Jump to content
Българският форум за музиканти

Пренавиване/Поправка на адаптери


Recommended Posts

Имам един адаптер димарцио хъмбъкър, които не работи, а искам да го ползвам...мисля че е скъсана намотката или е изгорял, не зная със сигурност

та въпроса ми е може ли някои които разбира да го пренавие/поправи, или ако не е трудно запознатите да кажат как става и какви материали и процедури са необходими за това...един вид DIY (направи си сам) адаптер...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как изгаря адаптер не ми е ясно - според мен това не е възможно, предвид факта, че напрежението на тока, който се индуцира в бобината е толкова малко. Единствения вариант да спре да работи е магнитното поле да отслабне твърде много, което според майсторите било даже по-добре. Твърди се, че затова старите адаптери вадели по-добър звук от новите, тъй като с годините полето им поотслабнало и по малко влияело на вибрацията на струните.

 

Ако смяташ, че аутпута на адаптера е отслабнал, пробвай да го вдигнеш малко нагоре - по-близо до струните. Най-хубаво преди да го разглобиш и подложиш на каквато и да е манипулация, да го замериш с мултицет. Ако знаеш модела, би трябвало на сайта им да има показатели. Ако и тогава има някакъв проблем, виж дали някой от изводите не е скъсан или разпоен. Чак тогава се насочи към пренавиване на намотката.

 

Ако се стигне дотам - ето ти две линкчета от небезизвестния сайт на Джон Фишер, които може да ти се окажат много полезни, ако решиш да си го поправяш сам:

 

http://galileo.spaceports.com/~fishbake/fpickup/pickup.htm

 

http://galileo.spaceports.com/~fishbake/buck/humbuck.htm

 

Освен това ако си дръпнеш книгите, които Parni_valjak предостави, вътре е описано много подробно, какво представлява целия процес правене/поправяне на адаптри.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо виж с омметър дали имаш съпротивление между съответните намотки. Стандартно за всяка половина на адаптера е 5-8 килоома средно.

 

Виж дали и двете намотки са прекъснати или само едната

 

Виж коя намотка е прекъсната и отвори адаптера ВНИМАТЕЛНО!

Жицата с която е навит адаптера е много тънка.

Виж вътре какво става. Обикновено от опъване, корозия или нещо друго някоя от жиците се е скъсала. Трябва ти само да я запоиш

 

Лично мой съвет не си играй да развиваш адаптера и да го навиваш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.