PET3 Публикувано Юни 14, 2008 Публикувано Юни 14, 2008 (Редактирано) Купих си нов компютър Intel Core2Duo 2,2GHz доста по-бърз от стария ми AMD Duron 1,3GHz. Още на старата щайга забелязах, че когато натисна клавиш на синтезатора (CASIO CTK-491) звука се възпроизвежда от компютъра с известно закъснение от около 0,2s (на ухо) което никак не е приятно когато искам да ползвам други инструменти нетипични за синтезатора или разни странни семли характерни за Trance и House звученето. Вчера най после успях да подкарам новата щайга с 2 звукови карти едновременно, като ползвам MIDI порта на едната (евтинийка за 10лв.; вградената на дъното ми няма MIDI) проблема обаче си остава същият. Не знам на какво се дължи, но имам някакви подозрения: 1) синтезатора е твърде бавен - възможно е тъй като е само 400лв., макар че ми се струва абсурдно. 2) звуковата карта е от най-ниския клас и няма собствена памет за Wavetable, така че се натоварва процесора и чипсета с тази задача - също ми се струва абсурдно тъй като компютъра е нов. 3) може би има някаква настройка в Windows с която процесът на изсвирване на семплите се ускорява или забавя. Нямам опит с MIDI инструменти и не знам на къде да кривна като вероятна причина. Има ли начин натиснатия клавиш на MIDI клавиатурата или синтезатора да се чува веднага в слушалките на компютъра без никакво слухово закъснение, че е ужасно така? Редактирано Юни 14, 2008 от PET3 Цитирай
Slav Отговорено Юни 14, 2008 Отговорено Юни 14, 2008 Би трябвало да е заради звуковата карта. Колкото по-добра е, толкова по-малко латенсия ще имаш. Цитирай
kalinpetkov Отговорено Юни 15, 2008 Отговорено Юни 15, 2008 Поздравления за компютъра. 1) синтезатора не може да е бавен, защото МИДИ интерфейса при всички синтезатори е еднакъв (като скорост) 2) моята звукова карта е на дъното също и компютъра е много по-слаб 3) това което търсиш е ASIO4ALL. Намери го и го инсталирай, там се настройва това което търсиш Цитирай
PET3 Отговорено Юни 16, 2008 Автор Отговорено Юни 16, 2008 Мерси. Сега рябва да се полутам малко из настройките. Цитирай
Recommended Posts