Jump to content
Българският форум за музиканти

Как започнахте да свирите?


Slide

Recommended Posts

Здравейте!

 

Известно време следях тоя форум отстрани.

Имах проблеми с регистрациите и т.н.

 

Докато съм чел коментарите съм останл с впечатлението, че тук има хора, които са мина през доста неща през годините.

Проблеми състоящи се в липсата на инструменти, безпаричие (което е един много голям фактор :P ), липса на желание в дадени моменти. А като се върнем и по-назад във времето - тука има хора, които свирят от 70-те години, поне бях попаднал на един-два такива коментара. Как успяхте да излъжете тогавашната система, че да жулите с дистъра? :(

Въобще, кои бяха първите ви кумири, кои бяха първите песни, които засвирихте, първата ви китара и т.н.

 

Като начало, ще започна аз.

Водя се за нов, сравнително. Започнах да свиря преди около 4 години. Първата ми китара беше един ~25 год. Орфей. На Баща ми. Който и до ден днеше си е жив и здрав, само дето е във Варна, но мисля да си го взема пак и да подрънквам на него. :)

Първата песен, която започнах да свиря, беше Nothing Else Matters, разбира се, класика. ;)

Имам сестра, която ходеше на уроци по китара близо 3 години и съответно тя ми показа най-основните неща. По-късно вече се намесиха таблатурите. Разгадаваш първия таб и цифричките по него. Подрънкваш и изведнъж всичко ти изглежда/звучи напълно правилно и идентично с оригинала, въпреки, че тайминга ти е под всякаква криика. С паузи межди нотите от по 2-3 секунид, докато поглеждаш монитора, коя е следващата нота... или по-точно, кое е следващата позиция и на коя струна е.

На Орфея основно свирех Metallica и по-лесни интрота на песни, като на Scorpions, Guns. Не се мина и без мечти за електрическа китара. Помня, много добре, как като се прибирах от даскало, умишлено минавах покрай музикалния магазин (тогава още имаше музикален магазин в Разград) и гледах китарите, и си мислех коя ще си взема някой ден. Разбира се, избирах по цвят :D .

Така след време се сдобих със сегашния ми Squier. Не мисля, че съм на ниво, в което си заслужава да дам 500-600 лв. за нова китара. Свиря във вкъщи. Дори нямам и усилвател сега, просто пъхам кабела в Line In-а и свиря с Amplitube.

 

Та, нека по-старите кучета, с повече опит да се изкажат и те, ще ми е интересно да разбера как сте решили да ставате музиканти, макар и битово при някой, и има ли почва то у нас... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здрасти колега :ok::D

аз не съм от по-старите кучета в тази област но да си искажа и аз своето мнение за от преди около 7-8 годинки :P

аз се бях зарибил също по едно парче на Металика MAMA SAID "ако така се пишеше де" и благодарение на един приятел които е :no: което е по-странното и даже и мойе да пее направо великолепно,та той я знаеще на китара понеже имаше една кухарка и аз просто поисках да ми я покаже че да мога да си я дрънкам някой път когато отида в тях защото наистина адкси много ми харесваше тази песен ;)

след няколкото пъти вече усилено опити да й хвана цялата акустика аз вече го накарах и да ми покаже нещо друго интересно което се сещах на момента и той го правеше и така започнах да се занимавам с това нещо :yes:

след малак период от време разбрах че ще трябва да си взема някаква китара да си имам в къщи,че работата няма да остане просто така и ето на аз вече си имах една Орфейка за първо време без дори да усещах какво нещо ми предстои след нея :lol:

след известно време исках нещо малко по-така и си взех един Пълдин на които карах около 2 години,а след него вече аз си имах и Фендър стратокастър,който обаче не беше оригинален и се наложи да го подаря,защото малко след това се сдобих с Джаксън :ok:

а миналото лято вече се сдобих със китарата мечта за мен DEAN-RAZORBACK и сега си свиря във банда имам си 2 добри китари и нямам никакво на мерение да спирам да се занимавам със музика докато не издишам и последния си дъх на тази планета :)

но само не разбирам нещо наистина!

относно таблатурите за които споменаваш малко по-горе,но ще пусна една темичка за това :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се ,че е имало такава или подобна тема.

 

Та нека се изкажа и аз.Едно време баща ми беше рокаджия.И като малък слушах неща като Гънс , Пърпъл , Кис , ДиСи и други заедно с него.Това лято манията към рока се завърна.Гледах клипове и концерти на разни групи и си казах."Защо да не съм като тях?".После врънках татко да ми купи китара и т.н.След 1 седмица молене се съгласи и си взех първата кухарка.Няква тайландска евтинийка , която не прилича на нищо.Та като взех китарата почнах да уча акорди и по таблатури.Научих интрото на Sweet child O mine , на Angie , на Don't cry и на други такива песни , както и около 20 акорда.Докато се учех по таблатури си търсех и учител.И хоп намерих.Така от 5-ти октомври 2007-ма година тръгнах на уроци по класическа китара.В началото ми беше скучно (и още е , но ми става все по- интесно и по-интересно) в началото се мъчех на кухарката с метални струни да свиря класика.Не се получаваше много добре , затова баща ми ми подари нова китара.Този път класическа с найлонови струни , която много си обичам.Всеки петък съм в читалището и натискам ли , натискам , пък да видим дали ще успея...

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

аз почнах да свиря в 1ви клас.от наште никои не е музикант и решиха че е веременен каприз ама аз упорствах и след 2 месеца наи после ме заведоха на уроци.учителят каза че съм много малък и все пак се сагласи да ме учи.4ти клас началото реши х че искам да се занимавам с това кандидатствах в Н.М.У. и са съм 11 клас там и тва е общо зето

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.