Jump to content
Българският форум за музиканти

Двуструнният ми Бас - повече БАС!


Recommended Posts

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Абе че психични отклонения има,в това мазе ;) -няма съмнение-аз се чудя,как толкова късно е забелязал овердраивът,ама пък е толкова забавно понякога-че как да не се полигави човек :thumbs_up: .Много ми е интересно къде се събират другите и колко често....само на репетиция веднъж в седмицата ,ако доидат другите :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сещам се за един пич,които си беше измаисторил едно чудо от голяма дървена лъжица-и струни и звучеше -нищоче човекът е напълно луд-Гръби. А по мои наблиудения,повечето хора намират за забавно да се събират и да се плиущтят със странни инструменти :hysterical:Аз лично съм виждала колко радост създава куфара счудесии на Дари,то си има известна перверзия и фетишизъм в това с инструментите,пък като са и странни.... :thumbs_up:

Иска ми се този бас да беше мои.това е своеобразния протест на " така ли е атака -президент;) разбирам много добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще разкажа една история, случила се преди 8-10 години, на един блус-фестивал:

Приятел, с групата си тогава, правят саундчек, а нашият с най-очуканата и опърпана китара... Озвучителят гледал, гледал, гледал и докато китаристът бил не-близо до него, казал на останалите от групата "А бе момчета, съберете му пари на тва момче за един инструмент - аз как ще озвучавам тва дърво"........

 

... а знаете ли каква била китарта - Фендер стратокастер,произведена средата на 70-те.

 

Е, моят бас не е Фендер, не е и Гибсън, но ако го разкрася, нима ще му се оправи звука?

Не мисля. Звукът е прекрасен - ще драсна нещо по-чисто (с директно аудио, да прецените и вие).

 

Сега отговарям на всички, писали:

 

@Раксус:

Ми, не знам - напоследък не съм го чувал от мъж, радвам се че си признаваш, че ме оценяваш.

@ Овердриве:

Лудостта е относително понятие - недей се плаши ;)

@Блиндвиктим:

Аз съм стар порно-грайнд-кораджия, радвам се, че го оценяваш :cheers2:

@Влех:

А бе, баса не те ли кефи?

@Трустх:

Виж по-горе за китарата, радвам се за жемчето ;)

@ Металих:

:thumbup:

@ Странге фруит:

А бее, Президент - президент, ма са и с Дари да ме сравняваш - много пасти има да ям! Верно, че скоро и с бащата на българския блус ме бяха сравнявали и са някой ако каже, че и лафя като Буги-барабата, направо ще се заподозря в прозрачност...

Протеста - да, така е, както обясних по-горе, но може би, е по-точно да се нарече "пример за ;)" :thumbs_up:

 

В крайна сметка, баса е чудесен, пънка е жив, а вие също да сте живи и да ни се радвате на сцената на нас, с този инструмент (КИНГ-САЙЗ МУСКУЛ)

 

едит:

Вижте са, не зная за някойда има две затворени теми в "авторска музика" - моля, не ме правете и първият със затворена тема в "Изработка и ремонт", вярвам, че не всеки е отворен за нещата, които не разбира, но това не означава, че трябва да ги отрича и съсипва, нали ;)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Басът си е бомбастичен - просто си го спестих, щото щях да повторя предните коментари :)

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Братле,.... ти си по зле и от мене.... Това е идеалът ми за бас!!! D и A, са нали? ;-) Винаги съм смятал,че на бастистите требе да им се махнат D и G.... На барабанистите 1 и 2- ри алт-барабан.... Четох по- горе мнения и т.н.... Поредните гениални- музикални- мозъци(поздрав- колеги- "Изумруд"-"Аризона"), скрити пред клавиатура и т.н....

 

.... Стрелям направо.... Събрах достатъчно кинти за "Пацифик Студио".... Остатъка го изпих тази нощ( на фонна на "Cradle Of Filth")..... Не останаха пари за курви,;-(.... Сори.... Влизаме след 5.02 или 20.05.... Стегни го тва чудо! Но, да нема брум!!! Днес, утре почивам(пиян!!!). Среща на концертта на "Urban Grey", на 22.01/"FANS"....

 

P.S.Макс Кавалаера имаше един период. Горе- долу последният му в "Сепултура". В който свиреше без 1 и 2- ра струна(бял"WARLOCK"). Свиреше така,не за друго. Ами аз непознавам по мръсно свирещ човек от него на китара. Не ми се спори с много знаещи фенове на на групата!!! Имате уши и неиздавани бутлези.... Слушайте ....

.... Басистта на "Manowar". Свиреше със струни за соло- китара, на баса си! Единственото логично обяснение. За мен е.... Толкова се е наял с пари, че чак го мързи да натиска дебелите струни на баса. И е предпочел, октавер и струни за соло- китара.... Ще споря до последнна капка кръв....;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джжжж, джжжжж - врруууум, врууууум, няууууу, уиу- уиууууууууууууу, гргргргргрг....

 

... ей така звучи баса!

 

Сега, този бас е опасен да се пробва вкъщи - имам предвид, това да не се прави в къщи де, а и никъде другаде.

 

Разказвам малко повече за него:

Идеята я имам от доста време, но до сега само пренастройвах РЕ-струна на МИ (получавах квинта между втора и трета и минорна терца между първите две) или СОЛ - на ЛА. Така, обаче, въпреки по-високите ми струни (от грифа), пак имаше ограничения за слайда и неговата атака...

 

Всичко, за мен започва от Марк Сендмен (

) - дано да си изкарва добре в момента, който ползва Сол (ниска) и Ре. Имах и дивене кои струни да оставя - смятах дори да слизам до До (от 5-та струна) и Сол, но се оказа, че там басът не е много изразителен, въпреки високите честоти и звъненето, идващи от слайда. Всъщност има смисъл, ако е 2 х 2 струни, на октава, но това модване ще дойде по-натам, а за момента съм със Сол (струна ми) и Ре и сме много зли, да знаете. Марк Сендмен, може би е избрал този строй, заради сакса, макар, че съм го виждал и с каподастро - аз го направих заради това, че опитите ми показаха най-адекватни резултати в тоя обхват - т.е., отговаря на няколко условия - ниската струна е по-дебела от стандартната (Ми -> Сол) и държи на атака; тоновете са сравнително по средата на ниския обхват - по-високо не е бас, а за по-ниско вече обясних и т.н., и т.н....

 

Едно от предимствата, които ме радват най-много е, че при ограничен тонов обхват и две струни, които не са подредени по стандартния начин, се замислям малко кво ще изсвиря, щото възможностите не са много <_< и се получават по-мъдри ходове!

Реално диапазонът може да се разглежда и като разширен, тъй като без "фретборд", а използвайки само струната, спокойно се стига до магарето - само дето там е малко по-напрежително звученето :cheers2:

 

Още не съм го пробвал в студиото, че все нещо друго имам за занимавка, като минавам през него, но се надявам да не бръмчи много - на кофтите, стари усилватели се държи прилично. Ще го пробвам и с дистър, разбира се и т.н. - имам планове и проекти за него в близките седмици, нали трябва да се опознаем тепърва.

 

Прилагам още малко снимки, показващи разстоянието на струните от грифа и от адаптерите, запълването на каналите от прагчетата и кантовете, както и неизкривеността на грифа:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

пълна шестица си, брат, много добре ти се е получило.

идеята е страхотна, и изпълнението ме кефи, за външния вид също мога само да изразя адмирации (знам много сложни думички) защото се кефя на такъв изглед. излизаш на сцената- всички се хващат за главите 'кво-е-това-ужасно-изглеждащо-дърво'- пускаш се, почваш да свириш- всички продължават да се държат за главите- 'къв-е-тоя-брутален-звука-леле'!

 

продължавай напред, маниак!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.