Infinity Отговорено Юли 9, 2008 Share Отговорено Юли 9, 2008 За съжаление си прав. Не само българските музиканти, а по принцип българите като цяло не уважават чуждия труд. Свикнали сме, че ние сме най-велики и това е. А това, че сме били велики навремето е вярно, истината е че отдавна сме далч от всякакво величие... една дървенофилософска, овчепокорна и лаеща, но нехапеща рая - това сме българите. Съжалявам за Офф-топика! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Юли 24, 2008 Share Отговорено Юли 24, 2008 Имам по някаква случайност учебника на Параскев Хаджиев - "Елементарна теория на музиката" и наистина ми е полезен, макар че забелязвам, че на някои места е написано вместо "тази" - "тая" или вместо "този тон" - "тоя тон" и това се среща на много места. Но това няма значение де - важното е, че върши работа. Не мога да разбера за какво ви вър6и работа този у4ебник. Докато бях у4еник ме накараха да го назубря наизуст и аз така я "изръфах" тая елементарна теория, 4е и в момента за което и да е определение да ме попитате мога да ви го изрецитирам дословно. След време си направих равносметка какво то4но озна4ават тези определения и до колко са достовррни. Около 1/3 от тях са пълни глупости, да не говорим, 4е има и доста превописни и нотни гре6ки (като например обертоновата скала - има гре6ни тонове) и нето4ни определения, като например това: Акорд е съзву4ие от три или пове4е тона, които са или могат да бъдат подредени по терци. В такъв слу4аи примерно до, фа, си бемол не е аккорд, за6тото не могат да се подредят по терци и ако се замислите половината малко по хромати4ни и алтеровани акорди (като например пове4ето в Джаз музиката) според Хаджиев не минават за акорди. Жалкото е, 4е това е "наи-ка4ествения" теорети4ен у4ебник в България. Дано някои ден да се намери и доброволец, които да преведе някои от стотиците у4ебници по света (например от немски език от Диетер Де ла Мод). Да не говорим, 4е и руската система смърди отвсякъде и 4рез нея е невъзможнно да се обяснят половината аккорди и връзките между тях - те просто съ6тествуват, но какъв е смисъла ....... никои не мое ти каже, брат. Все пак ако наистина си нямате абсолутно никакво понятие от теория можете да хвърлите по един поглед на елементарната теория на Хаджиев и на Хармонията. Все 6те схванете приблизително какво е Аккорд, Тоналност, Лад, Гама, Укра6ения, Ритъм, Метрум, Размер, Такт, как изглеждат нотите и съставните им 4асти (глави, 4ерти4ки и подобни), какво е камертон (двузъба метална вилка .... макар 4е в дне6но време не е нито двузъба, нито метална, а се нуждае от батерии ), Италианските наименования (вижте, те се оказаха полезни, макар 4е ве4е има и википедиа), и про4ие и про4ие .... Но за професионални теоретици, композитори та дори и инструменталисти смятам, 4е у4ебника е пълна боза (без да се опитвам да обидя напитката) Успех!!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ha4ety Отговорено Юли 27, 2008 Share Отговорено Юли 27, 2008 Здравейте ! Мисля,че учебника на Парашкев Хаджиев е страхотен.Научих много неща от него. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
luppo3 Отговорено Юли 29, 2008 Share Отговорено Юли 29, 2008 За съжаление си прав. Не само българските музиканти, а по принцип българите като цяло не уважават чуждия труд. Свикнали сме, че ние сме най-велики и това е. А това, че сме били велики навремето е вярно, истината е че отдавна сме далч от всякакво величие... една дървенофилософска, овчепокорна и лаеща, но нехапеща рая - това сме българите. Съжалявам за Офф-топика! Ама по-полека с обидите към бг народа,де! Не сме чак толкова черни и пропаднали! Аз въобще не подлагам под съмнение неспазването на закона за авторското право, тарикатщината, липсата на (обща/музикална) култура и неуважението на чуждия труд на българските музиканти. То си личи и в свиренето. Не говоря конкретно. Ако някой се познае в това определение - сори. Поздрави, Петър Не ми е много ясно ама ако един учебник го има безплатно в интернет за к'ъв дявол ще ходя да го купувам от някъде? И по какъв начин това представлява такава липса на култура, че да личи и в свиренето?! Не мога да разбера за какво ви вър6и работа този у4ебник. Докато бях у4еник ме накараха да го назубря наизуст и аз така я "изръфах" тая елементарна теория, 4е и в момента за което и да е определение да ме попитате мога да ви го изрецитирам дословно. След време си направих равносметка какво то4но озна4ават тези определения и до колко са достовррни. Около 1/3 от тях са пълни глупости, да не говорим, 4е има и доста превописни и нотни гре6ки (като например обертоновата скала - има гре6ни тонове) и нето4ни определения, като например това: Акорд е съзву4ие от три или пове4е тона, които са или могат да бъдат подредени по терци. В такъв слу4аи примерно до, фа, си бемол не е аккорд, за6тото не могат да се подредят по терци и ако се замислите половината малко по хромати4ни и алтеровани акорди (като например пове4ето в Джаз музиката) според Хаджиев не минават за акорди. Жалкото е, 4е това е "наи-ка4ествения" теорети4ен у4ебник в България. Дано някои ден да се намери и доброволец, които да преведе някои от стотиците у4ебници по света (например от немски език от Диетер Де ла Мод). Да не говорим, 4е и руската система смърди отвсякъде и 4рез нея е невъзможнно да се обяснят половината аккорди и връзките между тях - те просто съ6тествуват, но какъв е смисъла ....... никои не мое ти каже, брат. Все пак ако наистина си нямате абсолутно никакво понятие от теория можете да хвърлите по един поглед на елементарната теория на Хаджиев и на Хармонията. Все 6те схванете приблизително какво е Аккорд, Тоналност, Лад, Гама, Укра6ения, Ритъм, Метрум, Размер, Такт, как изглеждат нотите и съставните им 4асти (глави, 4ерти4ки и подобни), какво е камертон (двузъба метална вилка .... макар 4е в дне6но време не е нито двузъба, нито метална, а се нуждае от батерии ), Италианските наименования (вижте, те се оказаха полезни, макар 4е ве4е има и википедиа), и про4ие и про4ие .... Но за професионални теоретици, композитори та дори и инструменталисти смятам, 4е у4ебника е пълна боза (без да се опитвам да обидя напитката) Успех!!!! За жалост си много прав, но това за съжаление се отнася не само за това, а също и за преподаватели, които се пишат много знаещи и се държат супер надменно, а всъщност преподават само глупости и са некадърници. Все пак това, което ме зарадва в написаното от теб, е чувството ти за хумор, другото са тъжни истини. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Юли 29, 2008 Share Отговорено Юли 29, 2008 (Редактирано) Ами да ти кажа 4естно аз до сега съм попадал само на ка4ествени преподаватели в България. Абсолутно съм сигурен, 4е има и доста накадърни, на за голямо 6тастие в Русе моите бяха наистина хора, които си разбираха от работата (колкото и тогава да не сме ги оби4али ) Попринцип българите сме доста интелигентни и знае6ти хора, но условията не ни позволяват да се докажем, наи-добрия пример е тази елементарна теория и хармонията на Хаджиев. Ами може ли в последните 50 години да се преподава само по един и съ6ти комунисти4ески на4ин? Едни и съ6ти у4ебници, едни и съ6ти методи. Света се морденизира, използват се компутри и се пи6ат всяка година книги и нови методи за преподавне с милиони, а ние си имаме само две ..... е две ама ка4ествени Може някои ден да ми писне от това и да нахвърлям на 10-ина реда една елементарна теория на музиката в малко по-западен и разбираем стил А, между другото, през 90-те, когато запо4нах да изу4авам този тооооолкова "важен" предмет първото, което ни обясни даскалката бе6е: "Елементара теория не се казва за6тото е лесна теория, ами за6тото трябва да бъде ЕЛЕМЕНТИТЕ в теорията". ЛЕЛЕЕЕЕЕ, та то и името на у4ебника е гре6но написано и от тогава ...... вси4ки си мислят, 4е е "ПРОСТА ТЕОРИЯ НА МУЗИКАТА" Редактирано Юли 29, 2008 от Nikolay Petev Yolov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Infinity Отговорено Юли 29, 2008 Share Отговорено Юли 29, 2008 Здравейте ! Мисля,че учебника на Парашкев Хаджиев е страхотен.Научих много неща от него. Така съм го усетила на момента, така съм го написала. Но не е толкова обида, колкото провокация, да покажем точно обратното. Nikolay Petev Yolov, може да си разбират от работата и наистина да са прекрасни преподаватели, но всеки един от тях държи зверски на "Елементарната теория" на Хаджиев. Това което можеш да спечелиш от добрия преподавател е, че извън книгата(която и да е тя) ще ти обясни нещата такива каквито ги вижда той. А ти като добър ученик, не трябва да го приемаш буквално, а да го пречупиш през собствения си поглед. В такъв случай, всяка една книга е просто статично инфо, на което не следва да се обръща чак толкова голямо внимание, освен ако няма гига-брутални грешки вътре. По-добре да се обърне внимание на динамичното инфо - това са учителите, това сме и самите ние. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Юли 29, 2008 Share Отговорено Юли 29, 2008 Има6 интересни разми6ления. Като цяло е така, но специално за тази теория .... ами да ти кажа 4естно това няма как да се напи6е по друг на4ин или като коли4ество. Все пак цялата си е само определения и няма как да е гре6на (изклу4вам правописните гре6ки на Хаджиев и гре6ните тонове в примерите). Целия у4ебник си е едно цяло правило, и които и да е у4ител ако изрази (специално в този слу4аи) собствено и разли4но мнение от това, което стои в Елементарната теория 6те сгре6и със сигурност. Правилата са си правила, но доколко Хаджиев ги е написал достатъ4но разбираемо си е друга тема. Все пак както казах си остава наи-добрия у4ебник и които иска да си 4ете от него има и (4АТ ПАТ) хубави не6тица из вътре А за тези, които говорят и 4ужди езици бих препоръ4ал wikipedia.org, wikipedia.de и т.н. Аз ли4но ползвам само тези енциклопедии, има доста съвремнни определения и ка4ествени примери. УСПЕХ в на4инанията Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kitaratapesho Отговорено Юли 31, 2008 Share Отговорено Юли 31, 2008 Аз въобще не подлагам под съмнение неспазването на закона за авторското право, тарикатщината, липсата на (обща/музикална) култура и неуважението на чуждия труд на българските музиканти. То си личи и в свиренето. Не говоря конкретно. Ако някой се познае в това определение - сори. Поздрави, Петър Не ми е много ясно ама ако един учебник го има безплатно в интернет за к'ъв дявол ще ходя да го купувам от някъде? И по какъв начин това представлява такава липса на култура, че да личи и в свиренето?! Здравей! Ами дано някой ден ти се проясни. Поздрави, Петър 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vasil Belezhkov Отговорено Август 1, 2008 Share Отговорено Август 1, 2008 изклу4вам правописните гре6ки Ами изключи ги! П.С. Надявам се, че няма да го приемеш като обида или заяждане Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Август 2, 2008 Share Отговорено Август 2, 2008 Сигурен съм, 4е мога да пи6а по-правилно от пове4ето тук. Просто на лап топа уиндоуса ми е виста на немски език, а на компутъра ми е ХР на немски. Които е работил със немски компутри 6те знае, 4е: 1-во уиндоуса не приема никакви флекстаип програми. Просто не се инсталират 2-ро клавиатурата е с разменени коп4ета. Погледни си сега твоята ..... няма ни6то об6то и като пусна Фонетика от форума ми липсват букви като "4", "6", "Иу", "Р малък", "И кратко" .... и за това се оправям както мога. До две седмици 6те си купя нов компутър от българия и 6те мога да пи6а нормално. Съжалявам, но .... ни6то не мога да направя, пробвал съм какво ли не. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fenix Отговорено Август 2, 2008 Share Отговорено Август 2, 2008 ^ като притежател на немски лаптоп, с немска клавиатура, мисля, че нещо не е наред в твоя телевизор... Може да се инсталира на немски уиндоус флекстайп програми без проблем, не е от уиндоуса, от нещо друго е. другия ти проблем, е че клавиатурата тие QWERTZ и фонетичната на нея е странна - имаш ш и щ, намират се на копчетата 9, 0, ´ и ß и се правят, като натиснеш шифта и копчето. но да, смахнато е. затова ти препоръчвам да си намериш фонетична, която да не се бърка с немската клавиатурна подредба и да си бачка, както си бачка на английска. Аз ползвам една на Генади Атанасов и ако искаш мога да ти я пратя, свържи се с мене на ЛС или на Кюто. тя е за ХП Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BlueZone Отговорено Август 2, 2008 Share Отговорено Август 2, 2008 И аз притежавам лаптоп с немска клавиатура и освен това работя на Mac OSX, където тъпотии от сорта на FlexType дори не съществуват, ама някакси успявам да пиша що-годе грамотно, без 4-ки и 6-ци. Сега по темата: Вярно е, че ЕТМ в този си вид е учебник от 1900 г., но нека не забравяме, че друг такъв български изобщо няма. Не искам нито да го величая, нито да го оплювам, макар че имам причини и за двете. Има три книжки, които всеки уважаващ себе си музикант в БГ би трябвало да е прочел и това са: "Елементарна теория на музиката", "Хармония" и "Полифония". Не твърдя, че са дотам изчерпателни, но са едно добро начало за човек, който иска да открие света отвъд табулатурите/мидитата/кавърите/кръчмарското дрънчене. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Август 2, 2008 Share Отговорено Август 2, 2008 И аз притежавам лаптоп с немска клавиатура и освен това работя на Mac OSX, където тъпотии от сорта на FlexType дори не съществуват, ама някакси успявам да пиша що-годе грамотно, без 4-ки и 6-ци. Сега по темата: Вярно е, че ЕТМ в този си вид е учебник от 1900 г., но нека не забравяме, че друг такъв български изобщо няма. Не искам нито да го величая, нито да го оплювам, макар че имам причини и за двете. Има три книжки, които всеки уважаващ себе си музикант в БГ би трябвало да е прочел и това са: "Елементарна теория на музиката", "Хармония" и "Полифония". Не твърдя, че са дотам изчерпателни, но са едно добро начало за човек, който иска да открие света отвъд табулатурите/мидитата/кавърите/кръчмарското дрънчене. Мога да твърдя, че разбирам повече от полифония от 99% от хората тук и то без да съм прочел този учебник. Между другото мерси, намерих си буквите: "ч" се пише с Shift + ´´ "щ" с десен Alt + 9, "Щ" с десен Alt + 0, ю, ч и т.н., но са много тъпи комбинациите, дали е малка или голяма буква са все различни копчетата, цифри, символи, и други подобни свързани със Shift, или десен Alt .... бе лудница е, но не искам да разбазиквам клавиатурата, свикнал съм и и си работя постоянно на тези копчета, а съвсем скоро ще имам и англ. комп с англ. уиндоус. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Август 3, 2008 Share Отговорено Август 3, 2008 Има три книжки, които всеки уважаващ себе си музикант в БГ би трябвало да е прочел и това са: "Елементарна теория на музиката", "Хармония" и "Полифония". Полифония? На кого е? Другите две (актуални или не)си ги намерих и прочетох. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolay Petev Yolov Отговорено Август 4, 2008 Share Отговорено Август 4, 2008 Има три книжки, които всеки уважаващ себе си музикант в БГ би трябвало да е прочел и това са: "Елементарна теория на музиката", "Хармония" и "Полифония". Полифония? На кого е? Другите две (актуални или не)си ги намерих и прочетох. честно казано даже и не знаех, че има и полифония Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts