Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
Ами... аз наистина не разбрах защо е 50 херца? Иначе за другите неща звучите прави B)

Заради тока,бе брато!

Ние сме на 50 Hz Американците на 60 Hz.

Когато имаш обръщане на полярността - така наречения променлив ток и изправителя не е стабилизиран а импулсен имаш 50 ^ полу вълни в секунда. Най-просто казано дросела се включва 50 пъти и 50 пъти се изключва. По-стари дросели (бобини) с разсъхнали се и разлепени ламели вибрират и издават звук 50 херца.

Капичи? B)

Това е доста по-сложно, но обяснението ми за сега стига!

B)

• Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Капичи?

Ми май да :))))))))))))))))

Само дето... винаги съм си мнислил, че това е форум за музиканти, а не за радиотехници :D))))) хаха :D

Обаче вече ви разбрах добре :D

А можете ли да ми дадете определение на: Резонира (резонанс). :D

Отговорено
Капичи?

Ми май да :))))))))))))))))

Само дето... винаги съм си мнислил, че това е форум за музиканти, а не за радиотехници :D))))) хаха :D

Обаче вече ви разбрах добре :D

А можете ли да ми дадете определение на: Резонира (резонанс). :D

Този термин е свързан също с обертоновия ред. Давам пример с До от субконтра октава. Ето 4,5 обертона (хармоници) от обертоновия ред на C0

C0, C1, G1, C2, E2, G2 ... колкото по-нагоре отиваме, толкова по-тихо се чува съответния обертон.

Сега си представете пиано. Всеки тон има по една струна, средния регистър по две и най горе по три. Има модели даже и по четри, но това няма в случая значение. За всеки тон има по чукче за извличане на тона, като се привеждат струните в трептение посредством удар и заглушител - демпфер, който заглушава звука. Когато натиснем десния педал на пианото, всички демпфери се вдигат и получаваме по-дълбок и по-силен, както и по-дълъг звук. Ето това е ефекта на резонанса. Ние сме задействали тона C0. Той за звучава. Освен него зазвучава и струната(те) на C1 - първи обертон. Те се самовъзбуждат от създадените звукови вълни. Но имаме G1 - втори обертон. То задейства съответно и струните на G1, които също изпадат в резонанс и зазвучават, естествено с по-малка сила. И така нагоре. Но не това е всичко.

Обертона G1, отсвоя страна възбужда половината на G0, която верижно задейства и другата половина и така или иначе зазвучава и цялата струна и ето Ви G0. Така става и с E2-E1. И в един момент имаме C0, E0, G0, C1, E1, G1, E2, G2 и това само с натискането на десния педал и тона C0. Всички тезе тонове не звучат с еднаква сила и не казвам че всички могат да се чуят.

Това е резонанса в пианото, но това се получава защото всички струни са настроени идеално.

В случая с лампата това не може да се получи, защото корпуса на лампат не такъв идеален звуков резонатор. Там зазвучава тон, вълната на който изпадне в синхрон с някоя от стените например.

Ето това е . Надявам се че съм бил ясен!

Отговорено
А можете ли да ми дадете определение на: Резонира (резонанс). :)

Резонанс - при наслагване на две вълни с еднаква честота, амплитудата на трептене се увеличава многократно. Ама много! :D

И трябва да се има предвид, че ВСИЧКО (поне при стайна температура :D )трепти.

Отговорено
... Резонанс - при наслагване на две вълни с еднаква честота, амплитудата на трептене се увеличава многократно. Ама много! :rolleyes:

И трябва да се има предвид, че ВСИЧКО (поне при стайна температура :D )трепти.

Не съм разбрал, че искаш определение! Ето:

Рязко нарастване на амлитудата на трептенията на трептяща система, когато честотата на периодично външно въздействие върху системата стане равна на някоя от собствените и честоти.

Отговорено
Не, пич! Обясни го идеално! Схванах за кво става дума общо взето... :rolleyes: Благодаря за търпението и желанието за обясняване!

:D

Отговорено
B) Уруди... ;)

Чекай да сложа един

P.S.:Това е КОМПЛИМЕНТ!!!

снежанке, ти само комплименти ли можеш да правиш или ...

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Отговорено

резонанс:

1.Способност на едно тяло да трепти и да звучи под влияние на друго тяло.

2.Способност да се усилват звуковите вълни, като се отразяват по определен начин.

Отговорено (Редактирано)

Като сте подхванали темата да ви кажа при мен каква шантава работа се получава. Печката ми тип калорифер бръмчи в си, а хладилника ми - в ми Б и се получава някакво бръмчене на терца. Много шантаво едно такова:)

(Да взема да го запиша ли...)

Редактирано от Jareth