Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Отварям си тема ( надявам се оперите да нямат против и да я затворят ) с идеята да покажа на начинаещите китаристи някой упражнения които могат да бъдат полезни . Ще се постарая да бъда до колкото се може последователен и предварително се извинявам ако не мога през час да пиша уроци ( упражнения ) банковата сметка ми я закриха така че Дерзайте :metalist:

Отговорено (Редактирано)

Урок 1 - да загрееме

аз загрявката я правя с гирички но да пробваме и с китарата как става ...ще работиме с табове ако може ....

e - Ми или първа струна от долу на горе b - Си , g - Сол , d - Ре , a - Ла . Числата показват в кое прагче трябва да бъде зазвучена струната . Прагчетата се броят от ляво на дясно !

фиг 1 Фиг 2 фиг 3 Фиг 4 Фиг 5

e---------------------------- --------------------------- --4--------------------------- ---1---------------------------- -------------------------

b----------------------------- ---4------------------------ --3--------------------------- --2----------------------------- -------------------------

g--4------------------------ -- 3------------------------ ---2---------------------------- ---3---------------------------- ----6--------------------

d--3----------------------- ---2---------------------------- -1----------------------------- --4----------------------------- --- 5----------------------

a--2-------------------- --1----------------------------- -------------------------------- -------------------------------- ----4-----------------------

e--1--------------------- ----------------------------- -------------------------------- --------------------------------- ---3---------------------

при това упражнение за загрявка идеята е да зазвучат само тези четири струни , които сте притистали до грифа както е показано на табулатурата .

Зазвучете сега струните както на Фиг 2 ( препоръчително с перце )

Сега фигура 3 ....

Фиг 4 - е тука е малко по трудно :} и така може да се упражнявате по целия гриф . Пример : Фиг 5

Важно - 1 пръст ( показалец ) на първо прагче и т.н

С това мисля , че първия урок е завършен ...

Следва да вкараме малко повече звук в инструмента с Минорни Пентатоники

Редактирано от METALEN
Отговорено

Фа Минор Пентатоника

Важно за нотите по грифа - Минорната пентатоника се определя от първия тон който зазвучим - Шеста свободна струна Е ( ми ) следва F ( Фа ) .... само , че след Фа имаме Фа-диез .. Значи на второ прагче се намира тона Фа диез на Трето - Сол ( G )

Единствено няма Ми диез и Си диез !!!

Значи следва До - До диез , Ре - Ре диез , Ми , Фа - Фа диез , Сол - Сол диез , Ла - Ла диез , Си

А ето и фа минор пентатоника

e---1---------4-----------------

b---1---------4-----------------

g---1-------3--------------------

d---1-------3----------------------

a---1-------3--------------------

e---1-------- 4------------------

от шеста към първа струна и обратно ....

препоръчително да се свири с метроном !

G минор пентатоника

е------3----------6--------

b------3----------6---------

g------3--------5-----------

d------3--------5----------

a------3--------5-----------

e----- 3----------6-----------

Първия тон който зазвучавате на дебелата шеста струна на трето прагче е G (Сол ) по това можете и сами да намерите и другите минорни пентатоники . Схемата за тях е една и съща .

до-скоро

Отговорено

Урок 3

Да видиме сега какво можем да направиме с минорната пентатоника

Фа минор пентатоника

e------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1----------1-----4-----------

b-------------------------------------------------------------------------------------------1--------1---4----1----4--------4-------------------------

g---------------------------------------------------------------1-------1---3----1---3--------3-------

d------------------------------------1--------1---3---1---3-------3----------------------------------

a---------1-------1---3----1---3--------3-------------------------------------------------------------

e--1--4------4------------------------------------------------------------------------------------

изсвирването на тоновете следва от ляво на дясно и от горе на долу т.е от наи дебелата E струна :}

и така може да се упражнявате с другите пентатоники

до-скоро

Отговорено
Баси славата...ще осакатиш някой...не само физически... :metalist:

пич всеки интелигентен чавек който държи в ръцете си китара мисля , че може да разбере написаното щом аз се разбирам :}

и мисля че е по добре за теб да се въздържаш от подобни некоординирани изказвания .. ако не ти е интересно можеш спокойно да ми напуснеш темата , въпреки че ти също ще има какво да научиш от мен но е още рано :metalist:

Отговорено (Редактирано)

Уф, тръгнах на няколко пъти да пиша различни неща и ги изтривах след това.

Само може ли и въпроси да задавам тогава? Предполагам, че може - все пак даваш виртуални уроци:

1. Не мислиш ли, че преди упражненията за разтягане е по-добре да се започне с няколко упражнения за разгряване?

2. Къде по грифа има ноти? Защото по моите китари няма ноти по грифовете...Може би твоята китара е с изрисуван гриф, целият в нотички? Има разлика между термините "тон" и "нота", учителю...

3. Минорната пентатоника ако се определя по първият тон, който зазвучим (каквото и да значи този термин), какво ще се случи ако изсвирим нещо, използвайки Сол минорна пентатоника, но започнем от квинтовият тон - ре? Това е първият тон, който "зазвучаваме", но скалата, която използваме е Сол минорна пентатоника...Странно :hysterical:

4. Ако според теб не съществуват тоновете Ми диез и Си диез, а към тях аз бих добавил и До бемол и Фа бемол, то според теорията на музикалните елементи, както и според всички грамотни музиканти по света съществуват. В момента транскрибирам едно парче в Ре бемол мажор, където алтерациите на квинтовият тон в посока надолу се изписват с Ла двоен бемол, учителю.

Тръпна с интерес в очакване на знанията, които ще ми предадеш чрез темата си! :recourse: :recourse: :recourse:

Айде всяка жаба да си знае гьола, а ? :metalist: :metalist: :hysterical:

Нищо лично, пич!

Пожелавам ти успех и късмет,

Петър

П.П. А относно това дали да напусна темата. За хубаво или за лошо все още се водя със статут на ВИП потребител в този форум. Това честно казано не ми носи никакви облаги, но приемам за свое неписано задължение, поне когато имам емоционалния заряд и излишно свободно време, да се ровя из китарния форум и освен да пускам киселите си заяждания (както в случая), да се опитам да помогна на хората, които имат нужда(стига въпросът да е в моята компетенция, а и още по-важно - питащият да има нужда от мнението ми). Темата ти определено повече би навредила отколкото помогнала на някой начинаещ китарист. Изпълнена е с неточности, както и не предлага никаква далновидна и изчерпателна информация, а по-скоро някакви безразборно нахвърляни идеи без никакво детайлно обяснение. Ако ще пишеш нещо, което да помогне на начинаещите го направи както трябва! Успех!

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено
Уф, тръгнах на няколко пъти да пиша различни неща и ги изтривах след това.

Само може ли и въпроси да задавам тогава? Предполагам, че може - все пак даваш виртуални уроци:

1. Не мислиш ли, че преди упражненията за разтягане е по-добре да се започне с няколко упражнения за разгряване?

2. Къде по грифа има ноти? Защото по моите китари няма ноти по грифовете...Може би твоята китара е с изрисуван гриф, целият в нотички? Има разлика между термините "тон" и "нота", учителю...

3. Минорната пентатоника ако се определя по първият тон, който зазвучим (каквото и да значи този термин), какво ще се случи ако изсвирим нещо, използвайки Сол минорна пентатоника, но започнем от квинтовият тон - ре? Това е първият тон, който "зазвучаваме", но скалата, която използваме е Сол минорна пентатоника...Странно :hysterical:

4. Ако според теб не съществуват тоновете Ми диез и Си диез, а към тях аз бих добавил и До бемол и Фа бемол, то според теорията на музикалните елементи, както и според всички грамотни музиканти по света съществуват. В момента транскрибирам едно парче в Ре бемол мажор, където алтерациите на квинтовият тон в посока надолу се изписват с Ла двоен бемол, учителю.

Тръпна с интерес в очакване на знанията, които ще ми предадеш чрез темата си! :recourse: :recourse: :recourse:

Айде всяка жаба да си знае гьола, а ? :metalist: :metalist: :hysterical:

Нищо лично, пич!

Пожелавам ти успех и късмет,

Петър

за тези квинти и кванти и за география на света има смисъл да си говорим ? И защо ми се бъркаш в работата ? И защо реши , че съм пич ?

Вобще защо ми спамиш темата ? И защо мислиш , че ме интересува дали тръпнеш или не ?

Начинаещи китаристи не го слушайте :} човека мисля че си търси китарата и ще го изкарам пред Ндк да му направя едно соло :metalist:

Отговорено (Редактирано)

В послеписа на предишният си пост ти обясних защо ти се бъркам в "работата" и ти спамя темата! А самата тя, по мое лично мнение, трябва да отлети към едно по-добро място...

Няма нищо по-лошо от некадърен и неграмотен учител. Да предаваш знания на начинаещ, в която и да е област, е изключително отговорна задача. Всяка грешка и пропуск в знанията на учителя може да доведе до фатални последици у ученика. Често срещано явление е хора, които ходят на уроци по китара след време да развият възпаления на сухожилията. Това е една от неприятните последици. А те са безброй.

Поздрави,

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено
В послеписа на предишният си пост ти обясних защо ти се бъркам в "работата" и ти спамя темата! А самата тя, по мое лично мнение, трябва да отлети към едно по-добро място...

оф човеко .... ако тая тема отлети на тебе ше ти отлети главата

Отговорено

Мисля, че тук ти прекрачи границите на нормалното общуване. Щях да кажа "разумно", но то не ти се отдава.

Успех!

Петър

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.