Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Fx Bus-овете


Nauticus

Recommended Posts

Абе хора нали когато записвате използвате ефекти като bus-ове? Като цяло скоро се научих и аз да правя така и определено е хубаво, обаче се сблъсках със следния проблем. Когато записвам китарата и използвам изцяло VST Plugs за да и слагам ефекти. В случая използвам Reaper за DAW, и Amlitube за да си сложа дистър, който съм сложил на отделен трак и съм сложил send от записаната китара към този трак. Така...всичко е екстра обаче се появяват някои моменти, в които записаната китара (която е без ефекти и си е clean) се чува наред с тази с ефекта. Предполагам, че нещо в пропорционалността на изпратения сигнал към трака с ефекта не е наред, но колкото и да си играя не успях да го оправя. Някой сблъсквал ли се е подобно нещо и знае ли как да го коригирам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитай, сичко да ти е на един трак, в смисъл записваш си китарата с мониторинг, за да чуваш сигнала на китарата и после махаш мониторинга, после и сендваш амплитуба от ефектите и си готов. и китарата я записваш като моно първо правиш аудио канал моно да не е стерео!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз и така съм направил, записал съм китарата моно и с monitoring обаче това което правя е, че от трака с китарата изпращтам сигнал към другия трак с Amplitube-а. Нали така се прави?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми щом е така, значи не правиш нещо както трябва неможе да се чуват и двете, всъщост може ако тоя трак отива към друг ама с ефект и стават два трака един чист и един с ефект, не няма да препращаш към други тракове амплитуб не е трак ами VST, кам чистата китара или го запеметяваш ефекта или го сентваш, ама щом нещо не ти става по-добре го запамети горе от ефектите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност точно така става, в момента имам два трака - единия е записаната ми китара трак 1, а другия е само с Amplitube - трак 2. Сигнала от трак 1 е пратен към трак 2 и всичко е K! Логично е да се чуват и двата трака т.к. те изпращат сигнал към master-а. Значи винаги ли това нещо съществува когато bus-ваш ефекти и няма начин да се оправи? Като се замисля всеки когато използва ефекти сам избира колко wet и колко dry сигнал да се възпроизвежда и това например с ефекти като EQ, chorus, delay и т.н. не е проблем, но при дистъра е логично да искаш изцяло wet сигнал. Май ще трябва да не се циганя и да си сложа Amplitube-а на трака с китарата и end of story :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това дали китарата е записана като моно или стерео няма никакво значение.

 

Ефекти могат да се вмъкват (insert) или да се праща към тях (send).

 

При вмъкване на ефект, сигналът влиза в него и ефектът решава каква част обработен/необработен сигнал да премине по-нататък по веригата. При тази схема на свързване, ако има много поставени ефекти, сигналът се обработва последователно - т.е. влиза в първия ефект, обработеният сигнал се подава на втория ефект, обработеният сигнал от него отива в следващият и т.н. Ако някой от ефектите по веригата не изкарва никакъв звук на изхода си, каналът няма да се чува въобще.

 

При send, каналът който изпраща сигнала се смесва с останалите канали и изпраща част от сигнала (в зависимост от настройките на send-a) към друг канал/bus. В този случай обикновенно ефектите които са поставени на bus-а се настройват да изкарват 100% обработен сигнал, тъй като оригиналният сигнал вече е част от общият микс.

 

Това което искаш да направиш със изпращане на сигнала, по принцип се прави с вмъкнат ефект, но след като искаш да го направиш по този начин, би трябвало Reaper да поддържа за ниво на send-а PF (pre-fader) - настройваш канала с китарата да праща pre-fader сигнала и слагаш volume-a на китарният канал на 0. По този начин оригиналният сигнал (чистата китара) няма да се смеси с общият микс, но от друга страна ще бъде изпратен към сигнала с ефекта, тъй като send-а ще взема сигнала pre-fader - т.е. преди да бъде намален на 0.

 

Сещам се за една единствена причина да си усложняваш така живота и тя е да спестиш от натоварване на системата, тъй като ако имаш 5 канала с по 1 вмъкнат Amplitube ще имаш 5 пъти по-голямо натоварване на системата, сравнено със случая в който петте канала изпращат само към един канал с Amplitube. Това обаче може да се окаже кофти решение, тъй като не е ясно до колко моделиращият алгоритъм на Amplitube ще се справи с такъв комплексен (смесен) входен сигнал. Можеш да пробваш разбира се. Ако не ти стига мощност на системата, по-добре е да ползваш freeze функция на всеки канал който има Amplitube като insert и си приключил с записите по него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даааа, точно така! Благодаря много Ники :thumbs_up: Точно от това имах нужда! Като цяло така е, Amplitube-a много ми натовари компютъра като го сложих на Insert. Сега ще се поразтърся обаче дали наистина има Pre Fader опция и така всичко ще е йес!

Използвам само два трака със записани китари, така че не би трябвало да затрудня много Amplitube. Ако нещо стане ще freeze-на траковете и ще стане.

Друго си е с модераторска намеса :topicsux::offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е екстра намерих тази функция в Reaper и стана така както исках, обаче имам още едно питане. Как могат да се pan-ват bus-нати тракове? От какво зависи? Защото видях, че като избирам силата на изпратения сигнал от "сухия" към трака с ефекти има и paning опция, но независимо дали е pre или post fader няма разлика в изпратения сигнал. А искам двата трака, които съм send-нал да не са в центъра на картината. Нещо не правя както трябва ли? Вие как процедирате в такива ситуации?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.