Jump to content
Българският форум за музиканти

Метроном


Hatered

Recommended Posts

Вчера, като подарък за рожденния ми ден получих електронен Метроном KORG A-30. Самоук съм и свиря от 2 год. на китара. Та ми се иска да ми кажете някое друго конкретно упражение с метроном, че за сега гледам на него като на Тетрис :(. MA30.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз лично свиря за упражнение гамички,скали,секвенции и т.н. .... мисля,че са идеални за упражнения :) успех

Човека ти е писал. Също седми и научи нотите (понеже спомена че си самоук, предполагам не можеш да четеш стандартна нотация), и започвай да свириш :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такова нещо, като конкретно "упражнение с метроном" няма. В общи линии тая джаджа се използва за да ти помогне да си изградиш чувство за ритъм, аджеба като свириш да не избързваш или изоставаш. Като за начало започни да упражняваш рифчетата които знаеш с метроном-а в различни темпа.

Най-добре си намери учител и той ще ти отговори на въпросите и ще ти покаже как да се упражняваш.

 

Иначе можеш да видиш уроците на Петручи "Рок дисциплина", или да зяпаш из ютуб, там има доста уроци който биха ти помогнали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това зависи главно от нивото ти. Като за начало можеш да почнеш хроматични упражнения. Имам предвид изсвирваш последовтелно тоновете на 1, 2, 3 и 4 прагче на 6 струна, после правиш същото на 5-та, 4-та и т.н. После правиш същото на 6-те струни с 1 прагче по-нагоре. След това може да ги изсвириш обратно, почвайки от 4-то прагче на 1-ва струна. Надявам се че схващаш накъде бия. Пускаш метронома на някое бавно темпо (45 удара в минута става за начинаещ) като гледаш при всяко щракване да исзвирваш по един тон (с други думи да си "в ритъм с метронома"). С времето увеличавай темпото, но винаги се стреми тоновете да бъдат изсвирени чисто. Ако започнеш да бъркаш, да заглушаваш струни, да не уцелваш струна с перцето, просто забави темпото на метронома. Целта на това упражнение е да ти заздрави мускулатурата и координацията на пръстите, а с времето ще развиеш и бързина. Това естествено не е единственото му приложение. Можеш да го нагласиш на дадено темпо и да редуваш няколко акорда. Това наистина ще те улесни при свиренето на различни песни и ще развие в теб т.н. "чувство за ритъм". По-нататък като започнеш да заучаваш скали метрономът ще ти е още по-нужен. Ако трябва да обобщя - метрономът ще ти е нужен абсолютно навсякъде, щом ще се занимаваш с китара - всяко упражнение или песен, които учиш, упражнявай с метроном! Наистина ще ти бъде от полза :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.