Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпросче


Recommended Posts

Значи наумих си да направя ел. китара, но незнам какъв материял да исползвам. Доколото разбрах тялото с орех, а грифта с клен, но не съм сигурен. И второ интересувам се от китари буквално от 1 седмица и поди***лите незнам имента на частите които ще ми трябват, особено на електронката, та ще съм благодарен ако някой ми каже и имента на частите който ще ми трябват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) На 13 си, нали? :)

Най-добре разгледай темите на the_gorer и icohohi, поразтърси се добре из нета и се информирай малко по-подробно с какво се захващаш. Има много тънкости и неща, които трудно ще предвидиш, ако нямаш опит или не си прочел достатъчно. По-добре първо прочети и обмисли - да знаеш какво ще правиш и след това започни, вместо да се юрваш през глава. имай предвид, че ще ти трябват и доста инструменти.

Иначе - успех и пускай снимки :)

 

П.П. Сега видях, че си на 15, извинявай ;)

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи доса разглеждах някой сайтове, и смятам че ще се справям пък и нещата обикновенно стават добре когато човек ги прави с желание, та само с електрониката не ми стана много ясно, по - точно значи слагат на задната част на тялото ендо нещо ( забравих му името ) и от него влазат кабели в китарата и така и не ми стана ясно каде отиват. Но ще разгледам обилно в интернет, сега в момента се занимавам в измислянето на оригинален дизайн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ендо нещо ( забравих му името ) и от него влазат кабели в китарата

 

Освен че влазат кабели и излазат кабели от едно нещо (забравих му името) :surprise:

 

Такааа, сега по-сериозно. Ако си решил да си човъркаш и да си правиш нещо подобно на балалайка, няма проблем. Иначе за да направиш нещо свирещо, освен солидни познания ще ти трябват и много повече пари отколкото да си купиш нещо на старо. Аз лично в момента се занимавам с префасонирането на моята талпа (Орфей зебра), но да се опитваш да направиш инструмент от парче дърво, без идея какви са частите на китарата няма да успееш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aбе, не че нещо - дялай щом ти се трошат пари, ама тва да "правиш" китари не е за всеки, честно казано:

 

1. гълта адски много пари

2. смуче мноог време

3. изисква доста познания, които за 1 седмица е абсурдно да си събрал

4. не се почва с теслата и чука, ами с лист, молив и калкулатор, защото трябва примерно да сметнеш ъгъла на грифа, после да сметнеш въз основа на струнника какъв да бъде радиуса на фретборда, после да изчислиш и каква мензура ще сложиш, после да сметнеш аджеба дали няма да ти бръждят струните по прагчетата с тоя наклон на грифа и т.н. и т.н.

5. искрено се надявам, че няма да тръгнеш да ковеш и струговаш сам частите на хардуера, странно защо ли си мисля, че точно тъй няма да стане :surprise:

6. По-хубаво вземи се научи да свириш, нека ти минат 1-2-3-5-10 китари през ръцете, научи кое какво е на китарата, виж какви разновидности има, виж кое защо е, как е, пък после вече прецени ще се справиш ли с дялането на китара.

7. За материалите е важно не да идеш да отсечеш с теслата някой крив клон за гриф и да откъртиш някоя цепеница за огрев за тяло - взимат се специално предвидени талпи за материал, като обикновено става въпрос за стари дървета на по 50+ години, отсечени, разбичени на дъски, отпрали няколко години на сушилка и ЧАК СЛЕД ТОВА разграфени и накълцани...

 

Има още много, ама се надявам да ти стига и това: както казах - морето не е до колене!

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Това с жиците му викат адаптер. Схематично погледнато е индукционна бобина и се представя схематично като бобина със паралелно вързан кондензатор. В зависимост от адаптера изкарваш различен звук, затва зависи много неща - магнитопроводяща сърцевина, постановка на сърцевината/сърцевините, вид, размери и ориентиране на магнита в адаптера, сечение на проводника, размери на макарата, брой намотки и т.н. (не случайно си има цял урок в дебелите учебници по физика озаглавен "Индуктивност"). Начини за свързване към усилвателя - бол, ама не е тва драмата, повярвай ми! ;)

 

П.П.П. Волдеморус: абе не е точно тъй - акустичните и резонаторните инструменти са в пъти по-сложни от солид боди метлите! Там трябва да се обърне внимание на бои, лакове, грундове, материали, форма на резонаторната кутия, и т.н. и т.н. Иначе балалайката си е бомба работа - виж го на кво мяза (цък) се едно акустично флайинг ви :surprise: (бтв ако ти се размине инфекцията в мозъка да човъркаш по орфея - свирни, че ми трябва в момента точно една ефтина китарка за един, а нещо никой не се обажда :surprise: )

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам само да ви попитам дали това е http://www.guitarpartsonline.com/product_i...;products_id=64 електрониката в една електрическа китара и дали има още ел. работи в китарата. Значи реших да си купя грифт и само тялото да направя. Искам също да попитам дали става с бук защото icohohi е направил своето тяло от бук. Какво още ще ми трябва освен тази джвътчка там горе на линка (не няма да я зимам ще си взема отделно частите защото формата на тялото е мн изчанчено гледах 2 снимки на две различни китари Warlock), bridge (надявам се да съм го написла правилно), струни, грифт, tuning keys и още какво ще ми е необходимо?

П.П. какво ще трябва да зема за да сложа и жак да си я връзвам китарката в PC-то ( не е задължително ако се чува какво дрънкам достатъчно силно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е електрониката на ел. китара тип "Стратокастър", т.е. това е един вариант на адаптери свързване и монтаж. При други типове китари нещата са малко по-различни - за сравнение виж някой Gibson Les Paul.

 

За свързване към ПЦ се използва нормален кабел + преходник от голям към малък жак (наистина има 214124 теми за свързване към пц, чети). Т.е. на китарата не се прави нищо специално за да се свърже към ПЦ.

 

П.П. казва се и се пише гриф, не грифт.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю, съветите на Влад са точно на место! Ако помислиш предварително ще си спестиш доста време и средства. Преди всичко не се хвърляй на сложни и изчанчени неща - хвани се за нещо семпло. Направи го без да бързаш, като внимаваш, питаш, четеш, мислиш, смяташ и чертаеш. Най-напред вземи една готова китара и добре научи всички части по нея. Успех! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи реших да направя така като за начало ще си взема една кухарка най-вероятно ако намера за 30 ина лева ако не продължавам с търсенето на някоя бг ел китара. А за правенето на моя ще изчакам лятото когато ще имам много свободно време и ще мога да работя мн внимателно. Просто сега е мн студено да отда на балкона даречем и да работя а лятото на спокоистви на село ще мога да направя всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да вече даже си купих кухарка кремона за 35 :virtuoz:

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране на предходен коментар!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извадил си късмет! Може да се окаже добър инструмент. Независимо, че е за 30 лева, отнасяй се с уважение към инструмента, към труда на хората, които са го правили и към собствения си труд. Действай внимателно! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.