Shade Of Fear Публикувано Февруари 23, 2008 Публикувано Февруари 23, 2008 Здравейте! Един мой познат наскоро си купи електрическа китара, но без педал. Аз разгледах някои схеми в тоя форум и се спрях на тази: http://runoffgroove.com/newclipper.html . Сглобих я, като за захранване използвах един стар токоизправител "ТЕС". Всичко тръгна от раз, диста си бачкаше, нямаше проблем. Обаче самия токоизправител е прекалено обемен и реших да купя малък адаптор за 9 волта, надявайки се да свирши работа. Купих аз един китайски боклук за 10-тина лева, включих го и от колоните започна да дере някакъв ужасен брум. Пробвах да свиря - звука беше непоносим, смесен с бученето. Смених обратно на "ТЕС"-а и пак никакви проблеми.... Та ако някой може да ми даде идея как да филтрирам тоя адаптор ще съм му искрено благодарен! Благодаря предварително! Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 23, 2008 Отговорено Февруари 23, 2008 (Редактирано) с LM317 става много лесно и евтино или 7809 - схема за 7809 не ти трябва - има вход маса и изход, на изхода може да сложиш някакъв електролит 470мф примерно и 100нф към него, а за лм317 имаше 2 резистора външни елементи - виж даташиита kak se smqta edit: ето виж това направо Редактирано Февруари 23, 2008 от Overdrive Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 23, 2008 Отговорено Февруари 23, 2008 пропуснах да спомена, както и се вижда на схемата че входното напрежение което се подава на стабилизатора е добре да е поне 4-5волта по-високо от изходното Цитирай
bir4o Отговорено Февруари 23, 2008 Отговорено Февруари 23, 2008 пропуснах да спомена, както и се вижда на схемата че входното напрежение което се подава на стабилизатора е добре да е поне 4-5волта по-високо от изходното Тогава тоя адаптор няма да стане , защото по всяка вероятност няма да ги има тези 4-5 волта отгоре. Ако иска да стане с този адаптор да не слага стабилизатор , а да смени с по бързи диоди - примерно от серия BYX -ще свали доста брума. Цитирай
Shade Of Fear Отговорено Февруари 23, 2008 Автор Отговорено Февруари 23, 2008 Мерси за отговорите! Значи тоя адаптор може да се гласи на 3, 4.5, 6, 7.5, 9 и 12 волта. Аз си направих експеримент и видях че диста може да работи и на 3 волта (съдейки по брума ). В такъв случай ще се опитам да направя тази схема и ще задам на адаптора 12 волта пък да видим какво ще стане. Цитирай
vlex Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 (Редактирано) Чук съм! Някой ще ми разясни ли няколко неща? Примерно има ли значение какви диоди ще сe ползват за греца - bir4о спомена нещо за бързи диоди? И другото - има ли значение дали ще са резисторите r1a и r2a (респективно r2a и r2b) по отделно или ще бъдат заменени от един? (Съмнявам се, че по магазините има примерно 1,456к резистори, но все пак (и само аз ли го смятам R2 1,546к, а не 1,456к )). Поздрави, Влад Редактирано Февруари 24, 2008 от vlex Цитирай
ditronix Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 Има значение дали диодите ще са бързи,и то не малко!Бързите са по-добри!За резисторите-също има значение и е добре когато се разчертава платката да се спази разположението от схемата.Китайският адаптер на празен ход вади поне 50% отгоре на съответното напрежение,затова няма проблеми да се ползва.Само че има една подробност-по-добре е диодите и кондензатора да се изхвърлят-тези,които са сега в адаптера - да се заменят с бързи диоди и свестен кондензатор,за да има смисъл от цялата операция-да се получи едно наистина добре изправено и филтрирано напрежение. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 24, 2008 Отговорено Февруари 24, 2008 за R1 може да се сложи някакъв нормален резистор 240 или 270 ома, а вместо R2 тример за настройка на изходното напрежение Цитирай
Recommended Posts