Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с адаптор


Recommended Posts

Здравейте!

 

Един мой познат наскоро си купи електрическа китара, но без педал. Аз разгледах някои схеми в тоя форум и се спрях на тази: http://runoffgroove.com/newclipper.html . Сглобих я, като за захранване използвах един стар токоизправител "ТЕС". Всичко тръгна от раз, диста си бачкаше, нямаше проблем. Обаче самия токоизправител е прекалено обемен и реших да купя малък адаптор за 9 волта, надявайки се да свирши работа. Купих аз един китайски боклук за 10-тина лева, включих го и от колоните започна да дере някакъв ужасен брум. Пробвах да свиря - звука беше непоносим, смесен с бученето. Смених обратно на "ТЕС"-а и пак никакви проблеми.... Та ако някой може да ми даде идея как да филтрирам тоя адаптор ще съм му искрено благодарен!

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с LM317 става много лесно и евтино или 7809 - схема за 7809 не ти трябва - има вход маса и изход, на изхода може да сложиш някакъв електролит 470мф примерно и 100нф към него, а за лм317 имаше 2 резистора външни елементи - виж даташиита kak se smqta

edit:

 

ето виж това направо

ultra_clean_ps_sc.gif

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пропуснах да спомена, както и се вижда на схемата че входното напрежение което се подава на стабилизатора е добре да е поне 4-5волта по-високо от изходното

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пропуснах да спомена, както и се вижда на схемата че входното напрежение което се подава на стабилизатора е добре да е поне 4-5волта по-високо от изходното

 

Тогава тоя адаптор няма да стане , защото по всяка вероятност няма да ги има тези 4-5 волта отгоре. Ако иска да стане с този адаптор да не слага стабилизатор , а да смени с по бързи диоди - примерно от серия BYX -ще свали доста брума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите! Значи тоя адаптор може да се гласи на 3, 4.5, 6, 7.5, 9 и 12 волта. Аз си направих експеримент и видях че диста може да работи и на 3 волта (съдейки по брума :) ). В такъв случай ще се опитам да направя тази схема и ще задам на адаптора 12 волта пък да видим какво ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чук съм! Някой ще ми разясни ли няколко неща? Примерно има ли значение какви диоди ще сe ползват за греца - bir4о спомена нещо за бързи диоди? И другото - има ли значение дали ще са резисторите r1a и r2a (респективно r2a и r2b) по отделно или ще бъдат заменени от един? (Съмнявам се, че по магазините има примерно 1,456к резистори, но все пак :) (и само аз ли го смятам R2 1,546к, а не 1,456к :) )).

 

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има значение дали диодите ще са бързи,и то не малко!Бързите са по-добри!За резисторите-също има значение и е добре когато се разчертава платката да се спази разположението от схемата.Китайският адаптер на празен ход вади поне 50% отгоре на съответното напрежение,затова няма проблеми да се ползва.Само че има една подробност-по-добре е диодите и кондензатора да се изхвърлят-тези,които са сега в адаптера - да се заменят с бързи диоди и свестен кондензатор,за да има смисъл от цялата операция-да се получи едно наистина добре изправено и филтрирано напрежение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.