ползвайки компютъра си. Така ще е и занапред. Поне на мен винаги ми е носело удовлствие да се занимавам с нещо ново, да човъркам, да изпробвам... Явно повечето хора тук гледат само комерсиалната страна на въпроса и са се вманиачили на тема перфектност.... Ами... то от ясно по ясно е че това MESA НЯМА да стане.... въпросът ми беше съвсем друг.... идеята също... ама както и да е.... Благодаря и всичко добро :huh: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Грешка няма... става въпрос за изходният трансформатор и намотката откъм лампите му.... просто го смяташ "наобратно" :thumbs_up: Но.... не си хаби времето! Тези каузи са изгубени ;)

 

P.S. Моля, някой от модераторите да изтрие темата. Абсолютно ненужна е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Явно повечето хора тук гледат само комерсиалната страна на въпроса и са се вманиачили на тема перфектност.... Ами... то от ясно по ясно е че това MESA НЯМА да стане.... въпросът ми беше съвсем друг.... идеята също... ама както и да е.... Благодаря и всичко добро :thumbs_up: !

 

Тва за мене ли беше ;)

 

Съветите ми са съвсем приятелски братле. И съвсем приятелски ще продължа по темата.

 

Доста съм вложил в лампови усилватели - пари време и енергия.Просто искам да си наясно с какво се захващаш.Ако трябва да се върна преди години - щях да си събирам паричките и да си купя еидн богнер днес.Щото горе долу там отиват.Единствено ти остава гъдела от цялата работа.

 

Всички тръгват с голата идея да си направят нещо без пари , но с течение на времето когато калкулираш вложеното - разбираш че цената е много над фабрични изделия среден клас.Като за цена не говоря само финансите дето си вложил - а и времето и нервите.

 

Така че формулирай добре какво мислиш да правиш за да може да продължим диалога.

 

Някой работи от горния цитат ги пропускам покрай ушите си щото съм в настроение днес....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@metalhammer... Държа на всяка своя дума която съм казал. Аз не съм на 15 години и знам с какво се захващам. Може да нямам твоят опит с лампите, но ще го направя! И то в рамките на разумно вложени средствата. Пожелавам ти още много години да се занимаваш с това което вършиш. Диалог.... вече казах... уби ми се желанието за него. Ще се справя както винаги сам. Запази знанията си за себе си. Всъщност.... в днешно време това не никак лошо.

 

 

АЗ ПРИКЛЮЧИХ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тамън да фана охлюва и той зе та се шмугна в храстите...

 

Е нищо. Все пак да си кажа казването.

Усилвателт е крайно стъпало от българска уредба за радиофикация. 75 ватово. Изходящите трансформатори са два вида - за 30волта и 120 волта изход. Секционирани и с възможност за преконфигуриране.

Без основно пренавиване може да се получи само нещо наистина посредствено, а homo sapiens () в мен някакси не одобрява посредствеността. Но това е личен въпрос.

Захранващото напрежение не е 400волта, и не е само едно. Напреженията са 750 волта за анодите и 375-400 за решетки втори. Естествено има и преднапрежение, което при тези захранвания е по-високо от стандартните, срещащи се в китарджийските усилватели. Други лампи освен EL34 не са за препоръчване!

И накрая, понеже като гледам съм най-стария и имам опит и с лампи и с транзистори, и донякъде с uP - разликите помежду им са фрапиращи - самочувствието може да причини много лоши последствия. Много пъти съм го казвал, и пак ще повторя - НАПРЕЖЕНИЯТА ПРИ ЛАМПИТЕ СА СМЪРТОНОСНИ! Който иска да слуша, който не иска, негова си работа.

 

ПП.

Ами... то от ясно по ясно е че това MESA НЯМА да стане.

Ами... хич не е ясно, защото зависи Кой и Как го прави :greenball: . Тя MESAта не се е родила, и тя е правена, и пак от хора...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.