Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Чудя се как да отцепя отделните ламинати на един буков шперплат.

Искам да ползвам ламинатите като листи фурнир.

Шперплатът е дебел 4 милиметра, което значи, че трите ламината, от които е направен са с дебелина от по около 1,3 милиметра всеки.

Какъв ще е найудачният вариант да ги разлепя, без да се прецакат?

Нагряване с ютия?

Варене във вряла вода?

Цепене на сухо?

Нещо друго?

Мерси!

Отговорено

Опа,

аз още снощи я видях тая тема ма реших да не пиша на мътно съзнание. Сега по същество :bravo:

Шперплата доколкото знам освен, че го лепят го и пресоват, което означава, че ще се озориш с разлепянето. Но щом все пак ти трябва фурнир ТОЧНО от шперплат да разгледаме възможностите:

Сухото разкостяне 100% ще ти го нацепи на малки тресчици, а това може би не ти върши работа... Може да имаш някои по-големи парчета от сорта на 5х10см, но иначе си е сизифов труд и успехът е доста спорен. Да не говорим, че в следствие на пресоването листовете фурнир са залепнали твърде здраво един за друг и е по-възможно да се сцепят по средата на листа, отколкото на залепената сглобка => резултатът ще е лист фурнир с парчетии напречно стърчащи жилки и клечки от другите листа - според мен няма смисъл така да си играеш!

Другите два начина, които си предложил са по-резонни - стига обаче лепилото, което са ползвали при лепенето на шперплата да не е устойчиво на високи температури. Въпреки това е възможно с ютията (очаквам да вдига по-висока температура от 100-те градуса на водата или 100 и няколкото на солената вода) да успееш да размекнеш лепилото дотолкова, че да отлепиш единия от няколкото листа... Варенето също би имало своите преимущества и високи шансове за успех, но колко точно - не знам.

Защо просто не отцепиш няколко парчетии 15х15 и не пробваш по трите начина - достатъчно малки да не е голям зян материала и същевременно достатъчно големи за да изпробваш същнбостта на трите метода :)

Айде весели юдомасонски празници и честита сатанистка нова година :cheers:

Поздрави,

Влад

Отговорено

Честита Коледа! Светльо, шпертплата се лепи с необратими лепила и целта е да не се разлепва при никакви условия. Ако все пак успееш да го разлепиш по един от описаните начини, значи качеството му е съмнително. Даже в епохата на туткала той се лепеше с лепило от кръвен албумин и при спазване на технологията изкарваше по 100 години. Не мисля, че темата е подходяща за изброяване на лепилата и технологиите за изработване на шпертплат, но ако имате желание - няма безполезна информация. Успех и здраве! Рудолф

Отговорено

Шперплатът определено е с ниско качество - родно производство.

Отлепя се тук-таме от самосебеси.

Доколкото знам, за производството се ползват различни видове лепила - PVA лепила, лепило от протеин на животинска кръв (някакъв вид туткал), лепило от соев протеин и още няколко, едно от които е уреа-формалдехидното лепило. За него ми обясниха, че е най-често използвано при масовия шперплат и било известно с ниската си устойчивост на влага.

Вижал съм де-ламиниран под влияние на времето шперплат и си мисля, че, ако създам в домашни условия микро климатична катастрофа, шперплатът ще се разлепи.

Ще пробваме първо с ютията - PVA-тата се разтапят над 80 градуса по Целзий. Ако не стане самос нагряване, занчи не е PVA и ще включа и парата.

Занимавка да има - не че не мога да одялкам и с фрезата.

Отговорено

Така, убедих се, че не е възможно да се направи с ютия.

Дървото е сериозен топлоизолатор и почти не стига нагряването до другата страна на шперплата.

Парата от ютичта също не оказа кой знае какво влияние.

Здраво ги лепят, мамицата им - разлепят се от самосебеси само когато не трябва да се разлепят. :lol:

Ще търся накакъв буков фурнир 1-1,5 милиметра или ще изтъня с електрическото ренде, но ще е голяма мъка.

Отговорено

Още веднъж - шпертплатите се лепят с НЕОБРАТИМИ ЛЕПИЛА - карбамидни, фенол-формалдехидни, епоксидни и др. Разлепването и разслояването на шпертплатите се дължи най-често на капилярни явления - проникване на влага надлъжно по посоката на дървесните влакна и по-рядко на пропуснати при намазването с лепило места. Фурнирът от разслоен шпертплат е негоден за употреба.