Пепи Публикувано Май 12, 2008 Публикувано Май 12, 2008 Е като видях раздела направо не се сдържах. Цитирай
Glory rock Отговорено Май 24, 2008 Отговорено Май 24, 2008 За органа знам, че е единственият акустичен инструмент който може да възпроизведе тонове във всички октави, когато разбрах бях удивена! Този инструмент се е ползвал често по време на състезания и представления в амфитеатрите и арените. Много сгради са съобразявани архитектурно с това, че в тях ще бъде изграден орган. Най често се използва при литургии на католически и протестантски църкви. Първите органи се появяват през 3 век пр.н.е. в елинистичния свят. Създател на първия такъв инструмент е гръцкият инженер Ктесибий от Александрия, който през 3 век пр.н.е. създава воден орган, наричан хидравлис. По-късно водните помпи са заменени с въздушни мехове, но въпреки това още два века продължават да се използват и водни органи. Според начина на звукоизвличане тръбите биват два вида: * флейтови (лабиални), чийто звук наподобява този на флейтата и различните видове свирки; * езичкови (лингвални), произвеждащи звук с помощта на биещо езиче. Музикалните произведения за орган се записват най-често върху три петолиния - за лявата, за дясната ръка, и едно за краката. Тримата най-значими класически композитори писали музика за орган до 1650 са Антонио де Кабесон, Ян Свелинк и Джироламо Фрескобалди Надявам се да съм била полезна някому с информацията. За съжаление не съм имала близък контакт с този инструмент и не мога да споделя личен опит. Инструмента е удивителен, въпреки че не си падам по църковната музика. Цитирай
Пепи Отговорено Юни 1, 2008 Автор Отговорено Юни 1, 2008 Мерси за информацията. Инструмента наистина е невероятен. Ето налко инфо и от Wikipedia http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%...%D0%BA%D0%B0%29 Цитирай
Recommended Posts