Jump to content
Българският форум за музиканти

Деламиниране на шперплат


Recommended Posts

Чудя се как да отцепя отделните ламинати на един буков шперплат.

Искам да ползвам ламинатите като листи фурнир.

 

Шперплатът е дебел 4 милиметра, което значи, че трите ламината, от които е направен са с дебелина от по около 1,3 милиметра всеки.

 

Какъв ще е найудачният вариант да ги разлепя, без да се прецакат?

Нагряване с ютия?

Варене във вряла вода?

Цепене на сухо?

Нещо друго?

 

Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опа,

 

аз още снощи я видях тая тема ма реших да не пиша на мътно съзнание. Сега по същество :bravo:

 

Шперплата доколкото знам освен, че го лепят го и пресоват, което означава, че ще се озориш с разлепянето. Но щом все пак ти трябва фурнир ТОЧНО от шперплат да разгледаме възможностите:

 

Сухото разкостяне 100% ще ти го нацепи на малки тресчици, а това може би не ти върши работа... Може да имаш някои по-големи парчета от сорта на 5х10см, но иначе си е сизифов труд и успехът е доста спорен. Да не говорим, че в следствие на пресоването листовете фурнир са залепнали твърде здраво един за друг и е по-възможно да се сцепят по средата на листа, отколкото на залепената сглобка => резултатът ще е лист фурнир с парчетии напречно стърчащи жилки и клечки от другите листа - според мен няма смисъл така да си играеш!

Другите два начина, които си предложил са по-резонни - стига обаче лепилото, което са ползвали при лепенето на шперплата да не е устойчиво на високи температури. Въпреки това е възможно с ютията (очаквам да вдига по-висока температура от 100-те градуса на водата или 100 и няколкото на солената вода) да успееш да размекнеш лепилото дотолкова, че да отлепиш единия от няколкото листа... Варенето също би имало своите преимущества и високи шансове за успех, но колко точно - не знам.

 

Защо просто не отцепиш няколко парчетии 15х15 и не пробваш по трите начина - достатъчно малки да не е голям зян материала и същевременно достатъчно големи за да изпробваш същнбостта на трите метода :)

 

Айде весели юдомасонски празници и честита сатанистка нова година :cheers:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита Коледа! Светльо, шпертплата се лепи с необратими лепила и целта е да не се разлепва при никакви условия. Ако все пак успееш да го разлепиш по един от описаните начини, значи качеството му е съмнително. Даже в епохата на туткала той се лепеше с лепило от кръвен албумин и при спазване на технологията изкарваше по 100 години. Не мисля, че темата е подходяща за изброяване на лепилата и технологиите за изработване на шпертплат, но ако имате желание - няма безполезна информация. Успех и здраве! Рудолф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шперплатът определено е с ниско качество - родно производство.

Отлепя се тук-таме от самосебеси.

 

Доколкото знам, за производството се ползват различни видове лепила - PVA лепила, лепило от протеин на животинска кръв (някакъв вид туткал), лепило от соев протеин и още няколко, едно от които е уреа-формалдехидното лепило. За него ми обясниха, че е най-често използвано при масовия шперплат и било известно с ниската си устойчивост на влага.

Вижал съм де-ламиниран под влияние на времето шперплат и си мисля, че, ако създам в домашни условия микро климатична катастрофа, шперплатът ще се разлепи.

Ще пробваме първо с ютията - PVA-тата се разтапят над 80 градуса по Целзий. Ако не стане самос нагряване, занчи не е PVA и ще включа и парата.

Занимавка да има - не че не мога да одялкам и с фрезата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, убедих се, че не е възможно да се направи с ютия.

Дървото е сериозен топлоизолатор и почти не стига нагряването до другата страна на шперплата.

Парата от ютичта също не оказа кой знае какво влияние.

Здраво ги лепят, мамицата им - разлепят се от самосебеси само когато не трябва да се разлепят. :lol:

 

Ще търся накакъв буков фурнир 1-1,5 милиметра или ще изтъня с електрическото ренде, но ще е голяма мъка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж - шпертплатите се лепят с НЕОБРАТИМИ ЛЕПИЛА - карбамидни, фенол-формалдехидни, епоксидни и др. Разлепването и разслояването на шпертплатите се дължи най-често на капилярни явления - проникване на влага надлъжно по посоката на дървесните влакна и по-рядко на пропуснати при намазването с лепило места. Фурнирът от разслоен шпертплат е негоден за употреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.