Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на 12 струнна китара


Recommended Posts

Здравейте на всички...

Имам 12 струнна китара... Българска..,обаче е фалшива...Има ли

вариант да се оправи или да си събирам парички за нова...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Консултирай се със специалист за да ти каже какъв е проблема, колко ще струва отстраняването му и дали си заслужава!

 

Поздрави,

 

Петър!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петре, той точно това се опитва да направи :rolleyes:

 

Пич, пусни снимки и опиши по-подробно в какво се изразява проблема: може да е изметнат гриф, изпилени прагчета, грешно поставен струнник, деформации от времето и какво ли още не - пусни снимки, ще видим доколкото можем от тях и ще те посъветваме какво да правиш!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някаква малка част от българските китари се оправят с преместване на нъта примерно, други с преместване на бриджа а трети - никак, затова е най-добре да я види разбиращ човек - от форума не мисля че може да се помогне :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че няма нужда от снимки...китарата изглежда перфектно..

Проблема е в това, че неможе да се настрои вярно.

Мапример...на 6-та струна на 12 прагче има звук с близо половин тон по

нисък от 4-та струна, 2-ро прагче...това при положение че е настроена правилно...

ако ги направя да звучат еднакво..се разстройва цялата кутара...

Като това важи за всички струни....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми идеята беше какви точно снимки искаме, извинявай, че не поясних - от страни на грифа, за да видим дали е изметнат, по дължината на грифа, за да видим да ли не е усукан, някаква панорамна в перспектива, за да видим дали някъде другаде се корени проблема, на струнника, за да видим дали той не е нещо прецакан и т.н. Във всеки случай не те карам да даваш снимки, за да хабиш лента или за да се намирам на приказка, но щом те влече, послушай двамата колеги по-горе и се бръкни като отидеш при някой лютиер, само за да я погледне - парите са си твои, а аз дадох вече по-оптималното решение :punk_guitar:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Така както го описваш, аз го виждам като изкурубен гриф и/или прецакан бридж. В крайна сметка струните са прекалено високо/ниско и когато натиснеш някоя позиция, мензурата не се скъсява колкото трябва, а по-малко... Ако е това и има тръс род, може и да се оправи, но тъй като говорим за бг 12 струнна китара (предполагам става въпрос за тия орфейките, рязаните отдолу, които мисля, че нямат род в грифа) предполагам няма да е от най-поправимите дефекти. Най-малкото защото ако се е изметнал, като нищо и да се е усукал... Успех!

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всъщност много от бг китарите са излизали фалшиви от завода - може да не е някакво изметване усукване и тн, а не добре сметнати прагчета или положение на магарето

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата А40 не е посочил каква е китарата - акустична или елекрическа? Няма снимки и нищо не може да се каже по въпроса. Ако е с подвижно столче, може столчето да се е преместило и др. под. Не казва каква е мензурата, какво е разтоянието до 12 прагче и до столчето / евентуално бриджа/ и др. Не мисля, че китарата е сметната грешно, но трябва повече информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен проблемът не е в смятането на китарата - това ми прилича на някоя от последните китари, излезли от бг заводите за бг пазара, преди да почнат яко износ за щатите. По-скоро трябва сетъпване на бриджа и нъта :greenangel:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разтоянието от магарето до 12 прагче е 32.5 см а горе от грифа до 12 прагче е 33 см....височината на струните при 12 прагче е 7 мм...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи китарата е с мензура 650 мм - концертна "прима" по класическата класификация.1. Разтоянието на струните над 12 прагче е твърде голямо /7 мм/ и при натискането на струните към прагчето тонът се променя, повдига и фалшивее.2. Друга причина може да е твърде висок нът /гребенчето в горния край на грифа - пояснението е за А40/. Нъта не се вижда ясно - да се проверят всички струни при нъта / на нулево прагче/дали са на еднаква височина и дали някоя не е твърде повдигната. 3.Друга възможна причина - столчето е тръгнало да се повдига и мензурата се скъсила и т.н. Всички деформации на грифа, нъта и столчето водят до фалшивеене.4. Не на последно място СТРУНИТЕ - лошокачествени или остарели /ръжда/ струни свирят фалшиво. 5. Да се види струните дали опират на местата си в прорезите на столчето. Рудолф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.