Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте и от мен. Казвам се Цвети. Майка ми и баща ми са музиканти по образование и твърдят, че имам заложби, но винаги са били против професионално да се развивам в сферата на музиката, та затова от малка спрях уроците по пиано, а сега от време на време пея, но само за удоволствие и когато няма никой около мен. Понеже много ми се иска да чуя мнение за гласа ми, който разбира се е далеч като звучене от професионалните певци и певици реших да се регистрирам. Ще ви пусна акапелно изпълнение на част от "Kрадена любов" на Графа и Мария Илиева и очаквам коментарите:beer: Не съм обидчива и съм 100% отворена към критики. По мое мнение на височините стягам и не отварям добре на вокалите, но определено има още доста неща за ошлайфане. Знам, че малко смесвам темите, но и без това малко ме е срам, така че давам напред с пълна пара докато не съм се отказала :greenangel:

http://media.putfile.com/-15-56-32 (надявам се да няма проблем с линка :greenball: )

Редактирано от Cvetina4474
Отговорено (Редактирано)

Родителите ти са прави - имаш заложби.

Това, разбира се, не означава, че е необходимо на всяка цена да имитираш американски певици, или нашите имитаторки на американски певици.

За сега това, което правиш, доколкото чувам, е, че се опитваш да имитираш Мария Илиева.

Ако я познаваш, можеш да я помолиш да ти препоръча педагог.

Пееш много гърлено и затворено, и всичките ти гласни клонят към Ъ.

Имаш приятен глас, който има характер - би се запомнил.

Ефектите, въздишките и украшенията са черешката на сладоледа, и преди тях, трябва да знаеш и да правиш добре много по-основни неща като правилно дишане и тоноизвличане, ясна дикция артикулация и други подобни неща.

Моя личен съвет е да отидеш при добър вокален педагог по популярно пеене(момиче си, може би е по-добре да е педагожка). В центъра по музикални изкуства, намиращ се в читалище "Петър Берон" над НДК, преподава Румяна Коцева, която ми е преподавала известно време. Не смея да твърдя, че е най-добрата вокална педагожка, която веднага ще ти покаже как да правиш чудеса, но определено преподава систематизирано и правилно, при нея ще научиш много неща за пеенето, и няма да си повредиш или преумориш гласа. Освен всичко останало, тя е и певица с опит.

Ето един линк от нейния личен уебсайт, към нейна песен:

http://rumianakotseva.com/mp3/Songs_mp3/Waterfall.mp3

Като вдъхновение за техническата страна на пеенето, погледни този клип на Лили Иванова - може би ти е прекалено старомодна, както на повечето от нас - но обърни внимание на самото пеене като постановка на гласа, и помисли колко наши певици пеят така - май почти нама други - а това е именно правилна постановка - и това е може би пеенето, което най-добре приляга на твърдостта на нашия език:

http://youtube.com/watch?v=h-tE_V4v-Dc&feature=related

Освен всичко останало, обърни внимание на гласните, как си отваря устата и т.н.

После застани пред огледалото и пеи. Веднага ще видиш голяма разлика.

Имай предвид, че Лили Иванова е от ниските женски гласове - алтите.

Но ако не провериш кои тонове пее - звучи доста високо - а това идва от правилно поставения тон.

Предцени и каква постановка искаш. Типично женско пеене с преминаване на главов регистър и фалцет, което е по близко до класическото пеене, или по-скоро искаш да цепиш на гръден регистър, както мъжете (и жените в част от популярната музика).

Аз лично бих препоръчал първо запознаване с първия начин, но той не би ти позволил да пееш повечето американски звезди. Имай предвид също така, че ние сме европейци и нямаме гласовия апарат и типичното звучене на черните и мулатите. Намери красивото в гласа си и го развивай.

Редактирано от Evtim Djerekarov