Evtim Djerekarov Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 Технически, честотата на всеки следващ полутон е равна на честотата на по-ниския, умножена по корен 12-ти от 2. По-нисък полутон пък получавате, като разрелите честотата на по-горния на корен 12-ти от 2. Понеже една октава е точно двойно отношение на честотите(ла от 1-ва - 440 херца, ла от 2-ра - 880 херца..), а в една октава има точно 12 полутона, то неминуемо се получава този коефициент корен 12-ти от 2, което е 1.059.... Цитирай
shadow Отговорено Май 22, 2008 Отговорено Май 22, 2008 ^ Става дума за разстоянието в музикалния звукоред! В западната "добре темперирана" (Бах) система на инструментите, разстоянието между 12те тона на октавата се измерва с полутонове и тонове. Тази мерна единица е относително точна и за момента е универсална. Разстоянието в музикалния звукоред, между тон До и тон Ре е цял тон (или два полутона - от тон До до тон До# и от тон До# до тон Ре). Между тон Ми и тон Фа, както и между Сол Диез и Ла и т.н., то е полутон - тон Фа отстои на полутон нагоре от тон Ми, или казано с интервали - малка секунда. Тоновото измерение дава представа за разстоянието, докато интервалото дава информация за количествоното и качествено съотношение на два тона (което е важно за композиране, изпълнение и т.н.), както и тяхното обръщение (ако са хармонични) или последователност (ако са мелодични) - малка секунда нагоре от тон Ми е тон Фа. Но казано така ние получаваме информация, че интервалът е възходящ, получаваме и малка (качествното) секунда (количествено) определение! Темата е яка, и нека не се изтрива, тъй като явно има какво да се научи от нея! П.П. Колкото и да сте против изучаването на музикалната теория, хванете и прочетете ПОНЕ Теория на музикалните елементи. Ужасно бавно върви работният процес, когато комуникацията е с термини като "шесто прагче, втора струна". Най-малкото, защото пианиста в бандата не е длъжен да знае разположението на тоновете по грифа на китара. едит: Правопис и пунктоация. Напълно съм съгласен,много добре обяснено. Иначе ми се случвало пианиста да не си знае тоновете по пианото Цитирай
Recommended Posts