Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля за съвет при избора на клавир


Recommended Posts

Здравейте колеги.

От няколко дни чета форума и реших да ви попитам за съвет. На 30 години съм. Свирил съм много активно на пиано в продължение на около 12 години - между 5 и 17. Имах едно от най-хубалите акустични пиана в града ни. Животът така се стече, че се наложи да спра да свиря, а родителите ми продадоха пианото. Сега при мен нещата така се наредиха, че усетих отново нужда да се докосна по-активно до музиката. Реших да си закупя отново и пиано. Започнах да чета в Интернет и рабрах, че ще е по практично за мен да не си купувам класическо пиано, а по-скоро електронно. Изчетох всичко за моделите, които обсъждате тук - като чуя, че някой хвали нещо и му намирах техническите спецификации в Интернет. Сега и моите изисквания: трябва ми нещо само за домашна атмосфера - да свиря аз и може би малкият ми син, ако успея да го привлека за идеята. Не ми трябват функции за сцена, нито за писане на нова музика. Държа да има чувствителна на допир клавиатура и 76 клавиша, поне. Сега и нещо за избора ми до момента: първоначално се хвърлих на най-доброто като марки и модели, но постепенно реших, че не съм свирил от много време и може нищо да не излезе, за това няма да се изхвърлям. Спрях се на YAMAHA. От моделите на този производител се прях на NP 30 и DGX-230 (YPG 235). Много Ви моля, дайте малко мнения. На сайта на производителя има и видео демонстрация на NP 30 моля да я видите. Мисля, че за вкъщи ще свърши работа, но все пак, не съм наясно с новите стандарти, с това, което трябва минимум да го има в едно електронно пиано.

Дайте мнение за тези модели и съвет, за тях, а защо не и за други. Парите, които мога да отделя са някъде до към 1 000 лева.

Предварително ви благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хайде, колеги, дайте ми съвет. Наистина разчитам на мнението ви.

Редактирано от Пенчо Милков
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Привет.Моето мнение е ,че на пазара в момента най готиното дигитално пиано само по себе си е yamaha cp 33.пипнах го в динакорд и мисля,че това е може би най-яката клавиатура в момента.звука на пианата на ямаха като цяло си е добър а на професионалните им модели е направо супер.Надявам се да съм помогнал поне малко.азлично свиря на nord electro 2 73клавиша и semi-weighted клавиатура и съм много доволен.Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си свирил само на акустично, най-добре е към каквото и да се насочиш, първо да идеш в някой магазин да го пробваш. Иначе може да останеш неприятно изненадан от разликата в клавиатурата! Пък и ако синът ти се зариби, на клавира няма как да придобие правилна техника. За DGX-230 не мога да ти кажа нещо конкретно, аз съм с DGX-205 и въпреки, че е с динамична клавиатура, на пипане е на светлинни години от акустичното пиано. Успех :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А би ли казал какъв бюджет си отделил за покупка на въпросия инструмент? Какви са ти съображенията за "по-удобно" откъм предпочитанието ти за симулирано, вместо акустично пиано?

 

Честно казано препоръчвам ти да си купиш такова пиано - http://www.thomann.de/gb/hemingway_dp501_pb_set.htm след като сам каза че просто искаш да посвириш на пиано и не ти трябват синтетичните функционалностти на клавишните инструменти. Причината поради която ти препоръчвам тази опция е, че тези инструменти са изцяло ориентирани към симулацията на истинско пиано. Стига да не те притеснява че ще ти заеме място в помещението мисля че недоволни няма да има.

 

Иначе ако просто си натясно - http://www.thomann.de/gb/yamaha_np30_b_set.htm - както каза колегата NP30 на Yamaha е адски добър вариант, че и в България се продава :godbless:.

 

Съветвам те най-вече да си купиш нещо качествено за да си сигурен че ще изпитваш удоволствие от свиренето с него, иначе ако се измъчваш да си "представяш" хубав звук е много вероятно отново да спреш да свириш... Първата опция която ти предложих според мен е оптималния вариант за човек обичащ да свири вкъщи за да отпусне след натоварен ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.