ol_be Публикувано Март 4, 2008 Публикувано Март 4, 2008 Значи пускам тази тема за помощ за озтаналите които имат някакъв говорен дефект. Най-разпостранения говорен дефект е неправилното изговаряне не "р"-то. Най-често то се заменя с други букви или се произнася ниско. Идеята ми е ако някой знае некви трикове за правилно произнасяне на р-то моля да ги сподели. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО Цитирай
acsior Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 (Редактирано) Да... "р"-то и при мен е проблем. И като попита за "некви трикове", веднага се сетих за един, според мен доста ефикасен - отиди на логопед. Ще ти помогне със сигурност. Аз ходих преди около две години при една логопедка и бях много доволен от това, което се случваше, защото със сигурност имаше ефект. Но ми се наложи да замина за няколко месеца, преди да сме успели да изкараме истинско "р". И така и си останах... но смятам да подновя посещенията си при логопед А от друга страна съм склонен да не се съглася с теб, че най-разпространения говорен дефект е при изговарянето на "р". За мен това е "Л"-то, което доста повече се "набива на уши" и мен лично ме дразни доста повече. Навсякъде се допускат хора този дефект - по радио, телевизия, при певците... А най-много ме дразни фактът, че по-голяма част от тези хора могат да казват правилно "л" но поради незнайни за мен причини казват например "суадко" вместо "сладко"... Редактирано Март 4, 2008 от acsior Цитирай
AbLaZe Отговорено Март 4, 2008 Отговорено Март 4, 2008 Един приятел много заекваше докато говори,даже на моменти чак скречове правеше.Но като пее изобщо не запецва.Колкото до ''р''-то,аз немога да посъветвам. Цитирай
JD Отговорено Март 5, 2008 Отговорено Март 5, 2008 ^ Борис Гуджунов (дано не греша) имал същия проблем - когато пее, не заеква, а иначе - да. Аз също май имам ш***ния проблем с Уекото "Л"... Цитирай
Infinity Отговорено Март 5, 2008 Отговорено Март 5, 2008 "Рачо реже риба" В 4-ти клас (пак сравнително късничко) се научих да казвам р, точно благодарение на тази вълшебна фразичка. Повтарях я до умопомрачаване и един ден, просто се получи. Цитирай
ol_be Отговорено Март 5, 2008 Автор Отговорено Март 5, 2008 Значи за л-то лрИипти, лрАйпти, лрЕйпти, лрОйпти, лрУйпти. повтаряите ги около 10 15 мин. на ден ако искате и повече това няма да попречи. Това ми го каза един приятел които го е използвал и се е получило. Мисля че и за р-то имаше подобни думи , но не мога да се сетя. Цитирай
Recommended Posts