Hatered Публикувано Юли 14, 2008 Публикувано Юли 14, 2008 Вчера, като подарък за рожденния ми ден получих електронен Метроном KORG A-30. Самоук съм и свиря от 2 год. на китара. Та ми се иска да ми кажете някое друго конкретно упражение с метроном, че за сега гледам на него като на Тетрис . Цитирай
Entwine Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 аз лично свиря за упражнение гамички,скали,секвенции и т.н. .... мисля,че са идеални за упражнения успех Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 14, 2008 Отговорено Юли 14, 2008 може докато свириш на барабани да го ползваш за да ти е точен ритъма Цитирай
Hatered Отговорено Юли 16, 2008 Автор Отговорено Юли 16, 2008 Щеше ми се да дадете по-конкретни упражнения и най-вече - свързани с китара ... Цитирай
sasoh Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 аз лично свиря за упражнение гамички,скали,секвенции и т.н. .... мисля,че са идеални за упражнения успех Човека ти е писал. Също седми и научи нотите (понеже спомена че си самоук, предполагам не можеш да четеш стандартна нотация), и започвай да свириш Цитирай
black_waltz Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 Такова нещо, като конкретно "упражнение с метроном" няма. В общи линии тая джаджа се използва за да ти помогне да си изградиш чувство за ритъм, аджеба като свириш да не избързваш или изоставаш. Като за начало започни да упражняваш рифчетата които знаеш с метроном-а в различни темпа. Най-добре си намери учител и той ще ти отговори на въпросите и ще ти покаже как да се упражняваш. Иначе можеш да видиш уроците на Петручи "Рок дисциплина", или да зяпаш из ютуб, там има доста уроци който биха ти помогнали. Цитирай
Solex Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 Ами това зависи главно от нивото ти. Като за начало можеш да почнеш хроматични упражнения. Имам предвид изсвирваш последовтелно тоновете на 1, 2, 3 и 4 прагче на 6 струна, после правиш същото на 5-та, 4-та и т.н. После правиш същото на 6-те струни с 1 прагче по-нагоре. След това може да ги изсвириш обратно, почвайки от 4-то прагче на 1-ва струна. Надявам се че схващаш накъде бия. Пускаш метронома на някое бавно темпо (45 удара в минута става за начинаещ) като гледаш при всяко щракване да исзвирваш по един тон (с други думи да си "в ритъм с метронома"). С времето увеличавай темпото, но винаги се стреми тоновете да бъдат изсвирени чисто. Ако започнеш да бъркаш, да заглушаваш струни, да не уцелваш струна с перцето, просто забави темпото на метронома. Целта на това упражнение е да ти заздрави мускулатурата и координацията на пръстите, а с времето ще развиеш и бързина. Това естествено не е единственото му приложение. Можеш да го нагласиш на дадено темпо и да редуваш няколко акорда. Това наистина ще те улесни при свиренето на различни песни и ще развие в теб т.н. "чувство за ритъм". По-нататък като започнеш да заучаваш скали метрономът ще ти е още по-нужен. Ако трябва да обобщя - метрономът ще ти е нужен абсолютно навсякъде, щом ще се занимаваш с китара - всяко упражнение или песен, които учиш, упражнявай с метроном! Наистина ще ти бъде от полза Цитирай
Recommended Posts