A40 Публикувано Януари 25, 2008 Публикувано Януари 25, 2008 Здравейте на всички... Имам 12 струнна китара... Българска..,обаче е фалшива...Има ли вариант да се оправи или да си събирам парички за нова... Цитирай
smartpeter Отговорено Януари 25, 2008 Отговорено Януари 25, 2008 Здравей, Консултирай се със специалист за да ти каже какъв е проблема, колко ще струва отстраняването му и дали си заслужава! Поздрави, Петър! Цитирай
vlex Отговорено Януари 25, 2008 Отговорено Януари 25, 2008 Петре, той точно това се опитва да направи Пич, пусни снимки и опиши по-подробно в какво се изразява проблема: може да е изметнат гриф, изпилени прагчета, грешно поставен струнник, деформации от времето и какво ли още не - пусни снимки, ще видим доколкото можем от тях и ще те посъветваме какво да правиш! Поздрави, Влад Цитирай
Overdrive Отговорено Януари 25, 2008 Отговорено Януари 25, 2008 някаква малка част от българските китари се оправят с преместване на нъта примерно, други с преместване на бриджа а трети - никак, затова е най-добре да я види разбиращ човек - от форума не мисля че може да се помогне Цитирай
A40 Отговорено Януари 27, 2008 Автор Отговорено Януари 27, 2008 Мисля, че няма нужда от снимки...китарата изглежда перфектно.. Проблема е в това, че неможе да се настрои вярно. Мапример...на 6-та струна на 12 прагче има звук с близо половин тон по нисък от 4-та струна, 2-ро прагче...това при положение че е настроена правилно... ако ги направя да звучат еднакво..се разстройва цялата кутара... Като това важи за всички струни.... Цитирай
vlex Отговорено Януари 27, 2008 Отговорено Януари 27, 2008 (Редактирано) Aми идеята беше какви точно снимки искаме, извинявай, че не поясних - от страни на грифа, за да видим дали е изметнат, по дължината на грифа, за да видим да ли не е усукан, някаква панорамна в перспектива, за да видим дали някъде другаде се корени проблема, на струнника, за да видим дали той не е нещо прецакан и т.н. Във всеки случай не те карам да даваш снимки, за да хабиш лента или за да се намирам на приказка, но щом те влече, послушай двамата колеги по-горе и се бръкни като отидеш при някой лютиер, само за да я погледне - парите са си твои, а аз дадох вече по-оптималното решение Поздрави, Влад П.П. Така както го описваш, аз го виждам като изкурубен гриф и/или прецакан бридж. В крайна сметка струните са прекалено високо/ниско и когато натиснеш някоя позиция, мензурата не се скъсява колкото трябва, а по-малко... Ако е това и има тръс род, може и да се оправи, но тъй като говорим за бг 12 струнна китара (предполагам става въпрос за тия орфейките, рязаните отдолу, които мисля, че нямат род в грифа) предполагам няма да е от най-поправимите дефекти. Най-малкото защото ако се е изметнал, като нищо и да се е усукал... Успех! Редактирано Януари 27, 2008 от vlex Цитирай
Overdrive Отговорено Януари 27, 2008 Отговорено Януари 27, 2008 всъщност много от бг китарите са излизали фалшиви от завода - може да не е някакво изметване усукване и тн, а не добре сметнати прагчета или положение на магарето Цитирай
A40 Отговорено Януари 27, 2008 Автор Отговорено Януари 27, 2008 И аз си мисля, че не е сметната правилно... Цитирай
ruidolff Отговорено Януари 29, 2008 Отговорено Януари 29, 2008 Колегата А40 не е посочил каква е китарата - акустична или елекрическа? Няма снимки и нищо не може да се каже по въпроса. Ако е с подвижно столче, може столчето да се е преместило и др. под. Не казва каква е мензурата, какво е разтоянието до 12 прагче и до столчето / евентуално бриджа/ и др. Не мисля, че китарата е сметната грешно, но трябва повече информация. Цитирай
A40 Отговорено Януари 30, 2008 Автор Отговорено Януари 30, 2008 Китарата е акустична.... довечера ще кача снимкии и ще дам повече подробности... Цитирай
A40 Отговорено Януари 30, 2008 Автор Отговорено Януари 30, 2008 ето и малко снимки... http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_AC...mp;USER_ID=5451 http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_AC...mp;USER_ID=5451 http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_AC...mp;USER_ID=5451 Цитирай
vlex Отговорено Януари 30, 2008 Отговорено Януари 30, 2008 Според мен проблемът не е в смятането на китарата - това ми прилича на някоя от последните китари, излезли от бг заводите за бг пазара, преди да почнат яко износ за щатите. По-скоро трябва сетъпване на бриджа и нъта Поздрави, Влад Цитирай
A40 Отговорено Януари 31, 2008 Автор Отговорено Януари 31, 2008 Разтоянието от магарето до 12 прагче е 32.5 см а горе от грифа до 12 прагче е 33 см....височината на струните при 12 прагче е 7 мм... Цитирай
ruidolff Отговорено Февруари 1, 2008 Отговорено Февруари 1, 2008 Значи китарата е с мензура 650 мм - концертна "прима" по класическата класификация.1. Разтоянието на струните над 12 прагче е твърде голямо /7 мм/ и при натискането на струните към прагчето тонът се променя, повдига и фалшивее.2. Друга причина може да е твърде висок нът /гребенчето в горния край на грифа - пояснението е за А40/. Нъта не се вижда ясно - да се проверят всички струни при нъта / на нулево прагче/дали са на еднаква височина и дали някоя не е твърде повдигната. 3.Друга възможна причина - столчето е тръгнало да се повдига и мензурата се скъсила и т.н. Всички деформации на грифа, нъта и столчето водят до фалшивеене.4. Не на последно място СТРУНИТЕ - лошокачествени или остарели /ръжда/ струни свирят фалшиво. 5. Да се види струните дали опират на местата си в прорезите на столчето. Рудолф Цитирай
Recommended Posts