Jump to content
Българският форум за музиканти

Изтъняване на звука при затихване


Recommended Posts

Привет на всички,

от известно време се чудя как се получава този ефект:

 

удряш някакъв здрав акорд и оставяш звукът да затихне, но в затихването звъкът се променя - "изтънява" някак си до писък преди да затихне окончателно. Някакво подобно на лека микрофония.

 

До колкото съм гледал/слушал, май НЕ е с тремолото или нещо подобно, защото не се променя звъкът както при баране на ръчката. Просто си е от самосебеси някак....

 

Та се чудех дали е функция на определен ефект (камионче) или някой бара нещо зад "бара" :lol: т.е. пипа по пулта след китариста..макар че е често срещано по концерти и е трудно този пич да разбере кога китарджията иска да го постигне това.

 

Та ако някой може да даде инфо, ще съм благодарен:lol:

 

Мерси

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получава се така нареченият "Feedback" - звукът от китарата индуцира трептене в по-горните струни, които зазвучават и така се получава този висок звук. Можеш да си го направиш у вас, ако надъниш яко амп-а и приближиш китарата до говорителя, треснеш един як акорд и оставиш да затихне :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм... сигурно си прав ама това е при свирене на живо (макар че не съм забелязал китаристът да тича до колконите, когато иска да постигне този ефект:lol:)

 

А ако записва в студио и ползва само слушалки как да стане?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм се чудил, надявам се да говорим за едно и също нещо. Ако е така - супер, ама го нямам на зуума.

Feedback - обратна връзка (ел-техн.) и се използва като "брой повторения" на сигнала от delay-a. Кажете с какъв ефект може да се постигне (например на финала на парчето) Мерси

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми аз по едно време имах корг и той имаше такава симулация, обаче с др ефект не става, абе отваряш тона и волюмето отиваш до колоната и тва е или ако имаш записвачка и като удариш тона записваш и пускаш да се врътка ама пак не е същото :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никви симулации не ти трябват- при определено ниво на гейна и на volume то си се получава от самосебе си. Трябва да се експериментира с тва на каква позиция(далечина, ъгъл) да застанеш от усилвателя в зависимост от това кога искаш съответния висок тон да прозвучи. Със смяната на ъгъла, с който стоиш към усилвателя се сменя и pitch-а на тона.Иначе дори и да си на разстояние от комбото пак можеш да получиш ефекта с усилване на гейна примерно.За по продължително звучене на feedback-а аз лично заставам до усилвателя и подпирам главата на китарата до горната му част или отсрани на говорителя (така се получават някви допълнителни обертонове). Естествено тва със симулациите е по-лесния вариант, обаче според мен се получава леко стерилно, пък и ограничава

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nitroBGA aз съшо съм със зуум и си се получава и без симулация така наречения 'Feedback'...обаче ти зависи от драйва,от волюма и от тона => и от адаптерите и от китарата :lol:

ае става си с яку волюм и гейн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МММДаааа, аз като малък имах една кремона (най-добрите адаптери :lol: ) и все се чудих що нещо не ми се получава, излизаше високо честотен звук тип "забравих си китарата до усилвателя"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време и аз му се кефих на тоя ефект ама като се пробвах да го направя първия път ми се е*а майката на ушите <_<

Затова един съвет от мен:като се пробваш да правиш "feedback" не прекалявай с усилването, 'щото става .... доста неприятно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.