Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
не е възможно да не може да се запои с калай или сребърен припой ,нали е от месингова сплав .

Не е месингова, бронзова е (мед/калай).

Малко закъснявам с отговора, ама не съм видял темата навреме. Пукнатините в чинелите са лайняна работа, от която спасение няма, рано или късно трябва да ги хвърляш. Моята шестнайска също е спукана съвсем леко и вече съм почнал да се оглеждам за смяна.

Общо взето има два варианта за действие при спукан чинел:

1. Ако пукнатината е на ръба, се изрязва/изпилва парченце от чинела, но примерно пет милиметра по-навътре от края на пукнатината, щото тя продължава малко, дори да не се вижда от просто око);

2. Ако пукнатината е вътрешна, по една дупка от двата й края, за да я ограничи.

И в двата случая има няколко важни правила:

- в никакъв случай не трябва да се прегрява чинелът от рязането или дупченето, трябва да се прави много бавно и с много почивки, за да изстива нагрятият метал. Защото при прекалено сгорещяване, сплавта си губи еластичните качества и става чуплива;

- желателно е да се намалят вибрациите до минимум, т.е. да се пили много бавно и спокойно, или да се дупчи на много малки обороти, защото колкото повече вибрации по тялото на чинела, толкова повече се разширява пукнатината, с която се борим;

- ако може да се мине без абразивна намеса, ще е най-добре, т.е. да се реже на преса или да се дупчи с преса, но това май го могат само по специализираните работилници.

Но с две думи - търси чинел, спасение нема. :bravo:

Отговорено

еми при мен пукнатината беше в края(по периферията) на чинела и го занесох на един стругар ,да не вземе някой си помисли че съм хванала бормашината и да дупча и режа . доволна съм от това което се получи защото разлика във звука почти не се усеща,отрязанато парченце е съвсем малко. засега ще го оставя така, но при първа възможност ще гледам да го сменя.

Отговорено (Редактирано)

този модел е от т.н sheet cymbals ,a ne cast и по добре е да се среже на преса. ама си е гаден проблем.

Редактирано от Fortissimo
Отговорено

а малко извън темата, каква е разликата м/у sheet и cast чинелите.. технологията ли? или сплавите.. защото гледам на zildjian-a сплавата е В8 а се води sheet, докато на Meinl Amun сплавата е също В8 но се води cast ?

Отговорено

В20,В12 и В8 са от най използваните , но най-добър незнам, доста е трудно да се каже. То си е магия цялата работа ,отвъд изкуството направо.

Отговорено

И всяка компания си пази точната сплав в тайна, B20 е най-условно казано, вътре има доста различни добавки.