Jump to content
Българският форум за музиканти

Говорни дефекти


ol_be

Recommended Posts

Значи пускам тази тема за помощ за озтаналите които имат някакъв говорен дефект. Най-разпостранения говорен дефект е неправилното изговаряне не "р"-то. Най-често то се заменя с други букви или се произнася ниско. Идеята ми е ако някой знае некви трикове за правилно произнасяне на р-то моля да ги сподели. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да...

"р"-то и при мен е проблем. И като попита за "некви трикове", веднага се сетих за един, според мен доста ефикасен - отиди на логопед. Ще ти помогне със сигурност. Аз ходих преди около две години при една логопедка и бях много доволен от това, което се случваше, защото със сигурност имаше ефект. Но ми се наложи да замина за няколко месеца, преди да сме успели да изкараме истинско "р". И така и си останах... но смятам да подновя посещенията си при логопед :greenball:

 

А от друга страна съм склонен да не се съглася с теб, че най-разпространения говорен дефект е при изговарянето на "р". За мен това е "Л"-то, което доста повече се "набива на уши" и мен лично ме дразни доста повече. Навсякъде се допускат хора този дефект - по радио, телевизия, при певците... А най-много ме дразни фактът, че по-голяма част от тези хора могат да казват правилно "л" но поради незнайни за мен причини казват например "суадко" вместо "сладко"... :)

Редактирано от acsior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един приятел много заекваше докато говори,даже на моменти чак скречове правеше.Но като пее изобщо не запецва.Колкото до ''р''-то,аз немога да посъветвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Борис Гуджунов (дано не греша) имал същия проблем - когато пее, не заеква, а иначе - да.

 

Аз също май имам ш***ния проблем с Уекото "Л"...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Рачо реже риба" :greenball:

В 4-ти клас (пак сравнително късничко) се научих да казвам р, точно благодарение на тази вълшебна фразичка. Повтарях я до умопомрачаване и един ден, просто се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи за л-то

лрИипти, лрАйпти, лрЕйпти, лрОйпти, лрУйпти.

повтаряите ги около 10 15 мин. на ден ако искате и повече това няма да попречи. Това ми го каза един приятел които го е използвал и се е получило. Мисля че и за р-то имаше подобни думи , но не мога да се сетя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.