acho Публикувано Март 18, 2005 Публикувано Март 18, 2005 Пичове,кажете вашият опит при настройката на барабаните...аз продължавам да настройвам по слух и това ми отнема доста време...виждал съм доста барабанисти които свирят и по добре от мен технически но барабаните им звучат ужасно....настройката е много,много важна и затова искам да науча всичко по тази тема...моля помогнете на един ваш колега :think: Цитирай
fake Отговорено Март 18, 2005 Отговорено Март 18, 2005 ами по принцип си има правила за настроиката на тупанчетата,но те важат за всички барабани до различна степен.Напр. томовете е добре да се настроиват на терца или наи много на кварта.Но твоите барабани(или звукът които искаш да постигнеш) да стават с октава изобщто всичко се свежда до какви барабани имаш и какъв звук търсиш.Т.Е продължавай да настроиваш по слух-няма как да не откриеш някаква закономерност точно при твоите барабани... Цитирай
YtseJam Отговорено Март 18, 2005 Отговорено Март 18, 2005 1. Барабаните са много различни и като тембър и като конструкция и често една и съща марка и модел не звучат еднакво един с друг => предпоставка да си ги настройваш на ухо. 2. Всеки има малко или много уникален комплект, щото томове едни, каса друга, барабанче най-често съвсем различно, брой томове още по-различни и т.н., така че => предпоставка да си ги настройваш на ухо. 3. Музикални стилове различни колкото щеш на тоя свят и всеки има своите си изисквания за даден тип звук => още повече различни варианти за настройване на барабаните според личното ти виждане и вкусове по въпроса. Така че поне според мен правила няма, играеш си колкото искаш и си готов, когато ти зазвучат добре, но не само на теб а И В РАМКИТЕ на музиката, която свириш, група или каквото там. Щото за солови артисти не ставаме, то се е видело. Цитирай
Red_Bull_Dog Отговорено Март 18, 2005 Отговорено Март 18, 2005 Sooo Fuckin` Right:) `Щото за солови артисти не ставаме, то се е видело. `:)E тука ше споря вече-може да не ни се кефят на соло изпълненията широката маса народ,ама аз много ги уважавам и страшно им се радвам Drumstorms forever! Цитирай
acho Отговорено Март 19, 2005 Автор Отговорено Март 19, 2005 А кожите как ги настройвате?И има ли разлика от модел до модел кожи,като започнете да ги настройвате?....Аз правя така,че гледам на всяка врътка да ми е еднакъв звукът....Но така за перфектна настройка трябва доста време... модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила! Цитирай
fake Отговорено Март 19, 2005 Отговорено Март 19, 2005 ами общо взето правилно правиш...но според мен не е нужна чак такава прецизюност...просто го настроиваш горе-долу след това слушаш на кои болт ти дава гадни обертонове,обираш като обтягаш или отпускаш зависи дали въпросният болт е по висок или по нисък от останалите.За резонансната кожа важи същото само гледаш да е по висока от бойната. Като цяло мога да ти дам един съвет:свири с по малки барабани-няма да имаш никакъв проблем с настройката пък и звучат по добре... Цитирай
YtseJam Отговорено Март 19, 2005 Отговорено Март 19, 2005 Абсолютно. Най-големият ми том е 14" и повече не ми и трябва. Цитирай
acho Отговорено Март 20, 2005 Автор Отговорено Март 20, 2005 Абсолютно. Най-големият ми том е 14" и повече не ми и трябва. аз също мисля че няма смизъл от големи инчове,но според мен трябва да има и този плътен и дълбок тон който излиза от 16...мойе и с 15 да се получава но аз още не съм свирил на 15 за да знам...но аз искам да постигна фънк линиа на барабаните...макар че не свиря фънк с групата ми...но мисля че по този начин сме бетон с баса........ Цитирай
YtseJam Отговорено Март 20, 2005 Отговорено Март 20, 2005 Ех, тоя Стив Гад. Всички искате 15"ки заради него. Цитирай
mengel Отговорено Юли 18, 2005 Отговорено Юли 18, 2005 По принцип аз ги настройвам ей така по слух, но съм чувал за всякакви техники, включително и с тунер :think: . Какво ще кажете по въпроса? Цитирай
YtseJam Отговорено Юли 18, 2005 Отговорено Юли 18, 2005 Настройването по тунер е по-скоро изгъзица поради простата причина, че всеки един отделен барабан си има своя pitch, който е уникален за него си и сума ти фактори имат значение за това - кожа, вид дърво, обръчи, брой слоеве на дървото, вид лепило, с които са лепени и т.н. и т.н. и т.н. Също така англоезичните колеги имат един термин sweet spot, т.е. интервал, в който барабанът резонира най-пълно и съответно звукът му е най-музикален. Както вече споменах, това е строго индивидуално за всеки отделен том и т.н. Така че е въпрос всеки да си познава комплекта, да е експериментирал и да е изнамерил къде са sweet spot-овете на барабаните си и да варира в някакви граници около тази настройка. Иначе умниците в областта казват, че всеки барабан има своя fundamental pitch, т.е. най-ниският тон, който томът изкарва чисто. И оттам нататък това се използва за база за настройки, които са според вкуса, или слуха. При комплекти с много томове има един готин номер. Намира се fundamental pitch-а на най-големия и оттам нататък се тръгва нагоре по размерите към най-малкия. Защото много хора правят грешката да почнат от най-малкия и докато стигнат до най-големия, се оказва, че не може да изкара толкова нисък звук, за да се спазят интервалите, направени между предишните. Така че в общи линии разбира се, че може да се настройват барабани според някакъв мелодичен интервал, само че за целта трябва самите барабани да имат необходимия "обхват", иначе ще бъде изнасилено и няма да звучат както би трябвало. Цитирай
adXok Отговорено Юли 18, 2005 Отговорено Юли 18, 2005 Винаги и само по слух! Съгласен съм, че трябва да започнеш от най-ниско звучащият барабан в семейство... каси, томове, бонгоси и т.н. Цитирай
evans Отговорено Юли 18, 2005 Отговорено Юли 18, 2005 Аз преди бях маниак да ми звучат барабаните добре настроени ,даже съм ги настройвал в два часът през ноща .Ама сега нещо ме мързи а пък и гледам повече да свиря ,е не съм ги оставил съвсем ама ... Цитирай
CheF Отговорено Юли 29, 2005 Отговорено Юли 29, 2005 почти преди всяко свирене на ухо, то си е препоръчително де.. абе всеки може даотдели по 10-ина минутки преди репетиция за да си ги настои,трябва да се експерементира за дадокараш звука който теб най-много те кефи или който искаш да изкараш Цитирай
Recommended Posts